Spelenderwijs elektronica leren begrijpen

Foto: Ode.nl

Waarschijnlijk heb je geen idee hoe je elektronische apparaten werken. (Als je het wel weet, heb je je als kind niet laten afschrikken door de geur van smeltend soldeertin en de eerste brandblaar van een soldeerbout.) Ingenieur Ayah Bdeir wil elektronica begrijpelijk en toegankelijk maken voor iedereen zonder dat ze experts hoeven te worden. Een nobel streven, want wanneer iedere creatieveling apparaten met elektronica kan gaan ontwerpen, kan een enorm innovatiepotentieel vrijkomen.
Met haar knalkleurige jurkjes en rode lipstick is de 28-jarige Bdeir – half Libanees, half Canadees – niet bepaald het clichebeeld van de elektronica-nerd. In 2007 begon ze kleine bouwblokjes te ontwerpen met ieder een eigen elektronische functie, bijvoorbeeld batterij, schakelaar, lamp en temperatuurmeter. De functie van een bouwblokje, die ze Littlebits noemde, moet voor een leek te begrijpen zijn. De bouwsteentjes bevatten magneetjes waardoor ze maar op een manier aan elkaar kunnen worden geklikt. Zelfs de onhandigste knutselaar kan hierdoor geen kortsluiting maken. Het startpakket van 89 dollar (zo’n 70 euro) bevat tien Littlebits, waaronder een batterij, schakelaar, dimmer, druksensor en een ledlampje. Daarnaast zijn er andere bouwblokken, bijvoorbeeld een lichtsensor, motortje, zoemer en een ventilatortje. Zo kun je in een handomdraai knipperende en zoemende elektronische apparaten maken.
Littlebits moet de creativiteit van zowel volwassen ontwerpers als spelende kinderen stimuleren. Iedereen kan zonder ervaring intuitief met elektronica aan de slag. ‘Het is krachtig gereedschap om kinderen logica, problemen oplossen en programmeren te leren’, zegt Bdeir. ‘Kinderen kunnen heel snel iets maken, uit elkaar halen en op een andere manier weer in elkaar zetten. Ze kunnen spelen met de snelheid van hun gedachten.’ De ontwikkeling is open source. Bdeir nodigt iedereen uit bij te dragen met nieuwe Littlebits, bijvoorbeeld in de vorm van zonnepanelen. Uiteindelijk wil ze dat iedere elektronische functionaliteit als bouwsteentje beschikbaar is, waardoor alles is te bouwen.
Bron: www.littlebits.cc
Meer lezen?
Zuinige zelfbouwauto rijdt 1 op 55
Auto of mobiel: overal draadloos opladen
Kritieksessies: het nieuwe brainstormen


Volg Ode ook op Facebook, via de digitale nieuwsbrief, of neem een proefabonnement op Ode voor slechts 15 euro

Over de schrijver