Ook met jouw kledingkeuze verspil je tienduizenden liters water

Foto: Still Uit Youtube Drogue
Foto: Still Uit Youtube Drogue

De mode-industrie is een van de meest waterverspillende industrieën. Om hier aandacht voor de vragen roept Drogue op om een modeseizoen lang geen nieuwe kleding te kopen en zo bakken met water te besparen.

Wanneer je kort doucht en de kraan dicht doet tijdens het tandenpoetsen, ben je goed bezig om water te besparen. Het levert echter maar een minimaal effect op. 98% van het water dat je verbruikt zit verscholen in je voedsel en de producten die je koopt.

Test: Wat is jouw watervoetafdruk? Bereken hoeveel water jij verspilt. 

Wij, Nederlanders, hebben water genoeg. We stromen er zelfs van over. Toch is water, en met name zoet water, niet overal even vanzelfsprekend. Volgens de Water Footprint haalt Nederland 89% van haar zoete water uit het buitenland. Vaak komt dit water ook nog eens uit gebieden waar water schaars is. Dat grote consequenties kan hebben. Google maar eens op “het Aralmeer” en zie hoe een groot en vruchtbaar meer in tientallen jaren verdampt is door onze constante vraag naar katoen voor de productie van kleding. Hierdoor zijn plaatselijke industrieën, zoals de lokale visserij, verdwenen. Daarmee is ook de levensader van de plaatselijke bevolking doorgeknipt.

Lees ook: Geen tap voor kraanwater, geen vergunning voor festival

De mode-industrie is een van de meest waterverspillende industrieën. Iets simpels als het produceren van een spijkerbroek kost zo’n 8000 liter water; daar kan je meer dan 100 keer van douchen! Nederland is een echt jeansland en de Nederlander heeft gemiddeld 5,1 spijkerbroeken in de kast liggen. Onze kledingkasten lopen dan ook over van het water.

Volgens Drogue is dit onnodig en kunnen we flink water besparen als we minderen met het aankopen van kleding. Daarom roepen ze tijdens de One World Water Battle op mee te doen met de ‘Stadroog!‘ actie door een seizoen lang geen nieuwe kleding te kopen.

Meer info over de actie van Drogue vind je hier.

Over de schrijver

1 gedachte over “Ook met jouw kledingkeuze verspil je tienduizenden liters water”

  1. Pingback: Je verspilt gigantische hoeveelheden water zonder dat je het weet - hetkanWel.nl

Reacties zijn gesloten.