We rennen, springen, vliegen, duiken, vallen, staan op en gaan weer door. Het liefst doen we zoveel mogelijk op één dag en als het even kan ook snel, duurzaam en eerlijk. We leggen de lat voor onszelf behoorlijk hoog. Maar hetkanWel begrijpt best dat je alles uit het leven wilt halen, dus daarom helpen wij een handje. Deze week hebben we een aantal snelle en gezonde recepten voor je op een rij gezet.
1. Pasta Carbonara
Dit recept zet je binnen 15 minuten op tafel. Serveer er een salade bij en je krijgt voldoende groenten binnen. Dit heb je nodig voor 4 personen:
– 200 gram pasta naar keuze
– 3 uien
– 1 courgette
– 2 teentjes knoflook
– 250 gram spekblokjes (biologisch), maar je kunt ook kiezen voor champignons
– 4 eieren
– 50 gram pecorino kaas (+ extra om te bestrooien)
– 1 el peterselie
– peper
Lees hier hoe je deze maaltijd stap voor stap maakt.
2. Gevulde courgette met tonijn
Voor deze gezonde hap heb je dit nodig per persoon:
– 1 courgette
– 2 kleine rode uien
– 1 handje (diepvries) tuinerwtjes
– 4 cherry tomaatjes
– 1/2 blikje tonijn (op waterbasis)
– 1 ei
– 1 el Griekse yoghurt
– peper
– zout
– olijfolie
– 1 tl za’atar of kruiden naar wens
De courgettes moeten ongeveer een half uurtje in de oven. Lees hier het volledige recept.
3. Mexicaanse tomatensoep met mais
Deze Mexicaanse maaltijd zet je binnen 20 minuten op tafel. Dit heb je nodig voor 4 personen:
– 1 zak paprikamix
– 300 g mais
– 400 g kidneybonen
– 92 g tomatensoep
– 2 tl gerookte-paprikapoeder
– 1½ liter heet water
– 50 g cheddar
– (eventueel) 250 g gerookte kipfiletreepjes
– 50 g tortillachips
Lees hier hoe je de soep maakt.
4. Bulgur met bloemkool en tahini
Deze maaltijdsalade zet je binnen 30 minuten op tafel. Dit heb je nodig voor twee keer een grote gezonde hap:
– 1 bloemkool
– 2 eetlepels olijfolie
– peper & zout
– 1 eetlepel plantaardige olie
– 1/2 theelepel komijnpoeder
– 1/2 theelepel korianderpoeder
– 2 teentjes knoflook
– 180 gram bulgur
– 500 ml groentenbouillon of water
– 7 eetlepels tahini
– 2 eetlepels citroensap
– verse peterselie
– handje granaatappelpitjes
– 2 handen rozijnen
– grapefruit, geschild en in plakjes
– rode chilivlokken
Dit recept is hartstikke gezond en zo maak je het.
5. Couscous
Met couscous kun je eindeloos variëren, maar we delen hier een voorbeeld. Voor 3-4 porties heb je nodig:
– 1 komkommer
– 1 paprika
– aantal cherrytomaatjes naar wens
– 1 ui
– 2 teentjes knoflook
– ras-el-hanout
– 300 g couscous
– feta in een pot (met olijfolie)
Voor dit recept geldt: de couscous klaarmaken, het uitje en de knoflook fruiten, alles snijden en mixen. Giet een beetje olijfolie van de feta door de couscous, daar wordt ie lekker smeuïg van. Tast toe!
Extra tips
> Kijk op de seizoenskalender welke groenten en fruit nu volop verkrijgbaar. Misschien krijg je daar extra inspiratie van.
> Kook voor meerdere dagen. Nasi, pasta, soep, de extra porties kunnen allemaal de vriezer in.
> Plan één dag in de week in voor restjes. Verpak het bijvoorbeeld in een quiche, makkelijk en lekker!
> Heb je een restje pasta, rijst, bulgur of couscous over? Maak er de volgende dag een lekkere salade mee, bijvoorbeeld voor tijdens de lunch.
> Wil je verse kruiden langer bewaren? Giet de verse kruiden samen met olijfolie in een ijsblokjesvorm en vries het in. Als je de kruiden nodig hebt, hoef je alleen maar het kruidenblokje in de pan te gooien.