Spongebob schaadt concentratie kinderen

De medische website ConsuMed bericht dat kinderen die vaak snelle cartoons kijken, zoals SpongeBob Squarepants, zich minder goed concentreren. Dat blijkt uit een onderoek van de Universiteit van Virginia. Dit onderzoek werd gepubliceerd in het vaktijdschrift Pediatrics. In het onderzoek wordt verwezen naar ‘een populaire fantasiecartoon over een levende spons die op de zeebodem leeft’… Rara, wie zou dat nou zijn?

Mogelijk vormt dit inzicht een verklaring voor een eerder onderzoek, een langetermijn studie van de St. Radboud Universiteit, waaruit blijkt dat kinderen die veel amusementsprogramma’s kijken, het op school minder goed doen dan kinderen uit gezinnen waar weinig tv gekeken wordt.

Bron: ConsuMed

Lees ook:

Vitaliser maakt je water levendig en gezond

Kinderen minder creatief dan vroeger

Verbeter het IQ van je kids met deze supervoeding

Over de schrijver

3 reacties op “Spongebob schaadt concentratie kinderen”

 1. Om te beginnen hier even een linkje naar een echt artikel, in plaats van een link naar overschrijfwerk dat linkt naar overschrijf werk van Consumed http://bit.ly/mWXgkn

  Dit soort onderzoek wekt altijd mijn interesse omdat zaken worden onderzocht waarover al een sterke en brede mening bestaat en het onderzoek dus in het teken komt te staan van het bevestigen of ontkrachten van een vooroordeel. Zoals "TV is slecht voor kinderen" (en "computerspellen maken kinderen agressief", "buiten spelen is gezonder", "teveel/te weinig hygiene is slecht voor kinderen" en andere "think of the children"-gevallen).

  Interessante opmerkingen in het artikel van de universiteit zelf: "[..] kinderen die hun ouders’ voorbeeld volgen en veel tv kijken [..]" en "Kinderen wier ouders meer dan 2 tot 3 uur per dag keken en vooral naar amusementsprogramma’s [..]". Ook interessant, de kop: "Onderwijsprestaties van kinderen met ouders die veel tv kijken blijven achter"

  Oh, dus kijken naar TV is hier niet het onderzochte probleem – het TV-kijken van de **ouders** is onderzocht. Ik vermoed dat zij niet naar meneer Squarepants kijken…

  Aardige progressie van het overschrijven ook: eerst "Tv in huis maakt dommer en dikker – Gezondheid & Medisch Nieuws – ConsuMed" http://bit.ly/qDmytJ . Dan quoten ze zichzelf "Snelle cartoons slecht voor kinderen Baby & Kind – ConsuMed – Kwaliteit in medische informatie" http://bit.ly/ponn49 . En HetKanWel verwijst daarnaar onder de kop "Spongebob schaadt concentratie kinderen – hetkanWel.nl" http://bit.ly/pk1JRh . "Kwaliteit in medische informatie", nou inderdaad…

  Dit is het onderzoek waar het om gaat: http://bit.ly/pvZkeg . Uit de inleiding van het artikel: "OBJECTIVE: The goal of this research was to study whether a fastpaced television show immediately in?uences preschool-aged children’s executive function (eg, self-regulation, working memory)". Het onderzoek zegt dus alleen maar iets over de *ONMIDDELIJKE* effecten, dus direct na het kijken van een show als Spongebob.

  Ik denk (of hoop) niet dat kinderen op school veel Spongebob kijken, dus het effect op de schoolprestaties lijkt me niet aangetoond… De conclusie van het onderzoek is dan ook: "Parents should be aware that fast-paced television shows could at least temporarily impair young children’s executive function." Precies, en dat is het echte nieuws, als je het zo nog nieuws vindt.

  1. Altijd leuk om te zien dat dit soort onderzoeken op belangstelling kunnen rekenen én een kritische noot. We maken graag even van de gelegenheid gebruik om hier op in te haken. In het artikel op ConsuMed.nl lees je over twee verschillende onderzoeken:

   1. Het onderzoek van N. Notten, waaruit blijkt dat kinderen die opgroeien in huishoudens waar veel tv gekeken wordt minder goed presteren op school. Op de eerste pagina van het artikel op ConsuMed kun je dit ook lezen: 'Als in een huishouden veel amusementsprogramma’s gekeken worden, blijken kinderen het op school minder goed te doen dan kinderen uit gezinnen waar weinig tv gekeken wordt.'

   en

   2. Het onderzoek dat gepubliceerd is in het blad Pediatrics, waaruit blijkt dat kinderen meer moeite hebben zich te concentreren nadat ze een 'populaire fantasiecartoon over een levende spons die op de zeebodem leeft' hebben gekeken. We kunnen het er waarschijnlijk wel over eens zijn dat die opmerking op SpongeBob Squarepants slaat. Dat dit effect direct na het kijken van zo'n cartoon ontstaat, staat vermeld op de tweede pagina van het ConsuMed-artikel: 'Direct na het kijken van het programma of het tekenen, kregen de kinderen een probleem voorgelegd, dat ze op moesten lossen. Van de kinderen die SpongeBob gekeken hadden, lukte het slechts 15% om het probleem op te lossen. Van de kinderen die een educatief programma keken, slaagde 35% in het oplossen van de taak. De kinderen die getekend hadden, deden het het best: van hen wist 70% de taak op te lossen.'

   De conclusies van beide onderzoeken lenen zich tot het trekken van de algemene conclusie dat tv kijken om verschillende redenen niet zo heel goed is voor kinderen. De conclusie dat het kijken van SpongeBob leidt tot slechte schoolprestaties wordt zowel op ConsuMed.nl als hier op hetkanWel.nl echter nadrukkelijk NIET getrokken, simpelweg omdat die niet ondersteund wordt door de onderzoeksresultaten en we ons inderdaad uitsluitend willen beperken tot het bieden van kwaliteit in medische informatie.

Reacties zijn uitgeschakeld.