Sporten is gezond! Ik ben graag ziek!

Sporten is gezond. Goed voor je hart, goed voor je lijf en goed voor je weerstand. Iedereen weet dit, het is algemene kennis, gras is groen, de lucht is blauw; veel sporten is gezond!

Ik was dan ook zeer verbaasd toen ik las dat intensief sporten niet zo gezond is als iedereen denkt! Sterker nog….Onderzoekers hebben vastgesteld dat mensen die veel trainen minder afweerstoffen aanmaken. Komt bijvoorbeeld door die verkouden mensen die hard aan het puffen zijn bij de gewichten, of door dat diëten waardoor je minder eiwitten en/of ijzer binnenkrijgt. Ook stress kan een factor zijn.
Wereldschokkend is dit misschien niet (een teken aan de wand is bijvoorbeeld de vroege dood van topsporters), maar wel verwarrend. Weer een waarheid aan diggelen. Sinterklaas bestaat niet, het is je moeder die voor tandenfee speelt en bij vaak sporten zit er gevaar voor griep en overige ellendigmakende ziektekiemen.

Maar geen angst; gezond en toch intensief sporten kan wel! Je hoeft alleen maar even tijdens en na het sporten snelle koolhydraten te nemen, dat verlaagt de cortisol in je lichaam. De snelle koolhydraten kun je vinden in sportdrankjes en door na het sporten bijvoorbeeld yoghurt met meusli te eten. Naast warming up, cooling down en voldoende vocht dus ook inname van de snelle koolhydraten. Daarmee word sporten dan toch weer gezond.
(Bron: Body + Mind, januari 2005, nummer 1)

7 reacties op “Sporten is gezond! Ik ben graag ziek!”

 1. bakje yoghurt met muesli?
  het beste is om binnen twee uur na het sporten te eten om je weer op te laden, maar yoghurt en muesli is niet het beste om te nuttigen. dat is altijd nog brood met wat zoet beleg of een banaan. yoghurt bevat lactose dat erg moeilijk afbreekbaar is voor het lichaam, en die is net bezig met het herstel van de training!!!

 2. sorry, ik was eigenlijk nog niet uitgetypt.

  Ik wordt altijd een beetje angstig als ik echte intensieve topsporters zie. wel eens naar marathonlopers gekeken met het gevoel: ziet er lekker gezond uit!?
  Of zonder medelijden een interview met Sjeng Schalken of Krajicek.

  Sporten met plezier, dat is goed voor de gezondheid. Het maakt je hoofd leeg en je hart vol.

  En dan nog even over cortisol: wel eens je cortisol niveaus gemeten na een weekje op kantoor? Ook daar geldt dat je beter een bakje yoghurt met muesli kan eten dan een kopje C-a-S.

  Sjarel: jij schrijft common sense op. Ik vind drinken na het sporten ook altijd zo lekker, al hakt het er meestal wel flink in.

 3. “Met mate.” Ja, het geldt ook voor sporten. Niks geks dus.
  Een ijzersterke (basis)conditie, uithoudingsvermogen en sportlijf met dito hart krijg je niet met een fikse zweetpartij op een achternamiddag. Wel als je gedoseerd en regelmatig traint. Hoeveel uur, kilometers of gewicht is veel minder belangrijk dan veel mensen denken. Gebruik een hartslagmeter – of luister goed naar je lichaam – en weet welke intensiteit jou ligt en wanneer de ‘man met de hamer’ zich aandient! Na sporten blijft drinken het belangrijkste; eten komt later wel.

 4. Bovendien slijt je hart als je veel sport. Zeg nou zelf, sport je echt voor je plezier na je 30e? Dat is toch om hele andere redenen.

 5. yoghurt met meusli? Dit is interessant om te lezen. Maar na het sporten heb ik eigenlijk altijd alleen maar een enorme dorst. Moet ik toch maar eens aan een bord pap gaan denken!?

Reacties zijn uitgeschakeld.