Sporten tijdens werktijd levert bij dit bedrijf extra vakantiedagen op

Elke bedrijf wil gezonde en tevreden medewerkers. Dat is beter voor de sfeer, de resultaten en het ziekteverzuim. De beste werkgevers zorgen goed voor hun medewerkers en dat uit zich op veel verschillende manieren. Een Zweeds bedrijf verraste ons. Zij betalen hun werknemers uit in extra vakantietijd, voor elk uur dat ze sporten.
Daar wilden we natuurlijk meer van weten.

Ziekteverzuim tegen gaan

Wie heeft er nog echt een baan van 9 tot 5? Bijna niemand meer, toch? Je hebt mensen met onregelmatige diensten, zelfstandigen, mensen met flexibele tijden en de mensen die van 9 tot 5 op kantoor zitten, zijn vaak toch 24/7 bereikbaar.
Om ziekteverzuim (misschien door die constante bereikbaarheid) tegen te gaan, staan er planten op de werkvloer, wordt er wandelend vergaderd, biologisch gegeten, is er yoga in de pauze, krijgen nieuwe werknemers geen leaseauto maar een sportschool abonnement en kijkt niemand meer gek op als je collega na de lunch even een powernap doet met zijn/haar hoofd op het toetsenbord.

Sporten tijdens werktijd levert bij dit bedrijf extra vakantiedagen op

Het Zweedse vastgoedbedrijf Bostads AB Mimer had last van een hoog ziekteverzuim en daar wilden ze wat aan doen. De 150 medewerkers kregen een dagboek waarin ze hun sportieve activiteiten konden bijhouden. Elk uur dat ze sportten, leverde 12 minuten extra vakantie op met een maximum van een week. Het bedrijf betaalde ook voor het sportschoolabonnement.

Het voordeel van sporten of bewegen

Als je sport of beweegt ben je gewoon fitter. Je hebt minder lichamelijke klachten en bent minder moe. Meer dan 75 procent van de medewerkers deed mee en het ziekteverzuim daalde in twee jaar met 30 procent. Het leverde het bedrijf ook nog goede PR op en het eindigde in 2018 bij de 10 beste werkgevers.

In Nederland staan we ook niet stil

In Nederland is deze preventieve actie nog niet bij alle bedrijven gangbaar, maar er gebeurt al wel van alles. Bij de politie en in het bedrijfsleven is er yoga op het werk om stress te verminderen en concentratie te verbeteren. Bij andere bedrijven kun je onder werktijd bootcampen, boksen of hardlopen, of krijg je een sportschoolabonnement. En naast al die inspanning is ook de powernap steeds normaler.
Wat vind jij van dit initiatief? Zou het jou ook motiveren om meer te bewegen?

Over de schrijver