Sportverenigingen kunnen 30 miljoen euro besparen op energie

Sportclub kan flink op energie besparen. Foto: Nuon
Sportclub kan flink op energie besparen. Foto: Nuon

Sportverenigingen kunnen via eenvoudige maatregelen gezamenlijk tot 30 miljoen euro per jaar besparen op hun energierekening. Dit bedrag is vergelijkbaar met het geld dat Nederland jaarlijks uitgeeft aan alle topsportsubsidies bij elkaar. Dat heeft energiemaatschappij Nuon berekend. Veel sportverenigingen hebben het financieel moeilijk en energiebesparing kan ze helpen het hoofd boven water te houden.

Lees hier hoe je zelf veel energie kunt besparen

Nuon gaat sportclubs financieel ondersteunen met energiebesparing en duurzame energie. Clubs die in aanmerking willen komen, kunnen vanaf vandaag meedoen met de Nuon Club Competitie. Daarin kunnen sportverenigingen een bedrag ter hoogte van de jaarlijkse energierekening winnen om te investeren in energiebesparing en duurzame energie.

Energierekening grote kostenpost

Nederland telt zo’n 25.000 sportverenigingen. De helft hiervan heeft te maken met dalende inkomsten. Voor steeds meer clubs is de energierekening een grote kostenpost. Via eenvoudige maatregelen kan de energierekening tot duizenden euro’s omlaag. Landelijk kunnen sportverenigingen met elkaar jaarlijks 20-30 miljoen euro besparen, blijkt uit berekeningen van Nuon. Dat zou een enorme investering in de amateursport kunnen betekenen. Maar die maatregelen kosten geld en vergen een investering, daarvoor is meestal geen geld beschikbaar. Om een aantal clubs te helpen, gaat vandaag de Nuon Club Competitie van start.

Stemmen op het beste idee

In de Nuon Club Competitie gaan sportclubs uit heel Nederland met elkaar de strijd aan om het bedrag ter hoogte van de energierekening van afgelopen jaar te winnen. Leden van verenigingen kunnen hun creatieve ideeën om energie te besparen insturen. Een jury maakt in november een eerste selectie op originaliteit. Het publiek bepaalt vervolgens de winnaar in december. Negen verenigingen met de meeste stemmen winnen een bedrag ter hoogte van hun energierekening van afgelopen jaar. De winnaars krijgen vervolgens een energieadviseur op bezoek en ontvangen prijzengeld, te investeren in maatregelen om de energierekening van de vereniging te verlagen. De clubs hoeven geen klant van Nuon te zijn om mee te doen aan de wedstrijd.

Lees ook: geld verdienen met zonnepanelen als school of vereniging

Snelle manieren om energie te besparen

De accommodatie is de grootste kostenpost voor verenigingen, ongeveer een derde van alle kosten. Veel clubs hebben slecht geïsoleerde kantines en kleedkamers, oude verwarmingsinstallaties, energieslurpende keukenapparatuur en onzuinige verlichting. Door dat aan te pakken kan de energierekening gemiddeld met 10-15% per jaar omlaag. De ‘quick wins’ die sportverenigingen vaak het meeste opleveren zijn:

1. Gebouwen isoleren (vloer, muren en dak)
2. Verwarmingsinstallatie vervangen of beter afstellen
3. Zuiniger verlichting (binnen en vooral buiten)
4. Zuiniger keukenapparatuur (zoals vriezers en koelkasten)
5. Duurzame energie (zonnepanelen of zonneboiler)

Bron: Nuon

Over de schrijver

1 reactie op “Sportverenigingen kunnen 30 miljoen euro besparen op energie”

  1. Mee eens dat er veel bespaard kan worden, maar ons uitgebreide onderzoek bij 30 verenigingen toont andere kansen dan in dit artikel vermeld. Ga graag in gesprek met NUON hierover.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020