Spouwmuur isoleren: waar moet je op letten?

Je huis isoleren is goed voor het milieu en ook zeker voor je energierekening. Wil jij hiermee aan de slag? Dan is spouwmuur isolatie een van de meest populaire isolatietechnieken. Het opvullen van de spouw, de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur, is namelijk een effectieve manier om te voorkomen dat er warmte ontsnapt. 
Het isoleren van een spouwmuur hoeft helemaal niet duur of ingewikkeld te zijn. Om je te helpen hebben we hieronder op een rijtje gezet waar je op moet letten als je je muren gaat isoleren.

Spouwmuur isoleren

Het isoleren van de spouwmuur zorgt voor een warmer huis, een lagere energierekening en minder CO2 uitstoot. Bovendien kun je ongeveer 20% van je kosten terugkrijgen via de nieuwe subsidieregeling. Dan moet je de spouwmuurisolatie wel combineren met minstens 1 andere grote isolatiemaatregel.
1. Het aanbrengen van de isolatie
Wanneer je isolatie wilt aanbrengen in een spouwmuur die nog gebouwd gaat worden, kun je deze zelf met purschuim isoleren. Wil je een bestaande muur isoleren? Dan kun je beter de hulp inroepen van een gecertificeerd bedrijf. Zorg wel dat je kiest voor een gecertificeerd isolatiebedrijf.

2. Wees je bewust van de kosten (en mogelijkheden)
Het aanbrengen van spouwmuurisolatie door een bedrijf kan duur uitvallen, zeker als je het in één keer moet betalen. Bedenk wel dat je daarmee ook veel bespaart op energiekosten. De kosten voor de isolatie van een spouwmuur zijn ongeveer € 800,- terwijl je jaarlijks zo’n € 210,- bespaart. Na een paar jaar heb je de aanbesteding weer terugverdiend en ga je zelfs besparen. Bovendien kun je ook subsidie aanvragen.

3. Vraag meerdere offertes aan
Zorg dat je altijd bij minstens twee bedrijven een offerte aanvraagt, want de prijs kan natuurlijk altijd verschillen. Bedrijven proberen je natuurlijk altijd het liefst hun product te verkopen. Zoek daarom zelf altijd zorgvuldig uit wat de beste optie is. Bekijk bijvoorbeeld naar welk product het bedrijf gebruikt en de bijbehorende eigenschappen.
4. Vermeld deze zaken bij het isolatiebedrijf
Heb je vochtplekken in huis? Dan is het slim om dit ook te vermelden wanneer het isolatiebedrijf langskomt om een inspectie te verrichten. Ook is het inspecteren van de buitengevel aan te bevelen. Het is natuurlijk erg vervelend als de spouwmuur net geïsoleerd is, maar de warmte in huis evengoed elders kan ontsnappen. Bovendien kun je subsidie ontvangen als je spouwmuurisolatie met een ander isolatieproject combineert.
Ga jij je spouwmuur isoleren? Dan horen we graag hoe je het hebt aangepakt en wat je ervaringen zijn. Succes!

Over de schrijver

1 reactie op “Spouwmuur isoleren: waar moet je op letten?”

  1. Pingback: Wonen zonder aardgas? Absoluut!

Reacties zijn uitgeschakeld.