Spring detox: wel of niet doen?

Drie keer heb ik me laten verleiden tot een ‘spring detox’ en drie keer heb ik achteraf gezworen dat ik het nooit meer zou doen. De eerste keer ging het om een sappenkuur van zeven dagen waarbij een dagelijkse lepel honing het grote geluksmoment van de dag vormde. Voor de rest was er vooral honger en dus chagrijn.

De tweede keer was jaren later: dit keer mocht ik gewoon eten. Nou ja gewoon…. suiker, granen en melkproducten mochten niet, net zomin als thee, koffie en alcohol. Na tien dagen snakte ik echt naar een volkoren boterham met Hollandse kaas.
De derde keer leek op de tweede, behalve dan dat dit keer ook alle dierlijke producten verboden waren en je bij elke maaltijd een handvol dure supplementen moest nemen om je organen te ondersteunen in dit ontgiftingsproces. Die pillen gingen me zo tegenstaan dat ik me na de detox verre van blij voelde.

Is zo’n detox nou echt nodig?

Uit mijn ervaring blijkt dus duidelijk dat zo’n detox geen pretje is, maar een kwestie van afzien en doorbijten. De vraag komt dan ook op of het überhaupt nuttig is? Naar traditioneel medische maatstaven is het antwoord simpel: nee. Het lichaam is prima in staat om te ontgiften zonder een detox. Sterker nog: je lijf doet niet anders. Je lever, nieren, longen, huid en spijsverteringsorganen zijn dagelijks bezig om de gifstoffen die we binnen krijgen weer zo goed en zo kwaad als dat kan overboord te kieperen.

Daar komt bij dat de effecten van een detox wetenschappelijk niet gemeten kunnen worden. Natuurlijk kan je meten of je inderdaad een paar kilo bent afgevallen, maar dat is vaak niet het doel van een detox. Het doel is om je lichaam als het ware te resetten, weer in balans te brengen en even rust te geven. Maar de vraag is of die effecten er ook daadwerkelijk zijn en hoe lang die voelbaar blijven na zo’n korte periode van afzien.
Daarbij waarschuwen sommige diëtisten voor de gezondheidsrisico’s van een detox. Je ontzegt jezelf als het ware hele voedingsgroepen, die veel nuttige voedingsstoffen bevatten. Als je bijvoorbeeld langere tijd geen brood meer eet, kan een jodiumtekort ontstaan wat op langere termijn kan leiden tot een vergrote schildklier.

Toch zit er iets in zo’n detox…

Toch kan het nuttig zijn om af en toe onze eet- en drinkgewoonten eens onder de loep te nemen. Een maand geen alcohol bijvoorbeeld of een drastische vermindering van zout of suiker in je dieet. Ook dat zou je een detox kunnen noemen: bewust dat wat slecht voor je lichaam is, niet meer tot je nemen om te kijken wat de effecten daarvan zijn. Zo kwam ik er na een periode van minder suiker achter dan mijn lievelings brownie bij mijn favoriete bakker eigenlijk mierzoet was. Sterker nog: ik vond ‘m ineens niet meer zo lekker.

Het mooie van een spring detox is dan ook dat je ‘m kan doen op de manier die jij wilt. Je kan inderdaad besluiten om hardcore een sappenkuur te doen met elke dag een handvol aanvullende supplementen. Je kan ook besluiten een maand lang geen suiker te eten en je koffie te laten staan om te kijken of je je daardoor inderdaad fitter en energieker door voelt.

Waar moet je op letten bij een detox?

Als je jezelf, net als je huis en je tuin, inderdaad wilt onderwerpen aan een grote schoonmaak, denk dan aan de volgende dingen:

  • Eet schoon: gebruik geen voor ultabewerkte producten uit pakjes en zakjes, maar ga zelf aan de slag in de keuken. Dat is minder tijdrovend dan je denkt. Kijk bijvoorbeeld eens op dit blog voor inspiratie: http://www.kokenmetkarin.nl/.
  • Drink veel water (of kruidenthee), want dat maakt het afvoeren van afvalstoffen echt makkelijker.
  • Probeer niet tegelijkertijd te detoxen en de marathon te rennen. Kortom, wees verstandig bij het plannen van je detox en doe het niet als je agenda uit z’n voegen barst en belangrijke deadlines gehaald moeten worden.
  • Ga niet meteen cold turkey, maar bouw het rustig op. Zo kan je bijvoorbeeld in week 1 je koffie laten staan en in week 2 de toegevoegde suikers uit je dieet halen.
  • Mijn ervaring is dat je behoorlijk chagrijnig, boos en gefrustreerd kan worden van een detox. Probeer anderen niet lastig te vallen met die emoties en kijk er met een beetje zelfspot naar (dat is sowieso een goed idee). Wat ook kan helpen: yoga, meditatie of bosbaden.
  • Zorg voor voldoende slaap tijdens je detox. Zeven of acht uur is voor de meeste mensen genoeg. Ga op tijd naar bed dus (even geen nachtbraken).
  • Maak elke dag een wandelingetje van een half uur. Een beetje beweging is goed voor je lijf en bevorderlijk voor je spijsvertering. Je kan de lat ook wat hoger leggen en voor de 10.000 stappen gaan (maar wees mild voor jezelf, die 10.000 stappen zijn ook maar bedacht door iemand).
  • Wees ook niet te strikt in je detox, maar luister goed naar de signalen van je lichaam. Van één keer ‘zondigen’ wordt je detox heus niet minder effectief (tenzij het een glijdende schaal wordt natuurlijk en je binnen no time weer in je oude patroon zit).
  • Als je lichamelijke of psychische klachten hebt, overleg dan eerst met een professional voordat je je zomaar in een detox stort. Het moet wel verantwoord blijven tenslotte.
  • Zoek steun bij anderen, want samen detoxen is makkelijker dan alleen. Probeer het dus met je familie of vrienden te doen of maak gebruik van een app zoals Detox Me.

Heb jij ervaring met detoxen of tips? Deel het dan met ons en laat een reactie achter onder dit blog.

Over de schrijver