We gebruiken een katoenen tas in plaats van plastic, kopen biologische voeding en water drinken we uit een glazen of RVS fles. We wassen onszelf met een zeepbar en gebruiken groene energie. Oftewel; we zorgen goed voor onszelf maar niet ten koste van het milieu. Er zijn veel producten waarvan we weten dat ze belastend zijn. Dit artikel gaat juist over die waarbij je misschien niet meteen aan duurzaamheid denkt.
Dagelijkse persoonlijke verzorging
Er zijn een paar producten die we dagelijks gebruiken en daardoor bij elkaar opgeteld een flinke milieu belasting hebben. Zo zwerven de resten van al onze plastic tandenborstels nog steeds rond; als microplastics, in de oceaan of ergens op een vuilstortplaats. Deze zijn namelijk niet biologische afbreekbaar en worden daarnaast gemaakt van hard polypropyleen plastic, afkomstig uit niet-hernieuwbare fossiele brandstoffen. Kies daarom voortaan voor een variant van (verantwoord) bamboe. Gelukkig is er inmiddels een verbod gekomen op plastic wattenstaafjes en zijn er steeds meer mensen die kiezen voor wasbare wattenschijfjes.
Onder de lakens
Het taboe op seksspeeltjes ebt gelukkig steeds verder weg. Want wat is er mis met wat extra plezier onder de lakens? Ook hier kun je letten op duurzaamheid. Zoals bijvoorbeeld biologisch afbreekbare vibrators of milieuvriendelijke BDSM artikelen. Wist je dat in speeltjes van kunststof, soms chemische stoffen zoals ftalaten worden toegevoegd? Deze weekmakers kun je vaak herkennen aan een sterke chemische geur. Niet alleen slecht voor het milieu, ook voor je gezondheid. Kies daarom altijd voor hoogwaardige kwaliteit, zoals van het merk Satisfyer.
Intieme hygiëne
Een ander intiem product waarvan je er misschien niet over hebt nagedacht dat ze slecht zijn voor het milieu; tampons en maandverband. De gemiddelde vrouw zorgt hiermee in haar leven voor ongeveer 60 tot 90 kilo (!) restafval. Dat niet alleen; de kunststoffen en chemicaliën die gebruikt worden (onder andere voor het bleken) kunnen in ons watersysteem en de oceanen terecht komen. Ook niet echt een prettig idee om dit bij je intieme zones te dragen trouwens. Kies daarom voor een biologisch alternatief of nog beter, ga voor menstruatie ondergoed of een herbruikbare menstruatiecup.
Bankrekening en verzekeringen
Heb jij er wel eens over nagedacht dat jouw spaargeld of verzekeringspremies naar investeringen kunnen gaan waar je niet achter staat? Denk aan bedrijven die betrokken zijn bij wapenhandel, grote milieuschade veroorzaken of slecht omgaan met het welzijn van mens en dier. Onder andere ING, ABN Amro en NIBC staken nog altijd meer geld in fossiele energie dan duurzame energie. Triodos Bank en de ASN Bank laten zien dat het geld ook naar duurzame doelen kan gaan.
Planten en bloemen
Planten en bloemen komen vaak uit een verwarmde kas of worden van ver ingevlogen. Daarnaast zijn er problemen door het waterverbruik en bestrijdingsmiddelen. Dit heeft bij elkaar een flinke klimaatimpact dat jouw bosje bloemen of plantje een stuk minder ‘groen’ maakt. Je kunt hier zelf op letten door te kijken naar de herkomst van de planten of bloemen. Nog beter (en leuker) zaai of plant zelf in je tuin of op het balkon. Wanneer je een bloemetje voor iemand wil meenemen is een zakje zaden een origineel (en duurzaam) alternatief!
Bingwatchen en surfen
De productie en afvalstroom van onze apparatuur laat een grote ecologische voetafdruk achter. Maar ook de datacenters vreten ongelooflijk veel stroom! Dit komt voornamelijk door de benodigde koeling. Volgens verschillende onderzoeken zijn alleen de datacenters al verantwoordelijk voor een paar procent van de totale elektriciteit en CO2-uitstoot in de wereld. En de verwachting is dat dit alleen maar toeneemt. Dit zet het bingwatchen en urenlang scrollen in een iets minder duurzaam perspectief.
Zakt de moed je in de schoenen? Niet nodig, alle kleine beetjes helpen. Wanneer ons bewustzijn en (koop)gedrag duurzamer wordt, zullen bedrijven steeds meer gedwongen worden om hierin mee te bewegen.