Staand werken verbetert je prestatie

Uit onderzoek van de Britse Loughborough University blijkt dat staand werken de prestaties van werknemers verbetert. Dit staat te lezen op de site van de BBC. Bij een Engels bedrijf kregen werknemers een nieuw bureau, dat ze in hoogte konden verstellen. Ze kregen ook de opdracht om een bepaald aantal uren per dag staand te werken. Na een jaar bleek dat de zittijd van deze werknemers met meer dan een uur per dag was verminderd in vergelijking met dat van hun collega’s, die geen verstelbare desk hadden.

Minder moe

Het verminderen van het dagelijkse aantal zituren zorgde ervoor dat de werknemers zich minder moe voelden, maar zich ook beter konden concentreren op hun werk en zich meer betrokken voelden. Verder zeiden de deelnemers aan het onderzoek dat hun musculoskeletale klachten afgenomen waren. Dit zijn klachten, die te maken hebben met het bewegingsapparaat van je lijf, oftewel: spieren, pezen, gewrichten en zenuwen.

Minder angstig

Ook constateerden de deelnemende werknemers dat ze minder angstig waren geworden na een jaar staand werken en dat de kwaliteit van leven verbeterd was. Het staand werken zorgde overigens niet voor een waarneembare verbetering qua werktevredenheid, cognitieve functie (het opnemen en verwerken van informatie) of het ziekteverzuim.

Zitten is het nieuwe roken

Er zijn al verschillende rapporten geweest waaruit blijkt dat zitten niet goed is voor je gezondheid. Het zou bijvoorbeeld voor cardiovasculaire problemen kunnen zorgen of de kans op diabetes verhogen. De Britse hoogleraar geneeskunde James Levine stelde zelfs dat ‘zitten het nieuwe roken is’: “Het is gevaarlijker dan roken, doodt meer mensen dan HIV en is verraderlijker dan parachutespringen. We zitten onszelf dood.”

Staan of lopen

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht bleek vorige maand dat ook fitte mensen, die veel sporten, hetzelfde verhoogde risico op diabetes lopen als ze de rest van de tijd veel zitten. Met sporten, kan je veel zitten dus niet compenseren. Wat wel helpt is je zituren per dag te verminderen door staand te werken of aan de wandel te gaan. Als we 30 minuten zitten vervangen door 30 minuten lopen, kan dit al een gunstig effect hebben.

Elk half uur 5 minuten bewegen

De gemiddelde Nederlander zit 9 uur per dag. Mensen met een kantoorbaan zitten zelfs nog langer. Dat doen we trouwens niet alleen achter ons bureau, maar ook in de auto, de trein of thuis op de bank voor de buis bijvoorbeeld. Idealiter zouden we elk half uur 5 minuten moeten bewegen. Dit kan op kantoor bijvoorbeeld door elk half uur een glas water of een kop koffie te halen, je collega iets te vragen, naar de wc te gaan (op een andere verdieping) of je telefoontje al lopend te plegen. Thuis kan je natuurlijk squads doen of push-ups terwijl je naar de televisie kijkt. Of minder tv kijken en bijvoorbeeld tuinieren, koken, bakken of een andere activiteit rondom het huis.

Per dag een half uur bewegen

Voor iedereen geldt ook nog eens dat we dagelijks een half uur moeten bewegen. Dat lijkt weinig, maar zelfs actieve sporters komen er op een rustdag amper aan, zo blijkt. Af en toe intensief sporten, is dus niet de oplossing. Door de hele dag weinig te bewegen en dan een paar keer per week intensief te sporten, vergroot je de kans op blessures. Volgens de richtlijnen van de Gezondheidsraad uit 2017, zouden volwassenen wekelijks 2,5 uur matig intensief moeten bewegen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan wandelen of fietsen. Het advies is om dit niet in één keer te doen, maar verspreid over de hele week. Daarnaast zouden volwassenen minstens twee keer per week bot- en spierversterkende activiteiten moeten doen.
Heb jij ervaring met staand werken? Laat het ons weten en deel je tips. 

Over de schrijver