Staat jouw duurzame project in Utrecht al op deze kaart?

Matthijs Sienot - Foto: Xander Bouwman
Matthijs Sienot – Foto: Xander Bouwman
Op veel plaatsen in Utrecht (kaartje) werken inwoners en bedrijven aan een duurzamer Utrecht. Dat zie je bijvoorbeeld terug in de opkomst van dorpstuinen, zonne-energie collectieven en elektrische deelauto’s.

Neem De Kerssentuin, een aansprekend en impactvol bewonersinitiatief. Hierbij werden 94 duurzame woningen gebouwd: flexibel, compact, levensloopbestendig en uitbreidbaar gebouwd, terwijl de buurt gedifferentieerd, autoluw, en kindvriendelijk is vormgegeven.

Maar dit is slechts één van de 45 duurzame initiatieven in Utrecht op deze lang niet uitputtende kaart. Staat jouw project er niet tussen? Dan kun je hem mailen naar [email protected]

Duurzame projecten in Utrecht verder helpen

Met D66 willen wij duurzame grensverleggers de ruimte geven, ook in Utrecht. Daarom ga ik als kandidaat-raadslid graag met initiatiefnemers van duurzame projecten in Utrecht in gesprek om te bekijken hoe we hun ideeën verder kunnen helpen. Welke kansen liggen er om successen verder uit te bouwen? Welke belemmeringen zijn er waarbij de gemeente kan helpen?

Maar we willen de projecten ook gebruiken als voorbeeld voor de grote groep inwoners, bedrijven en organisaties die nadenken over verduurzaming, maar nog niet precies voor zich zien wat ze kunnen doen. Voor hen bevat deze kaart al veel voorbeelden om na te volgen. Dat is belangrijk, want we halen onze duurzame doelstellingen niet met een aantal groene koplopers, het peloton moet in beweging komen.

Kaart voor de Duurzame Domstad

En daarvoor is het juiste moment nú aangebroken. We bevinden ons bij de transitie naar een duurzame samenleving op een kantelpunt: de techniek is er, de koplopers laten al zien dat duurzaamheid loont, dus nu kunnen we de zogenaamde early majority laten bijdragen aan een duurzame Domstad.

Hierbij is een belangrijke rol weggelegd voor gerichte marketing- en communicatie van de vele duurzame initiatieven die er al zijn. Daarom heb ik ook voorgesteld (filmpje!) om in te spelen op de start van de Tour de France in Utrecht, met een Gala voor het Groene Peloton, een competitie voor duurzame initiatieven.

Met deze kaart maken we alvast een bescheiden begin door duurzame initiatieven te inventariseren en te delen.

MatthijsSienot_kleinBlogger Frissewind, Matthijs Sienot, uit Utrecht is kandidaat raadslid voor D66. Hij werd door de Natuur & Milieufederatie Utrecht uitgeroepen tot ‘Groene Belofte van de provincie Utrecht’. Ook werd hij gekozen tot Beste Online Politicus.
Volg @matthijssienot op Twitter of op Facebook.

hetkanWel moedigt een open discussie aan over een duurzame samenleving. Ben jij politiek actief of zie je duidelijk voor je hoe we de wereld groener, eerlijker en leuker kunnen maken? Neem contact op met onze redactie over plaatsing van je opiniestuk.

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020