Stad stimuleert economie met eigen valuta

Fox 40
Fox 40

De economische crisis raakt met name kleine, lokale bedrijven. Om te voorkomen dat die volledig verdwijnen, hebben de inwoners van Davis, Californië, de dollar vaarwel gezegd. Zij gebruiken in hun stadje voortaan de Davis Dollar. Deze munteenheid is alleen te koop in Davis én kan alleen worden uitgegeven in de stad. Hierdoor wordt de lokale economie gestimuleerd.

100% lokaal
Davis dollars kunnen via de speciale website of op de markt gekocht worden. Klanten betalen een Amerikaanse dollar voor een Davis dollar, bedrijven kunnen ze weer inwisselen voor 95 Amerikaanse dollarcent. De Davis dollars worden op dit moment al bij 50 bedrijven en dienstverleners geaccepteerd, waaronder restaurants en zelfs een advocatenkantoor. Volgens initiatiefnemer Nicholas Barry betekent dit een grote stimulans voor de plaatselijke economie: “Wie een dollar uitgeeft bij een groot bedrijf, kan er vanuit gaan dat slechts 6 tot 10 cent lokaal blijft. Bij gewone lokale winkels ligt dat op 60 cent. Maar wie een Davis dollar uitgeeft, kan erop rekenen dat deze 100% lokaal blijft.”
Niet nieuw
Het idee van een eigen munteenheid is niet nieuw; tijdens de Grote Depressie hadden verschillende gemeenschappen hun eigen valuta, om kleine bedrijven in de omgeving overeind te houden. En vorig jaar werd in een buurt in San Francisco een zelfde initiatief gestart.
Op dit moment zijn er ongeveer 3500 Davis dollars in omloop en de inwoners zijn al enthousiast. Zij zien het niet alleen als een methode om hun economie te versterken, maar ook als manier om de gemeenschap op zich te ontwikkelen en elkaar beter te leren kennen.
Bron: Huffington Post
Lees ook:
[adrotate group=”1″]
Boeren worden zonne-ondernemers
Zo maak je mensen enthousiast voor een betere wereld. 9 tips van expert stemmenwervers