Wat doe je met een schuilkelder wanneer er geen bommen meer gedropt worden door de nazi’s? In Londen hebben ze er allerlei functies voor zoals data-centra, stoffige opslagruimtes, en nu dankzij twee duurzame ondernemers, de eerste ondergrondse stadsboerderij.
Nadat ze tijdens het bombardement van Londen een schuilplaats voor zo’n 8.000 mensen waren geweest, stonden de schuilkelders in de buurt van Clapham North Underground station lange tijd leeg. Toen Richard Ballard en Steven Dring van Zero Carbon Food de ruimte voor het eerst huurde, moesten ze eerste honderden stapelbedden, die niet meer gebruikt waren sinds de tweede wereldoorlog, verwijderen voor ze aan de slag konden.
Daarna begonnen ze met het planten van rucola, radijs, asperges en vele andere groenten. Deze worden weer verkocht aan luxe restaurants in de buurt, waar het bedrijf vooral voor produceert. Chef Michel Roux van het met twee Michelin sterren restaurant Le Gavroche is enthousiast over de kwaliteit van het ondergrondse landbouwbedrijf. “Toen ik Richard en Steven voor het eerst ontmoette dacht ik dat ze knettergek waren. Maar toen ik voor het eerst een bezoek bracht aan de tunnels, en had geproefd van hun heerlijke producten, was ik direct verkocht.”
Zoals de naam al zegt, is het doel van het bedrijf om klimaatneutraal voedsel te verbouwen. Ze gebruiken Led-lampen met een lage energiebehoefte om de planten van licht te voorzien. Daarnaast blijft de temperatuur doordat de boerderij 33 meter onder de grond zit, het hele jaar ongeveer 16°C. Er hoeft dus weinig verwarmd te worden, wat bijvoorbeeld bij kassen wel het geval is.
Ook in Nederland zijn er vooral tijdens de koude oorlog vele schuilkelders aangelegd. Voor een groot deel zijn die al in hergebruik als parkeergarages, maar ook hier staan nog steeds vele oude schuilkelders leeg.
Bron: Gizmodo, Independent
Lees ook
Studenten gaan week leven van restjes voedsel van anderen
[adrotate group=”2″]
Mobiele moestuin maakt buurten gezelliger en groener
1 gedachte over “Stadsboerderij in Londen huist in ondergrondse schuilkelder”
Pingback: Innovatieve stadslandbouw kan met 98% minder water toe (video) » hetkanWel.nl
Reacties zijn gesloten.