Stadsgroenten zijn helemaal niet zo gezond

Martin Cathrae, Flickr.com
Martin Cathrae, Flickr.com

 
Je zou denken dat een zelfgekweekt tomaatje het toppunt van gezond voedsel is, maar als je in de stad woont, is niets minder waar. Uit onderzoek blijkt dat groenten die in de stad verbouwd worden zware metalen uit de grond kunnen opnemen. Dit maakt de groenten giftig. Ook is het loodgehalte in stadsgroenten hoger dan in ‘gewone’ groenten. Dit kan leiden tot ontwikkelingsstoornissen en neurologische schade. Voor het onderzoek werden onder meer proeven gedaan met tomaten, groene bonen, wortels, aardappels, basilicum en mint. De resultaten waren voor alle soorten gelijk.

Verkeer als grote boosdoener
Het verkeer in steden lijkt de grootste boosdoener te zijn. Producten die verbouwd worden in tuintjes die in de buurt staan van drukke verkeersgebieden, blijken het meest vervuild te zijn. Een tussenmuur, in de vorm van bomen of gebouwen, vermindert de hoeveelheid cadmium, lood en zink daarentegen aanzienlijk.
Wel gezond kweken
Gelukkig betekent dit niet dat je helemaal geen stadstuintje meer kunt beginnen. Als je het risico op vervuiling zoveel mogelijk wilt vermijden, kies dan zorgvuldig een stukje grond uit. Controleer waarvoor het eerder gebruikt is en laat eventueel de grond testen. Is de grond niet in topconditie? Kies dan voor een verhoogd zaaibed, waarbij je een stevige afscheiding maakt tussen ‘oude’ en ‘nieuwe’ grond. Die nieuwe grond koop je gewoon in het tuincentrum of bij de (biologische) boer.
Bron: Treehugger.com
Lees ook:
Groenten en fruit ondanks hogere prijzen populair
Gezond en lekker: vergeten groenten
Nederlandse groenten en fruit zijn vrij schoon
ConsuMed is een grote online gezondheidscommunity die met actueel en relevant gezondheidsnieuws en publieksvriendelijk geschreven medische informatie maandelijks ruim een half miljoen unieke bezoekers trekt. Volg ConsuMed via de site, op Facebook of via de nieuwsbrief.

4 gedachten over “Stadsgroenten zijn helemaal niet zo gezond”

 1. Het Kan Niet titel bij dit bericht.
  Waarom help mensen verder en gebruik een titel als: "Stadsgroente kan gezond zijn, wij hebben tips!"
  Draag bij ipv aleen maar het probleem te brengen dat is een zeer gedateerde vorm van media aandacht (op negatieve manier) zoeken.

 2. De huidige vervuiling is vooral afkomstig van verkeer waaronder ook de sporen!, maar ook van houtkachels e.d. De oude bodemvervuiling is vooral van stedelijke bedrijvigheid.
  Stadslandbouw is ook vanuit dit punt niet zo'n goed plan

  1. Zoals mark het verteld is geen enkel landbouw gezond.
   De luchtvervuiling komt over al en de zure regen ook.
   Dan zou het al kas landbouw worden maar dan word het zonlicht weer te erg verzwakt.
   Dus hoe zou het dan moeten mark?

   1. Bodemvervuiling is en blijft lokaal vooral in (oude) stedelijke gebieden. Luchtvervuiling verschilt ook tussen landelijke gebieden en durkke stedelijke gebieden. Kassen met eigen luchtzuivering zijn mij onbekend, dus die ontkomen ook niet aan vervuilde lucht.
    Vuile grond is wel gemakkelijk te mijden

Reacties zijn gesloten.