Noord Oogst zet zichzelf in de eet-alage

Onder de naam Noord Oogst heeft een aantal duurzame bedrijven zich verzameld op een voormalig sportterrein in Amsterdam Noord. Denk bijvoorbeeld aan een imker, een bakker, een groentekweker, en een varkensboerderij. Maar ook aan een pannenkoekenrestaurant, een bierbrouwerij, een hotel en kinderopvang. De bedrijven hebben één ding met elkaar gemeen: ze zijn duurzaam bezig en promoten het eten van echt voedsel, dat op kleine schaal en dicht bij de stad wordt geproduceerd.

De app eet-alage

Om de verschillende bedrijven en projecten van Noord Oogst in de etalage te zetten en het publiek te informeren over wat ze doen, komt er nu eet-alage. Dit is een app, die via izi-travel wordt aangeboden en waarmee je een wandeling kan maken over het terrein. “Het is als het ware een audiotour, zoals je die ook in een museum kan krijgen,” vertelt Elin Karlsson. Zij is de secretaris van Noord Oogst. “We zijn bezig met verschillende initiatieven op het gebied van een gezonde voedselketen en hebben een heel divers aantal deelnemers. Met deze app willen we aan de wereld laten zien hoe leuk we zijn en wat voor belangrijke dingen we doen.” De app wordt mede mogelijk gemaakt door Amsterdam maakt je stad.

Imker E1511967180990

Audiotour 

Stemacteurs vertellen over de verschillende bedrijven op het terrein, terwijl je tegelijkertijd via de app de bijbehorende geluiden hoort, die door een DJ zijn opgenomen. “Zo hoor je bij het verhaal over de imker ook de bijen zoemen,” legt Elin uit. De mensen kunnen zelf een route kiezen. De app herkent waar je bent en geeft de juiste informatie over die specifieke plek. “Je hoeft dus niet de hele route af te leggen. Je kan ook de helft doen. Of elke keer een andere plek op het terrein kiezen.”

Het project Noord Oogst

Het initiatief voor het stadslandbouwproject Noord Oogst ontstond in 2014. “Sportverenigingen gingen in die tijd fuseren waardoor het terrein van voormalig sportpark De Melkweg leeg kwam te staan. Wij hebben toen een initiatief ingediend bij de gemeente,” vertelt Elin. Noord Oogst mag het terrein 12 jaar lang gebruiken voor hun initiatief. “We groeien nog steeds. Er is nu bijvoorbeeld een hotel geopend en afgelopen zomer hadden we een festival met 2.000 bezoekers.”

Fb Varkens Noordoogst E1511952604801

Duurzame voedselketen

De verschillende bedrijven en stichtingen hebben allemaal hetzelfde doel voor ogen: mensen in contact brengen met de duurzame voedselketen dicht bij de stad. “Zo willen we laten zien hoeveel ruimte het kost om varkens vrij te laten rondlopen bijvoorbeeld. En dat een stuk varkensvlees op die manier dus nooit spotgoedkoop kan zijn. We hopen wel ergens dat we een zaadje planten van zo kan het ook. We willen mensen aan het denken zetten.”
Bij een stadsimker, een varkensboerderij of een restaurant is dat nog goed te volgen, maar hoe past een kinderdagverblijf in dit rijtje? “Als er ergens op aarde is waar je kinderen kan opvoeden over gezond eten, dan is het daar wel,” legt Elin uit. “Er is een eigen moestuin en we koken elke dag vers met de producten van het terrein, zoals varkensvlees, groente en honing. We laten dit ook aan de ouders zien, dus die worden ook echt aangestoken.”
Terras Stroop E1511967388295
Natuurlijk zie je dit allemaal niet als je over het terrein langs het kinderdagverblijf loopt en daar is die app dus voor. Eet-alage is vanaf het voorjaar te downloaden, zodat je in de lente en de zomer nieuwsgierig en goed geïnformeerd over het terrein kan lopen, terwijl je een pannenkoek eet bij Stroop of een biertje drinkt van Brouwerij Friekenz.
Lees ook: plastic recyclen kan wel en Stadsboerin Suzanne Monnier

Over de schrijver