Utrechter wint strijd voor eerlijke stadsverwarming

Afbeelding: Bart Van Den Heuvel Door Marjolein De Groot
Afbeelding: Bart Van Den Heuvel Door Marjolein De Groot

Utrechter Bart van den Heuvel heeft het voor elkaar gekregen: de kosten voor stadsverwarming voor particulieren gaan per 1 augustus 2016 omlaag. Met zijn initiatief Stadsverarming streed hij een jaar lang voor eerlijke en duurzame stadsverwarming in Utrecht. Het resultaat? Eneco heeft haar beleid aangepast en de gemeente heeft ingestemd met een nieuwe manier van afsluiten waardoor warmteleidingen niet langer verwijderd hoeven te worden. Zo wordt het goedkoper om af te sluiten en blijft de veiligheid van het warmtenet gewaarborgd. We spraken Bart van den Heuvel over zijn mooie overwinning.
Hoe heb je het voor elkaar gekregen om in je eentje zulke grote reuzen omver te krijgen?
In het kort: volhouden, en dat met een licht activistische houding. Veel mensen hebben in het verleden pogingen gedaan maar gooiden het bijltje er na een tijdje toch bij neer. Omdat in ons geval de afsluitkosten zo extreem hoog waren, namelijk 3.540 euro, vond ik dat ik dit moest volhouden. Voor welke dienst betaal je tegenwoordig nog dit soort bedragen om er van af te komen? Dat is niet meer van deze tijd. Deze vorm van onrecht maakte me strijdbaar. Niet alleen zozeer voor mezelf, maar ook voor al de vele andere huishoudens die in toekomst een vrije keuze willen kunnen maken wat hun warmtevoorziening betreft.
Wanneer begon je er in te geloven dat het je ging lukken?
Ik ben vorig jaar zomer met een blog begonnen. Ik wilde een stappenplan op internet zetten voor mensen die overwogen hun warmte te verduurzamen en/of betaalbaarder wilden maken. Al snel kwam ik met de Utrechtse gemeentepolitiek in aanraking. Daar vond ik gehoor mede naar aanleiding van de hoge naheffingen voor bewoners met stads- en blokverwarming in Overvecht.
Onze discussies versterkten elkaar, kennelijk was alles wat met stadsverwarming te maken had duur. In raadslid Bulent Isik van de Partij van de Arbeid vond ik een medestander die wilde strijden tegen dit onrecht. Het echte geloof dat we met elkaar dingen gingen bereiken kwam na het bekend worden van de rendementsverslechtering van de bron van stadsverwarming: de Eneco centrales op Lage Weide. Omdat Eneco eenzijdig had besloten haar elektra niet meer op grote schaal in Utrecht op te wekken, werd het efficiency rendement van de centrale lager. Dit had weer een effect op de nog te bouwen huizen in het gebied waar stadsverwarming in Utrecht ligt, vooral in de wijk Hoge Weide in Leidsche Rijn wordt nu veel nieuw gebouwd.
Deze bijkomende affaire, de sjoemelwoning affaire, waarbij de gemeente nog 10 maanden met het verkeerde, hoge rendement van deze centrale bleef rekenen, verergerde het imago rondom stadsverwarming nog verder. Er kwamen nieuwbouwhuizen die door dit verkeerde rekenrendement nu net iets slechter geïsoleerd werden. Hoe vervelend dit probleem ook was voor de toekomstige huiseigenaren in spe,  voor mij was het een welkom schandaal om de misstanden rondom stadsverwarming verder onder de aandacht te brengen en te verduidelijken.
Heb je wel eens de moed op willen geven?
Ach, misschien heeft het wel eens kort door m’n hoofd gespeeld. Maar ik ben in het afgelopen jaar genoeg schrijnende stadsverwarming-gevallen tegengekomen. Zoals mensen die in de bijstand zitten en hun energierekening niet meer kunnen betalen, willen afsluiten, en vervolgens met duizenden euros afsluitkosten worden geconfronteerd. Of een werkend stel van nog geen 30 jaar die een eerste flatje van 85m2 in Overvecht huren en een totale warmterekening ontvingen van 5.100 euro. Het waren op een gegeven moment meer deze problemen, dan onze eigen wens om van stadsverwarming af te sluiten, die me motiveerde hier met goede energie verder mee te gaan.
Klik hier voor het vervolg van het interview waarin Bart van den Heuvel vertelt of hij ook andere energiebedrijven en steden gaat aanpakken en zijn tips deelt voor mensen die ook zelf willen overstappen op een warmtepomp.
Meer weten over stadsverarming? Klik dan hier voor de site en Facebookpagina.
Ben of ken jij iemand die ook aan een inspirerend initiatief werkt? Dan kan je ons een mailtje sturen op redactie@hetkanwel.nl. Als je in het onderwerp ‘inspirerende initiatieven’ zet komt het bij de juiste persoon terecht. We zijn benieuwd!
De afbeelding bovenaan is gemaakt door Marjolein de Groot

Over de schrijver