Stapel tulpen besparen 50% op CO2 uitstoot

Bron: Clement (Flickr)

De universiteit Wageningen heeft samen met een aantal tulpen kwekers een bijzonder groen en nu al succesvol teeltsysteem voor vier lagen tulpen ontworpen. Het is een kweekmethode waarbij de bloemen in een kas in lagen boven elkaar gestapeld zijn (de zogenaamde ‘tulpenflat’). Iedere laag heeft zijn eigen klimaat, bemesting en belichting, al naar gelang de groeifase van de plant. Vergeleken met de traditionele kas bespaart het ruimte, maar bovenal veel energie (licht en warmte) en dus uitstoot van CO2. Door de ergonomische inrichting kan die besparing tot maar liefst 50 procent oplopen!
De verwachting is dat de bloementeelt in de toekomst nog geavanceerder gaat worden, met nog meer lagen boven elkaar en gebruik van LED-verlichting in verschillende kleuren – tijdens de verschillende fases van de groei van de plant. Daarnaast wordt ook veel verwacht van een tulpen robot: aan het verplaatsen van al die tulpen van laag naar
laag, komt dan geen mensenhand meer te pas.

3 reacties op “Stapel tulpen besparen 50% op CO2 uitstoot”

  1. "Daarnaast wordt ook veel verwacht van een tulpen robot: aan het verplaatsen van al die tulpen van laag naar
    laag, komt dan geen mensenhand meer te pas."
    Die mensen die dat werk nu doen worden dus ontslagen en komen in de WW. Ander werk is niet te vinden, want overal komen robots… Leuk hoor.

  2. Bovendien draagt het natuurlijk niets bij aan de noodzaak minder te denken in kwantiteit en meer in kwaliteit. Voor de Wageningen Universiteit een hele opgave, die omschakeling in denken….
    Hoeveel pesticiden gebruikt de stapeltulp eigenlijk? Geen haan die ernaar kraait binnen de universiteit van Den Conservatieve Boer.

  3. Toch eens uitleggen waar die 50% besparing uit bestaat. Zeker het grondgebruik is 1/4, maar er is meer vertikaal transport nodig en meer verlichting. Mogelijk is de verwarming minder door de gunstige inhoud/oppervlakte verhouding. Maar waarschijnlijk moet er in de zomer meer gekoeld worden.

Reacties zijn uitgeschakeld.

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020