Je huurwoning betaalbaar verduurzamen doe je zo

Bij je huis verduurzamen denken we al snel aan zonnepanelen, warmtepompen en drie dubbeldikke isolatie. Maar voor huurders (toch 41% van alle woningen) is dit vaak niet mogelijk. Verhuurders zijn niet altijd bereid te verduurzamen en zelf geld investeren in een huurwoning is ook niet altijd aantrekkelijk. Toch is er genoeg wat je als huurder zelf kan doen zonder al te diep in de buidel te tasten.

Stappenplan: verduurzamen van je huurwoning

Alles begint met een goed plan. En dat geldt zeker voor het verduurzamen van je huurhuis, ook als daar geen grootschalige verbouwingen bij komen kijken. Hier is ons stappenplan:

 1. Bekijk wat er nodig is. Zijn er problemen, bijvoorbeeld met schimmel? Of wil je de energie- en gasrekening juist omlaag hebben? 
 2. Begin met het maken van een planning waarbij je van binnen naar buiten werkt. Breng bijvoorbeeld eerst de ventilatie van je huis op orde, want dat is de basis van een gezond leefklimaat.
 3. Kijk naar je budget en hoeveel je uit wilt geven. Blijf je langer in je huurhuis wonen, dan kun je best iets meer investeren. Is het een tijdelijke woning, dan is het goed om alleen te investeren in dingen die je makkelijk mee kunt nemen.
 4. Bekijk wat de mogelijkheden zijn. Ga hiervoor ook eens om de tafel zitten met je buren en de verhuurder. Samen is er vaak meer mogelijk dan wanneer je alleen op de huurbaas afstapt. Misschien wil de woonvereniging wel investeren, bepaalde aanpassingen doen, meebetalen of staan er al duurzame projecten op de agenda voor jouw wijk.
 5. En schrijf je plan op. Is het mogelijk om tijdens je vakantie alles te fixen of kun je het beter over een paar maanden of een jaar uitspreiden? Begin met wat er echt moet gebeuren, kijk dan naar je budget om te kijken wat er verder allemaal nog mogelijk is. Deel je plannen op in kleinere stukken en kijk hoeveel tijd je nodig hebt.

Zo heb je op een rijtje wat je wanneer moet doen en kun je stap voor stap je huurwoning verduurzamen. (lees verder na de afbeeldingen)

Wat kan je verduurzamen in een huurhuis?

1.Ventilatie  

Een goede ventilatie in huis zorgt voor gezonde frisse lucht en een gezond binnenklimaat, daarnaast helpt het om schimmel te voorkomen. Frisse lucht warmt sneller en makkelijker op, waardoor het ook nog eens beter voor de portemonnee is.

Om ervoor te zorgen dat er altijd frisse lucht door je huis stroomt, is het belangrijk om je ventilatieroosters (of klepraampjes) altijd open te houden. Deze ventilatieroosters moet je minstens 1 keer per jaar goed schoonmaken door de witte plastic kappen in een sopje te doen en het binnenwerk uit te zuigen met een stofzuiger.

De meeste huizen die vanaf de jaren 70 zijn gebouwd hebben mechanische ventilatie. Waarschijnlijk heb je in je keuken een draaiknop waarmee je standen kan reguleren. Het is handig om te weten welke standen je wanneer moet toepassen om je ventilatie optimaal te benutten.

Zet hem op de laagste stand als je niet thuis bent, de middelste (als je die hebt) als je wel thuis bent en op de hoogste stand tijdens het koken en douchen of als er veel mensen in huis zijn of je was binnen hangt.

Daarnaast is het van belang dat de lucht door je huis kan stromen, zorg er daarom voor dat er zo’n 1,5 cm ruimte onder de binnendeuren zit of dat je roosters in de deur of muur hebt.

2. Isolatie

Met goede isolatie houd je warmte beter vast in huis. Er gaat veel warmte verloren via de muren, het dak, de ramen en de vloer. Toch kun je ook in je huurhuis zorgen voor goede isolatie zonder dat je spouwmuren of je hele dak hoeft te voorzien van dikke lagen isolatie.  

 • Kozijnfolie of voorzetraam

Kozijnfolie werkt hetzelfde als een voorzetraam, het creëert een luchtspouw die isolerend werkt. Je plakt de folie tegen de kozijnen aan en trekt het strak met een föhn. Dit kun je gewoon zelf doen en kost zo’n €2,50 per m2 en heb je binnen een paar maanden al terugverdiend.

Een andere optie is een uitneembaar voorzetraam die je gemakkelijk kan verwijderen en dus ook weer mee kan nemen naar je volgende huis.

Het grote voordeel van kozijnfolie is dat je enkelglas verandert in dubbelglas en dubbelglas in HR-glas. En je kan het zo weer verwijderen. Nog een optie is om plisségordijnen op te hangen, dit levert dezelfde besparing op als kozijnfolie.

Kosten: kozijnfolie €2,50 per m2 | voorzetraam €310
Besparing (voor enkelglas): €13 per jaar
Voordelen kozijnfolie: makkelijk aan te brengen en kost weinig.

 • Radiatorfolie

Door de muren gaat er veel warmte verloren die van je radiator afkomt. Dit is natuurlijk zonde, maar ook heel makkelijk op te lossen met radiatorfolie. Deze folie reflecteert de warmtestraling die van je verwarming afkomt terug je woning in.

Combineer je de folie met een radiatorventilator die de warmte van je kachel zo de woning inblaast (letterlijk), en je kan heerlijk genieten van alle warmte die je radiator te bieden heeft.

Kosten: €10 tot €20 per pakket.
Besparing: 10 m3 gas per m2.
Voordelen: makkelijk aan te brengen en kost weinig.

 • Goede ondervloer

Je vloer kan voor heel wat kou in je woning zorgen. De kou van onder je woning kan omhoog komen, maar hij kan ook warmte afvoeren de vloer in. Gevolg: een hogere energierekening, een kil klimaat en je kan nooit op je sokken door je huis sloffen.

Een goede isolerende ondervloer kan een aangename verbetering brengen.

 • Kieren dichten

Kieren kun je dichtmaken met bijvoorbeeld tochtstrips. Als je huis tocht, dan lekt het als het ware. Warme lucht verdwijnt naar buiten en koude lucht glipt naar binnen, zonder dat je er erg in hebt.

Je kan heel makkelijk “meten” of er tocht binnenkomt door een kaars te houden bij de plekken waarvan je een vermoeden hebt. Als de vlam gaat wapperen dan is het tijd voor actie. Maar er kunnen ook plekken zijn waar je het niet van weet, zoals bij buizen op zolder of onder keukenkastjes.

Bij deuren en kozijnen komt de meeste tocht binnen. Dat kan je oplossen met tochtstrip. Ze worden zelfklevend verkocht. De kosten zijn tussen de €30 en €70 voor 10 meter. De brievenbus is ook vaak een bron van tocht: los dit op door een brievenbusborstel te monteren. Deze koop je kant-en-klaar bij de bouwmarkt. Je hoeft hem er alleen op te schroeven. Vanaf €5.

Ook onder de voordeurkan heel wat tocht naar binnen waaien. Hiervoor kun je een tochtborstel halen bij de bouwmarkt. Deze kun je onderaan de deur schroeven of in sommige gevallen zelf opplakken. Je moet hem uiteraard wel even op maat zagen. De kosten voor een tochtborstel liggen tussen de €5-10 voor een meter.

Let er wel op dat je alleen de voor- en/of achterdeur doet en niet de tussendeuren. Die gleuf zit er om je huis goed te ventileren, wat nodig is voor gezonde en frisse lucht in huis.

3. Van het gas af

Dit klinkt misschien als iets voor de huurbaas, want hoe moet jij als huurder er nou voor zorgen dat jouw huis van het gas af gaat? En je hebt gelijk, de verhuurder moet ervoor zorgen dat jouw woning straks geen gas meer nodig heeft.

Toch kan je als huurder ook verduurzamen als het op gas aankomt. Zo kan je een infraroodpaneel op te hangen. Infraroodpanelen geven gerichte stralingswarmte waardoor je een bepaalde plek in huis goed kan verwarmen zoals je kantoor, de zithoek of bijvoorbeeld de badkamer. Zo kan de kachel iets lager. Een paneel kost ongeveer tussen de €250 en €750.

Nog een optie zijn warmtekussens, bijvoorbeeld van Stoov. Dit werkt eigenlijk hetzelfde als een elektrische deken, alleen laad je de accu van tevoren op zodat je het kussen overal kan neerleggen en mee kunt nemen. Bijvoorbeeld heerlijk op de bank als je een boek aan het lezen bent en de regen zachtjes tegen de ramen tikt. Kosten tussen de €100 en €200. Een ouderwets dekentje helpt ook.

Nog zo’n handige uitvinding is een douche-wtw. Dit warmte terugwinningssysteem zorgt ervoor dat het koude water wordt opgewarmd door het warme water dat je al gebruikt hebt. Dit opgewarmde water gaat naar de boiler / cv-ketel en zo scheelt het bij een douchebeurt van 7,5 minuut al gauw 40 tot 50% aan gas. Dat is leuk rekenen. Korter en minder vaak douchen helpt natuurlijk ook. Een losse douche-wtw kost €600. En bespaart je ongeveer 45m3 gas per jaar (bron: Milieu Centraal).

4. Energie besparen en opwekken

De wereld van zonnepanelen staat niet stil. Ze komen niet allemaal meer uit China, ze zijn rendabeler dan ooit én je kan ze ook los kopen. En eerlijk is eerlijk, je krijgt natuurlijk niet het rendement dat je krijgt van een dak vol zonnepanelen. Maar je rekening kan wél omlaag.

Die losse zonnepanelen die steek je gewoon zo in het stopcontact. Geen ingewikkelde installatie. Geen technische kennis nodig. Geen dure professional die al €75 kost om je straat in te rijden. Gewoon hop inpluggen en de instructies volgen. En je kan er drie aan elkaar koppelen om meer energie op te wekken. Per groep kun je er een in het stopcontact stoppen.

Je kan ze in de tuin leggen, op je schuur met groen dak, op je balkon als deze groot genoeg is of gewoon op je dak. Je vult de tanks onder de panelen met water zodat ze altijd stevig liggen, ook als het stormt. En als je verhuist kun je de tanks gewoon weer legen om je zonnepanelen mee te nemen naar hun volgende stekkie.
Prijzen beginnen bij €699. Je wekt ongeveer 325 kWh per jaar op wat een besparing kan opleveren van ongeveer €150 pj.

Nog een manier om over te stappen op groene energie is natuurlijk door een groene energieleverancier te nemen. Check hier wie de groenste energieleverancier is.  

Lees hier: 48 eenvoudige manieren om zelf energie te besparen.

5. Tuin

Aanpassingen aan je tuin zul je niet zo snel op de rekening merken, maar hij mag zeker niet ontbreken op de duurzaamheidswensenlijst. Je zal er het milieu met al haar vliegende en buzzende beestjes een enorm plezier mee doen en daar word je natuurlijk zelf ook blij van.

Wat wel kan schelen op de waterrekening is een regenton. Deze heb je voor zowel balkon als tuin en sluit je aan op je regenpijp of je hebt ook exemplaren die je los kan neerzetten. Is je budget à la studentenniveau? Zet dan gewoon een emmer neer en gebruik het water om je planten mee water te geven.

Heb je een kruipruimte? Dan kun je ook denken aan een JustNimbus regenwatersysteem. Dit systeem werkt als volgt: “Ons regenwatersysteem bestaat uit een waterzak die we in de kruipruimte van je huis plaatsen. Via de regenpijp stroomt het hemelwater gefilterd naar de waterzak. De zelfregelende pomp zorgt voor distributie van het opgeslagen water, daar waar jij het nodig hebt zoals je buitenkraan, wasmachine of toilet.”

Er zit wel een aardig prijskaartje aan dit systeem, namelijk €2699.- en nog zo’n €700 als je hem laat installeren. Daarentegen levert het een besparing op van 50% op drinkwater en 74% minder CO2.

En als laatste kennen we inmiddels allemaal wel het tegelwippen. Tegels eruit, groen erin. Zo krijg je kleine mini-ecotuintjes waar de kleine beestjes dol op zijn. Je kan er ook echte insectentrekkers inzetten als je wel van gezoem op de achtergrond houdt. Kant-en-klare biopakketten koop je bijvoorbeeld op sprinklr.co.

6. Duurzame materialen

Tot slot … denk ook eens aan duurzame materialen. Ben je net verhuisd of ben je toe aan nieuwe gordijnen, een nieuwe vloer of zijn je meubels aardig versleten? Dan zijn er ook hiervoor duurzame oplossingen. Even een paar duurzame materialen op een rij:

 • Schapenwol. Schapenwol van Nederlandse schapen krijgt destinatie afvalhoop omdat de boeren er niet genoeg aan verdienen. O zo zonde. Je kan het makkelijk gebruiken als isolatiemateriaal.
 • Kurk. Het groeit snel, isoleert en reguleert temperatuur, is geluiddempend, neemt geen water op (denk maar aan de kurk op je wijnfles) en je kan het bestellen in allerlei vormen en voor allerlei doeleinden.
 • Bamboe. Het is sterk, groeit een meter per dag, prachtig als vloer of tafel, slijtvast dus erg duurzaam en kan worden verwerkt met een CO2-neutraal proces.
 • Gerecycled plastic. Denk aan meubels, tuinmeubelen, speakers etcetera.
 • En tweedehands hout, meubels, bouwmaterialen en noem maar op. Goed voor de portemonnee en het milieu.

Zoals je leest valt er nog heel veel te winnen op het gebied van duurzaamheid, zelfs als je in een huurwoning woont en je huisbaas niet mee wil werken. De meeste “aanpassingen” neem je gewoon weer mee naar je volgende woning. Zo kunnen we gelukkig allemaal de rekening omlaag brengen en het milieu een beetje helpen.

Over de schrijver

1 gedachte over “Je huurwoning betaalbaar verduurzamen doe je zo”

Reacties zijn gesloten.