Starten met mediteren: kies de makkelijke weg

Nu weet je het zeker, je gaat starten met mediteren. Of misschien het weer oppakken. In ieder geval: je gaat er prioriteit aangeven en je weet dat je het graag wilt doen en leren. Je zoekt op Google naar ‘meditatie’ en ontdekt dat meditatie een breder begrip is dan je dacht. Er bestaan veel soorten meditaties, en je leest dat je dit wel 30 minuten per dag moet doen. Oef, kan dit ook anders? Yes!

Zo gaan we de makkelijke weg kiezen

Al van jongs af aan krijgen we aangeleerd dat als je iets nieuws wilt leren, je daar heel hard voor moet werken. En dat de makkelijke weg niet bestaat. Ik zal je een geheimpje verklappen: de makkelijke weg bestaat wel. Wanneer je merkt dat je het moeilijk vindt om te starten met mediteren is dit waar je voor mag gaan!

In dit blog neem ik je mee in een aantal opties om te mediteren. Je kunt telkens de optie kiezen waarvan jij denkt: die spreekt me het meeste aan. Die voelt het meest makkelijk. Aan het einde heb je dan inzicht wat voor jou gaat werken.

Stap 1: Bepaal welke vorm van meditatie je wilt doen

Er zijn oneindig veel vormen van meditatie. Hieronder heb ik een vijftal vormen opgesomd. Als je hier nu naar kijkt en doorheen leest. Welke spreekt je dan het meeste aan?

 • Ademhalingsmeditatie
 • Mindfulness bodyscan
 • Visualisatie
 • Meditatie op muziek
 • Mantra meditatie

Kies maar een vorm, je kunt het niet fout doen, en je kunt altijd nog terug om te switchen van keuze als deze vorm niet voor jou werkt. 

Zelf doe ik in de ochtend vaak een affirmatie meditatie. In de avond vind ik het dan fijn om een mindfulness bodyscan te doen. 

Stap 2: Bepaal de beste tijd om te mediteren

Als je een nieuwe gewoonte wilt beginnen werkt het om hier structuur in aan te brengen. Dan is het makkelijker om de discipline op te brengen het daadwerkelijk ook te doen. Hieronder som ik een aantal tijden op. Welke tijd kun jij altijd en kun je als standaard afspraak met jezelf in je agenda zetten?

 • Direct na het wakker worden
 • Na het douchen
 • Voor of na het ontbijt
 • Wanneer ik net aankom op mijn werk
 • In mijn lunchpauze
 • Rond 16 uur in de middag
 • Wanneer ik thuiskom uit werk
 • Voor het avondeten
 • Na het avondeten
 • Voordat ik naar bed ga
 • Na het tandenpoetsen
 • Als ik net in bed lig

Voor mij werkt het om het meteen te doen als ik in de ochtend wakker word. Mijn dagen zijn best wat onregelmatig met een wisselende agenda en dit is het enige moment dat ik echt zelf in de hand heb. Als ik geen tijd heb, dan zet ik mijn wekker wat eerder en maak ik tijd.

Stap 3: Vind de beste plek voor jou

Een vaste plek helpt enorm. Wanneer je dan naar die plek toe loopt dan weet je al dat je het gewoon gaat DOEN. Hier een aantal voorbeelden:

 • Op bed
 • Op een stoel aan de eettafel
 • Op de bank
 • Op een yogamatje in de woonkamer/slaapkamer
 • Op mijn werkkamer

Welke plek in jouw huis is er geschikt om te mediteren? Of kun je geschikt maken?

Stap 4: Bepaal de regelmaat & lengte

We zijn vaak heel streng voor onszelf. We moeten direct 30 minuten per dag mediteren bijvoorbeeld. Dat is vaak onhaalbaar als je met een nieuwe gewoonte begint, en voelt zeker niet makkelijk. Dan lukt dat een paar dagen en schiet het er weer bij in. 

Ik raad aan om dagelijks een moment voor jezelf te creëren. Je kunt beginnen met 3, 5 of 10 minuten per dag. Als drie minuten nu het meest makkelijk voelt: Kies dat dan! Je mag de makkelijke weg kiezen! Het dagelijkse ritme is belangrijker dan de lengte. 

Schrijf je keuzes voor jezelf op. Dat kan er bijvoorbeeld zo uitzien

 • Stap 1: Ademhalingsoefeningen
 • Stap 2: Direct als ik wakker word
 • Stap 3: Een vaste plek in mijn slaapkamer
 • Stap 4: Elke dag, 3 minuten.

In dit geval kun je dagelijks 3 minuten een simpele ademhalingsoefening doen.  In mijn inspiratie bibliotheek vind je ook gratis meditaties.

Heel veel succes met mediteren!

Over de schrijver

1 reactie op “Starten met mediteren: kies de makkelijke weg”

Reacties zijn uitgeschakeld.