Statiegeld op je kleding

Returnity
My Choice Collectie

Statiegeld op je kleding. Het klinkt als een goede 1 april grap, maar modelabel DutchSpirit meent het serieus. Op hun nieuwe kledinglijn My Choice zal statiegeld worden geheven. In de collectie is namelijk gebruik gemaakt van een waardevolle, recyclebare stof; Returnity. En om ervoor te zorgen dat deze stof ook werkelijk wordt gerecycled bedacht het modelabel de statiegeld-oplossing. Immers, onze bierkratten sjouwen we ook terug naar de supermarkt. Dan is dat oude colbert een stuk minder moeite toch?

 

Stof zijt gij en als stof zult gij wederkeren

DutchSpirit ontdekte de Returnity stof bij de Oostenrijkse firma Backhausen. Zij vroegen hen deze dunner te weven zodat ze hem in hun kledingontwerpen konden gebruiken. Returnity is geproduceerd volgens de cradle to cradle normen en volledig recyclebaar. Daarom is het belangrijk dat de stof terug komt naar de producent. Hier heeft DutchSpirit het statiegeld-systeem op bedacht. Je kan je oude returnity kleding inleveren op meer dan 700 inzamelpunten van het Leger des Heils. De kleding kan dan worden omgesmolten tot nieuwe garens en bij Backhausen worden geweven tot nieuwe stoffen. Tot stof wedergekeert zeg maar.

Met eigen ogen

Vrijdag 20 mei zal DutchSpirit een modewhow verzorgen tijdens het We Beat the Mountain Day festival op het Utrechtse Domplein. Hier kun je de My Choice lijn met eigen ogen bewonderen. De eco-vriendelijke stof is overigens niet voor iedereen weggelegd, het goedkoopste Returnity colbert is te verkrijgen in de webshop van DutchSpirit voor 345 euro. Laten we daarom hopen dat het pionierswerk van DutchSpirit anderen inspireert en het statiegeld-op-kleding idee een vlucht neemt. Dan kunnen we binnenkort wellicht ook onze H&M’etjes recyclen…

 

Lees ook:

20 mei Grote Hergebruik Dag

5 tips voor een duurzame garderobe

Vintage verliefdheid

Over de schrijver