We kennen allemaal de statiegeldautomaten in de supermarkt waar je je lege flessen kunt inleveren. Vanaf juli kan je er ook terecht met kleine flesjes en vanaf 2023 zelfs met blikjes. Maar in de supermarkt in Krimpen aan den IJssel hebben ze wel een hele bijzondere statiegeldautomaat geplaatst. Hier kan je oude kleding doneren in ruil voor een kortingsbon, die je bij de kassa inlevert. Het idee van statiegeld op kleding komt van Carlijn Oosthoek en Susan de Vries, die met Drop & Loop een circulaire en duurzame oplossing voor textiel willen bieden.
Statiegeld op kleding
Nu de lente eraan komt, beginnen de schoonmaakkriebels ook te komen. Binnenkort halen we onze zomerkleding weer tevoorschijn en dat is een goed moment om nog eens met een kritisch oog door je kledingkast te gaan. Of misschien doe je mee aan de #haalallesuitjekast kleding challenge en kom je zo kledingstukken tegen die niet meer zo goed bij je passen. Wat moet je doen met de kleding die je weg wilt doen?
In Nederland wordt er jaarlijks ongeveer 124 miljoen kilo textiel verbrand, terwijl er maar rond de 70 miljoen kilo wordt ingezameld door onder andere textielcontainers. Dat betekent dat een groot deel van het textiel bij het restafval wordt weggegooid. Maar uit onderzoek is gebleken dat 65% van het textiel dat bij het restafval wordt weggegooid nog opnieuw gebruikt kan worden of gerecycled kan worden. Deze problemen zetten Carlijn en Susan aan het denken. Omdat ze vinden dat je oude kleding beter verdient, hebben ze een oplossing bedacht: Drop & Loop.
Hoe werkt het?
Kleding die je weg wilt doen, of er nou een vlek of gat in zit of dat het niet meer bij je past, neem je in een tas mee naar een Drop & Loop punt. Je legt het in de automaat, drukt op de groene knop en voilà je krijgt er een kortingscode voor terug. Deze kortingscode kan je bij de winkel waar je je kleding hebt ingeleverd weer inwisselen. Drop & Loop haalt de ingeleverde kleding op en brengt het vervolgens naar een sorteercentrum. Daar kijken ze of het nog gedragen kan worden. Als dat het geval is, geven ze je kleding weer een tweede leven. Is dat niet het geval? Dan recyclen ze de kledingstukken door er nieuw garen van te maken. Dit kan vervolgens gebruikt worden om stoffen van te weven, die verwerkt kunnen worden in nieuwe kleding of andere duurzame producten. Ook de tas waarin je je kleding inlevert wordt hergebruikt of gerecycled.
Drop & Loop inleverpunten
Op 9 februari is het eerste Drop & Loop punt geplaatst in de Albert Heijn in Krimpen aan den IJssel. Maar nog maar twee weken na het starten van de pilot, zijn er al bijna 3.000 aanmeldingen voor nieuwe locaties. Als er minimaal 250 aanmeldingen zijn uit een regio gaan ze op zoek naar een geschikte locatie. Ze willen Drop & Loop voor iedereen toegankelijk maken. “Begin 2022 draait Drop & Loop bij 100 supermarkten en winkels in de Randstad,” zegt Carlijn. Het tweede Drop & Loop punt is bekend gemaakt en zal te vinden zijn in het hartje van Amsterdam. “Vanaf 10 maart kun je jouw kleding, schoenen, tassen, riemen en huishoudtextiel droppen bij Clean Center Stomerij in Amsterdam!” Aan het begin van 2023 kijken we terug op de doelen van Drop & Loop en hoe het er nu voorstaat. We kunnen je vertellen dat ze gestaag zijn gegroeid en nu door heel Nederland punten hebben om je kleding in te leveren. Maar ze blijven grote ambities hebben en willen in 2023 wel 200 aangesloten punten hebben. Wil jij weten of er bij jou in de buurt ook een Drop & Loop punt is? Op de website kan je je postcode invullen en vind je de dichtsbijzijnde locatie.
Wat vind jij van het idee van statiegeld op kleding? En zou je een Drop & Loop inleverpunt bij jou in de buurt willen? We zijn erg benieuwd naar je mening, laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.