Stedentripje? Dit zijn de groenste EU steden

199568828 92F011B16B
Kopenhagen. Foto: Julien Silva

De Europese Green City Index meet en vergelijkt de inspanningen op het gebied van het milieu en klimaatverbetering van 30 Europese steden.

En volgens deze vergelijking kan je het beste naar het noorden. De Scandinavische hoofdsteden staan aan de top van de groenste steden index. In aflopende volgorde zijn de beste keus: Kopenhagen, Stockholm, Oslo, Wenen, Amsterdam, Zurich, Helsinki Berlin, Brussel en nummer tien is Parijs.

Onderaan de lijst hangen Belgrado, Boekarest, Sofia en als hekkensluiter Kiev.

Het onderzoek van het onafhankelijke onderzoeksbureau Economist Intelligence Unit (EiU)  is gesponsord door Siemens. Dit Duitse elektronica bedrijf heeft nu ook een index laten opstellen voor Duitse steden.

Hieruit blijkt dat behalve de hoofdstad Berlijn, tien van de twaalf Duitse steden boven gemiddeld scoren vergeleken bij de rest van Europa, betreft beschermen van het klimaat en de natuur.

De Duitsers doen het vooral goed op het gebied van water, recycling en energiezuinige gebouwen. Een Duits gebouw gebruikt gemiddeld 20 procent minder energie dan in de buurlanden. Het watergebruik is in Duitsland met 59m3, ongeveer de helft van andere Europese steden. Deze goede resultaten komen grotendeels door wetgeving.

Uit de studie blijkt verder dat milieubescherming niet afhangt van de mate van luxe, zegt Emily Jackson, projectmanager bij EIU. “Ondanks duidelijke verschillende tussen de steden betreft inkomen, populatie en hoeveelheid industrie, bepaalt dit niet hoe goed steden het doen op het gebied van milieu.

Bron: The Independent, Green City index

Groen op vakantie

Hoeveel winst houdt Puma over als je verborgen planeetkosten meerekent?

Eerste snellaadpaal voor elektrische auto in Amsterdam

Over de schrijver