Steeds meer Afrikaanse kinderen naar school

School Afrika
Foto: Dominique Van Dam, Zuid-Afrika

In de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara krijgen steeds meer kinderen onderwijs. In de afgelopen tien jaar gingen elk jaar 6% meer kinderen van vijf tot veertien jaar naar school. Dit laten de Verenigde Naties zien in een rapport dat eind april is uitgebracht.

UNESCO is over de ontwikkelingen in het Afrikaanse onderwijs zeer positief. Het rapport laat volgens hen zien dat de Afrikaanse landen en hun partners heel hard werken aan het programma ‘Onderwijs voor Iedereen’. “Nu het begin gemaakt is”, zegt Hendrik van der Pol, directeur bij UNESCO’s Institute for Statistics, “moeten we deze investeringen ook beschermen tegen de invloeden van crisis. Nu moeten er strategische keuzes gemaakt worden op basis van feiten, niet op basis van aannames.”

Resultaat
De resultaten die nu geboekt zijn laten vooral ook zien dat de moeite en tijd die in de projecten gestoken is zeker ook effect heeft. Meer kinderen dan ooit gaan naar school op het Afrikaanse continent. Vooral ook geld is een belangrijke factor: sinds 2000 groeit het bedrag dat aan onderwijs wordt uitgegeven, wat ervoor gezorgd heeft dat tussen 2000 en 2008 het aantal kinderen dat naar de basisschool gaat met bijna vijftig procent gestegen is. De toegang tot kleuterscholen, middelbare scholen en daarna universiteiten of andere vervolgopleidingen is zelfs gestegen met zestig procent.

Uitdagingen
Hoewel steeds méér kinderen naar school gaan, laat het rapport tegelijkertijd ook zien dat de kwaliteit van het onderwijs nog op veel plekken niet voldoet aan de eisen van de Verenigde Naties. Uitdagingen zijn er dan ook nog genoeg: nog altijd eenderde van de landen heeft te maken met voortijdige schoolverlaters, in veel gevallen zelfs de helft van het aantal schoolgaande kinderen. Ook is het belangrijk om de trend voort te blijven zetten, ook al zal het aantal kinderen in de schoolgaande leeftijd in de komende twintig jaar sterk groeien. Verbeterde leefomstandigheden en minder kindersterfte zullen zorgen voor een groei van 34% in de groep vijf- tot veertienjarigen in Afrika.

Bron: UN News

Lees ook:
Oertaal ontstond in Afrika
Optimistisch nieuwsoverzicht: Supermedicijn bestrijdt aids en malaria
Verenigde Naties: stop met baby’s maken

Over de schrijver