Steeds meer EU landen verbieden schaliegas boringen

Foto: ProgressOhio, Flickr

Tsjechië, Roemenië, Bulgarije, Frankrijk: al deze EU landen hebben besloten schaliegas boringen te verbieden. Ook in Duitsland pleiten vooraanstaande politici voor een ban op deze controversiële manier van gaswinning. De brede beweging tegen schaliegas maakt het minder waarschijnlijk dat schalieboringen door de EU goedgekeurd gaan worden
Lees ook
Enorme voorraden schaliegas, ook in Noordzee
De 6 gevaren van schaliegas
Voor kinderen: lekkere tussendoortjes zonder troep
De Europese Commissie is op dit moment bezig haar standpunt over het boren naar schaliegas te bepalen. Veel lidstaten hebben grote economische belangen bij de winning van schaliegas. Onder andere in de Noordzee, maar ook in Polen en andere regio’s zijn grote hoeveelheden van het gas gevonden. Winning zou naast economische voordelen ook de afhankelijkheid van Russisch gas verminderen.
Milieu-organisaties wijzen er echter op dat er veel nadelen aan schaliegas kleven. Zo zijn er genoeg voorbeelden van grondwaterverontreiniging door de boringen, waarbij een mix van chemicaliën en water onder hoge druk de grond in wordt gespoten.
Dat verschillende landen nu schaliegas verbieden, verhoogt de druk op de Europese Commissie om rekening te houden met deze milieu-overwegingen, aldus de Poolse europarlementariër Lena Kolarska-Bobi?ska: “De Commissie zal niet langer kunnen beweren dat weerstand tegen het gebruik van schaliegas enkel is gebaseerd op ideologische argumenten die alleen worden gebruikt door enkele geïsoleerde politieke partijen.”
Bron: Presseurop

Over de schrijver