Steenkoolcentrales kosten meer dan ze opbrengen

3488106653 E984575Efc
Foto: Marcel Oosterwijk, Flickr

Het produceren en verbranden van steenkool kost de economie meer dan het opbrengt. Dat is de conclusie van een economische studie in het gezaghebbende tijdschrift American Economic Review.

De Amerikaanse economen hebben berekend hoeveel schade vervuilende stoffen toe brengen aan de volksgezondheid. Dit noemen zij de GED, de “Gross External Damages”, oftewel de bruto externe schade. Wat blijkt: steenkoolcentrales brengen economisch gezien meer schade toe dan ze opbrengen. De vervuilende uitstoot van stoffen als zwaveldioxide, ammoniak en fijnstof is zo groot dat elektriciteit van deze centrales niet rendabel is.

In de VS kost de productie en verbranding van steenkool 40 miljard euro GED per jaar. Een vergelijkbaar onderzoek, uitgevoerd door Greenpeace, liet zien dat kolencentrales de Nederlandse samenleving jaarlijks 121 tot 134 miljoen per centrale kosten. De bouw van één nieuwe kolencentrale levert Nederland een kostenpost van minstens 4 miljard euro op.

In Nederland is er recent de nodige commotie ontstaan bij de bouw van kolencentrales in de Eemshaven door Essent en Nuon. Veel milieuorganisaties wezen in die discussie al op de milieu- en gezondheidsschade die deze centrales zouden opleveren. Volgens hen zijn kolencentrales niet nodig en kunnen we zonder grote problemen overstappen op een duurzame energievoorziening.

Bron: IPS News, Nederlandkrijgtnieuweenergie, Ikswitchnu, Greenpeace

Lees ook

Check hoeveel je kunt besparen op energie

5,8 miljard subsidie voor vuile energie

‘Waarom moet je belasting betalen over stroom van eigen molen?’

Over de schrijver

3 gedachten over “Steenkoolcentrales kosten meer dan ze opbrengen”

  1. De schoonste manier die je kunt bedenken? Ik denk dat alle vormen van hernieuwbare energie zoals wind, zon, getijden, osmose, geotermie, warmtewisseling toch echt schoner zijn en daar heb je niet eens een filter voor nodig. 🙂

  2. Pure propaganda die gebruikt maakt van de ontwetendheid van mensen. Moderne steenkool centrales zijn de schoonste manier van energie productie doe je kunt bedenken. Alle steenkool centrales hebben namelijk zeer moderne filters die alle vuiligheid er uit halen maar de doorsnee burger weet dat niet.

Reacties zijn gesloten.