STEKKER: op weg naar een groene woonkamer voor iedereen

Marjolein Geurts fietst met haar Stekmobiel heel Utrecht door om bij iedereen stekjes en planten op te halen. Dit doet ze niet om bij haar thuis een heuse urban jungle te creëren. Deze wil ze weggeven aan mensen met een kleine portemonnee, zodat iedereen een groen huis kan hebben. Om dit mogelijk te maken heeft ze het initiatief STEKKER gestart, sinds kort ook gesteund door het Initiatievenfonds van de Gemeente Utrecht. Vanaf 3 april worden de stekken en planten aangeboden bij de kringloop Emmaus Domstad in Utrecht.  

Doneer je stekken

Omdat groen in je huis veel voordelen met zich meebrengt, zowel fysiek als mentaal, wil Marjolein Geurts ervoor zorgen dat iedereen een groen huis heeft. “Helaas zijn planten voor mensen met weinig financiële middelen een luxeproduct. Dit is onacceptabel.” Daarom roept ze iedereen in Utrecht op om zijn of haar planten te stekken. Heb je nog een plant staan waar je graag iemand anders blij mee wilt maken? Ook die neemt Marjolein graag mee. Je kan je stek of plant zelf langsbrengen of ze komt met de Stekmobiel langs om ze bij je op te halen!

Via deze site kan je zelf een ophaal- of aflevermoment inplannen bij STEKKER. En omdat jij natuurlijk het beste weet hoe je stekje verzorgt moet worden, kun je een plantenpaspoort invullen. Hierop kun je naast verzorgingstips ook een persoonlijke boodschap zetten voor degene die je stekje ontvangt. Het streven is dat er op 22 mei 250 stekjes of planten zijn gedoneerd door 150 personen, dus stekken maar!

Planten Stekken

Emmaus Domstad

De stekjes en planten zullen acht weken lang elke zaterdag te vinden zijn bij Emmaus Domstad. Dit is een kringloopwinkel in Utrecht, lid van Emmaus International. Met vestigingen in Afrika, Azië, Noord- & Zuid-Amerika en Europa zetten ze zich in voor het milieu en helpen om armoede tegen te gaan. Emmaus Domstad heeft een woongemeenschap waar mensen uit een probleemsituatie worden opgevangen. Daarnaast werken ze in de kringloopwinkel, wat hun bron van inkomsten is. Vanaf zaterdag 3 april zullen de stekjes en planten die Marjolein verzamelt te vinden zijn bij de kringloopwinkel, allemaal gedoneerd door groenliefhebbers uit Utrecht.

Planten stekken

Toevallig heb ik een paar dagen terug mijn eerste stekje in het water gezet. Ik belde mijn zus op en wist haar zo ver te krijgen dat ze een blad van haar Monstera Monkey Mask afknipte. In ruil daarvoor heb ik haar uiteraard een stekje van mijn Philodendron Brasil gegeven. Erg leuk natuurlijk stekjes uitwisselen, want elke keer dat je de plant ziet denk je aan de ander. En zo kun je planten uitwisselen die je nog niet hebt. Voor tips over het stekken van planten kun je een kijkje nemen op het YouTube kanaal van Mama Botanica. Ik ga zeker nog even door met planten stekken, jij ook?

Wil jij ook een Stekmobiel bij jou in de buurt? Laat het ons weten door hieronder een bericht achter te laten.

Over de schrijver

9 gedachten over “STEKKER: op weg naar een groene woonkamer voor iedereen”

 1. Bedankt dat je de tijd hebt genomen om dit te bespreken, ik voel sterk die liefde en lees meer over dit onderwerp. Zou u, indien mogelijk, bijvoorbeeld om kennis op te doen, uw blog willen bijwerken met aanvullende informatie? Het is erg handig voor mij.

 2. Hallo,

  Ik zou ook graag een stekmobiel en plantjes willen rondbrengen! Ik heb zelf een plantenbieb in mijn voortuin staan. Maar daar bereik ik natuurlijk niet de mensen die niks te ruilen of te doneren hebben. Super initatief!!

  Ik hoor graag hoe ik mijn Plantenbieb in Mijdrecht en de plantjes kan rondbrengen en ophalen!

  Met vriendelijke groet,

  Jiska van den Berg
  Plantenbieb eigenaar in Mijdrecht

Reacties zijn gesloten.