Stella, gezinsauto op zonnepanelen, vertrekt vrijdag naar Australië voor World Solar Challenge

De Eerste Auto Op Zonnepanelen. Foto: Solar Team Eindhoven
De Eerste Auto Op Zonnepanelen. Foto: Solar Team Eindhoven
De eerste gezinsauto ter wereld die kan rijden op zonne-energie vertrekt vrijdag naar Australië. Stella, zoals ze liefkozend luidt, wordt ingepakt en verscheept naar de andere kant van de wereld om deel te nemen aan de World Solar Challenge. De auto is ontworpen door een team studenten van de TU Eindhoven.
Stella zal meestrijden in Australië in een race tussen verschillende auto’s die alleen op zonnepanelen rijden. Bijzonder aan Stella is dat er 4 personen in kunnen zitten. De zonnepanelen leveren genoeg stroom op voor een actieradius van 600 km.
De bijzondere auto mag sinds gisteren ook op de openbare weg rijden. De Rijksdienst voor het Wegverkeer verleende de auto goedkeuring. Maar, vertelde teammanager Lex Hoefsloot, “op de Nederlandse weg zul je haar voorlopig nog niet zien”. Op dit moment staat voorop dat het team van Eindhoven een functionerende auto meeneemt naar Australië voor de World Solar Challenge. Hoefsloot: “De laatste voorbereidingen zijn nu nog op de testbaan en daarna moeten we alles inpakken voor de reis naar Australië.”
De wedstrijd is 3.000 kilometer lang en voert door de outback van Australië. Enkel zonne-energie zal de auto aandrijven. Stella zal uitkomen in de Cruiser-klasse. Hierin ligt de nadruk op een praktische en gebruiksvriendelijke zonneauto in plaats van enkel een snelle auto. Stella strijdt dus niet met de Nuna7, de auto van de concurrererende universiteit TU Delft. Nuna7 komt uit in de Challenger Class voor aerodynamische modellen waar vooral snelheid telt.
De World Solar Challenge vindt plaats van 6 tot en met 13 oktober 2013
Bron: TU Eindhoven
Lees ook
[adrotate group=”2″]

Vliegtuig op zonnepanelen landt in New York

Over de schrijver