“Over 5 jaar komt gezinsauto op zonne-energie op de markt”

Stella. Eerste Gezinsauto Op Zonne-Energie. Foto: Still Uit Video
Stella. Eerste Gezinsauto Op Zonne-Energie. Foto: Still Uit Video
Stella is de eerste gezinsauto ter wereld die rijdt op zonne-energie. En het is niet een grote autofabrikant die de auto maakte. Nee, 22 vrijwilligers, studenten van de Technische Universiteit Eindhoven, werkten er maandenlang aan.
Stella kostte 1 miljoen euro. Maar, zegt teammanager Lex Hoefsloot, “bij het opschalen van de productie van een auto als deze gaan de kosten snel omlaag”. De auto mag al van de RDW de Nederlandse weg op, en als alles goed gaat, kunnen er over 5 jaar meer Stella’s rondrijden.
Stella doet mee aan de Solar Challenge in Australië die 6 oktober begint. De auto moet dan enkel op zonne-energie, duizenden kilometers door de woestijn rijden, van de ene kant van Australië naar de andere kant. De meeste auto’s op zonne-energie ogen futuristisch en zijn super-aërodynamisch gebouwd, waarbij slechts plaats is voor 1 bestuurder. Stella is anders en heeft plaats voor 4 personen. “De auto moet in staat zijn in één dag een gezin naar Frankrijk te vervoeren, bruikbaar zijn voor woon-werk verkeer en bovenal comfortabel zijn”, zegt Lex vastberaden.
Hoewel Stella nu nog een testmodel is, kan de auto volgens het team, met de juiste financieerders, over 5 jaar op de Nederlandse markt aangeboden worden.
Een journalist van Oneworld bezocht het project. Lees hier het hele artikel
Lees ook
[adrotate group=”2″]
Stella, gezinsauto op zonnepanelen, vertrekt vrijdag naar Australië voor World Solar Challenge
En ze heet… Stella, de eerste gezinsauto die (vrijwel gratis) rijdt op zonnepanelen

Over de schrijver