Stephan bouwt duurzame boomhutten

Na zijn studie kwam Stephan na wat omzwervingen terecht in de marketing. Maar het werk op kantoor maakte hem niet echt gelukkig. Hij wilde eigenlijk liever met zijn handen werken, dingen maken, onder de mensen zijn en dichterbij de natuur. En dus besloot hij het roer radicaal om te gooien. Met zijn klusbedrijf De Balineven bouwt hij nu duurzame boomhutten voor zijn werk; een echte droombaan. HetkanWEL sprak met Stephan.

Boomhut XXL

Het begon allemaal met het tv-programma Boomhut XXL waar hij samen met zijn neef aan meedeed. Daar ontmoette hij boomhutbouwer Rob van der Wulp, die zestien jaar eerder zijn baan opzei om boomhutten te bouwen. Hij vertrok destijds naar Amerika om in de leer te gaan bij boomhut-professional Pete Nelson.Treehouses lift spirits. They inspire dreams. And they respresent freedom,” zegt Nelson. Of, in Stephans eigen woorden: “Een boomhut, wie wil dat nou niet?”

Chillen in de natuur

Hoewel Stephan zelf momenteel een te kleine tuin heeft voor een boomhut, bouwde hij als kind al regelmatig hutten in de bosjes bij de sportvelden. “Je verzamelde al het hout, zoals pellets, en maakte daar dan je eigen fort of kasteel van. Daarmee creëerde je een plek waar je met je vrienden in de natuur kon chillen. Dat geeft toch een heel ander gevoel dan thuis op je kamer. Het heeft ook iets te maken met zelfstandigheid en je eigen ding doen.”

Sinds zijn deelname aan het tv-programma werkt Stephan samen met en in opdracht van Rob van der Wulp en bouwt hij duurzame boomhutten door het hele land.  Voor natuurcampings waar mensen een bijzondere slaapervaring willen. Voor kinderen, die een eigen hut in de natuur willen. Of voor ouders, die een plek willen waar ze zich even kunnen terugtrekken, weg van de kinderen. “Een boomhut geeft echt het gevoel van terug naar de natuur en het groene, duurzame leven. Daar is steeds meer behoefte aan.”

Boomhutten

 

Boomvilla

Voor zijn laatste project bouwde Stephan meer een boomvilla dan een boomhut. “Sommige mensen willen internet, elektriciteit en stromend water hebben, maar het moet natuurlijk niet een tweede huis worden. Het gaat er juist om dat je even loskomt van je PlayStation, smartphone, computer of tv. En dat je even uit de dagelijkse flow van school en werk stapt. Je moet wel dat boomhuttengevoel blijven houden.”

Om de hutten te maken, logeert Stephan met zijn team vaak een paar weken bij het gezin in huis. “De mensen die een boomhut willen, zijn vaak hele relaxte mensen. We draaien eigenlijk bijna een maand mee in hun huishouden.” De bewoners helpen dan ook mee met het ontwerpen en klussen. “Het begint vaak met een tekening en wensenlijstje van de kinderen. Soms willen ze een klimmuur of kabelbaan bijvoorbeeld. Op basis daarvan maken we een mooi ontwerp, dat we tijdens de bouw nog wel eens aanpassen. De kinderen helpen soms ook mee door een paar kleine dingen te schilderen of wat raampjes vast te schroeven.”

Balineven

 

Stephan werkt met duurzaam hout en legt regelmatig groene sedum daken op de hut. “Dat trekt veel insecten aan en dat is weer goed voor de natuur. Dat vinden mensen nu steeds belangrijker. Soms vragen mensen me ook om er een bijenhotel bij te bouwen.”

Hoe ziet jouw ideale boomhut eruit?  Laat het ons weten door hieronder een reactie achter te laten. Check ook ons blog over deze bijzondere boomhutten waar je kan logeren. 

Over de schrijver