Stichting De Noordzee zoekt hulp bij opruimen 1,2 miljoen afvalitems

Beach Clean Up Stichting Noordzee
Van 1 tot en met 15 augustus 2017 maakt Stichting De Noordzee samen met zoveel mogelijk vrijwilligers de hele Noordzeekust afvalvrij. En dat is hard nodig: er liggen ruim 1,2 miljoen stuks plastic afval op de Nederlandse stranden.
Stichting De Noordzee ruimt de Nederlandse stranden binnen twee weken op, door op 1 augustus tegelijkertijd vanuit zowel Cadzand als vanaf Schiermonnikoog richting Zandvoort te trekken. Vorig jaar haalde Stichting De Noordzee samen met 2015 vrijwilligers 11.555 kilo afval van het strand. De hele Noordzeekust is opgedeeld in 30 etappes waarbij de deelnemers uit het hele land komen helpen een stuk strand schoon te maken.

Ruim 1,2 miljoen plastic afvalitems

Van 2004 tot en met 2015 onderzocht Stichting De Noordzee hoeveel afval er op de Nederlandse stranden ligt en wat de samenstelling en afkomst van het afval is. Uit dit onderzoek blijkt dat er per 100 meter strand gemiddeld 375 stuks afval liggen. 92% van dit afval is plastic afval. Als dit plastic in zee belandt, raken zeedieren erin verstrikt of zien zij het aan voor voedsel waardoor het in onze voedselketen terechtkomt. De Boskalis Beach Cleanup Tour van Stichting De Noordzee voorkomt dat plastic op het strand in zee terechtkomt.

Draag bij aan een schone zee

Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee, roept iedereen op om mee te doen aan de Boskalis Beach Cleanup Tour: “Met acties als deze hopen wij binnen vier jaar de hoeveelheid afval op de Nederlandse stranden met 50% te reduceren. Om deze halvering te bereiken, is er uiteraard veel meer nodig dan een opruimactie, zoals verduurzaming van de visserij en schonere scheepvaart. Iedereen kan relatief eenvoudig een steentje bijdragen aan een schone zee door mee te doen aan de Beach Cleanup Tour en gedurende een etappe mee te helpen het strand afvalvrij te maken.”

Inschrijven

Vrijwilligers kunnen zich hier voor één van de 30 etappes inschrijven. Op deze pagina vind je ook een overzicht van alle etappes, inclusief start- en eindlocaties. Aan het einde van de laatste etappe komen de twee groepen in Zandvoort samen om het eindresultaat te bekijken en een schone Noordzeekust en zoveel mogelijk opgeruimd afval te vieren.

Over de schrijver

2 reacties op “Stichting De Noordzee zoekt hulp bij opruimen 1,2 miljoen afvalitems”

Reacties zijn uitgeschakeld.