Wij stelden haar een aantal vragen over de ophef rond windenergie.
In een reactie op het niet halen van doelen energieakkoord zegt u dat groene energie in 2020 230.000 banen kan opleveren. Waar baseert u zich op?
“Dat staat in de Nationale Energieverkenning.”
Gaat het om laagwaardige of hoogwaardige banen?
“Dat zijn vooral banen in de bouw (woningisolatie bijvoorbeeld, of installateurs), maar ook in de installatie van zonnepanelen, bouw en onderhoud van windparken, zowel op land als offshore. Dat zijn dus hoogwaardige banen, met toekomst!”
Wat is uw reactie op het onderzoek van de CPB dat investeren in windenergie 5 miljard euro meer kost dan oplevert?
“Ik ben het hier niet mee eens. Het CPB is kortzichtig en technocratisch. Niet windenergie, maar emissiehandel is het probleem. D66 pleit er dan ook voor dat de hoeveelheid emmissierechten die worden uitgegeven, drastisch worden verlaagd. Nu blijven veel rechten ongebruikt en is de prijs van CO2 onrealistisch laag.
Nu is het zo dat we in Europa ruim een miljard euro per dag uitgeven aan fossiele brandstoffen. Dat geld gaat naar regimes waar we niet van afhankelijk willen zijn: Rusland, Midden-Oosten etc. Dat geld kunnen we beter investeren in Europa en aan Europese banen.
Investeringen in schone energie zorgen voor banen, innovatie en gezondheid. Nu is het aandeel van hernieuwbare energie 5%. Dit aandeel is echter verantwoordelijk voor de helft van alle banen in de energiesector. In 2020 zou hernieuwbare energie in totaal voor 230.000 banen kunnen zorgen, maar dat lukt alleen als minister Kamp nu extra maatregelen treft om de doelen te halen.
De huidige energiemarkt werkt bovendien niet eerlijk. Kolencentrales veroorzaken milieuschade. En deze schade, in de vorm van klimaatverandering en schade aan de volksgezondheid, wordt nog onvoldoende in de prijs van fossiele energie verwerkt.”
Van Veldhoven citeert ook het Topconsortium Kennis en Innovatie Wind op Zee, dat onlangs in een rapport de CPB conclusies onderuit haalde. Uit het rapport: “De redenen voor het opnemen van windenergie op zee als speerpunt in het Nederlandse energiebeleid zijn divers en gaan verder dan het (al dan niet) vermijden van CO2 emissies en de maatschappelijke baten die hiervan het gevolg zijn. Er spelen tevens andere baten. Het cluster van bedrijven rond ’wind op zee’ wordt gezien als een economische groeisector en Nederland heeft met haar offshore kennis een goede uitgangspositie om haar exportpotentieel te vergroten.”
Lees ook
[adrotate group=”2″]
3 gedachten over “Stientje van Veldhoven (D66): CPB is kortzichtig en technocratisch”
Pingback: André Kuipers spreekt op MorgenVandaag evenement in Amsterdam » hetkanWel.nl
Schaf subsidie op windenergie af en kijk dan hoeveel investeerders nog interresse hebben inwindenergie. Wordt eens wakker!!
Schaf de subsidie op fossiele brandstoffen af en breng de vervuiling die dat met zich meebrengt in rekening.
Wie wil er dan nog fossiele brandstoffen?
Reacties zijn gesloten.