(Advertorial. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kitchenhugs.)
Waarom zou je in de keuken nog plastic gebruiken? Plastic vervuilt het milieu en brengt jou en je gezin in contact met giftige stoffen zoals BPA en ftalaten. De webshop Kitchenhugs verkoopt mooie, natuurlijke keukenartikelen van bamboe , kurk of staal die ook jouw keuken een veiligere en gezondere plek maken.
De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw, en dat terwijl er goede alternatieven zijn. Dat is beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Veel plastic producten lekken namelijk schadelijke chemicaliën.
De 600 miljoen kleine kunststof flesjes die jaarlijks op de markt komen, kunnen gemakkelijk vervangen worden door herbruikbare flessen, bijvoorbeeld van Earthlust. Deze roestvrijstalen designflessen zijn ideaal voor water of andere koude dranken. Ze zijn van hoge kwaliteit en worden op verantwoorde wijze geproduceerd. De dop heeft een goede lekvrije rubberen afsluiting. De flessen zijn vrij van BPA, PVC en andere chemische stoffen en zijn verder uitgerust met een handige karabijnsluiting waarmee de fles bijvoorbeeld aan een rugzak of riem bevestigd kan worden. Ook voor baby’s en peuters heeft Earthlust multifunctionele flessen die lang meegaan.
Als je niet wilt dat jouw keukenschalen bijdragen aan de 4,7 miljoen ton plastic afval die jaarlijks in zee terecht komt, zijn de bamboe schalen iets voor jou. Deze schalen zijn handgemaakt van duurzaam bamboe. Ze zijn van goede kwaliteit met een voedselveilige en krasbestendige laklaag. De gebruikte natuurlijke lak komt van de cashewnotenboom.
De vrolijke lunch- of boterhamzakjes van Keep Leaf vormen een goed en voordelig alternatief voor plastic zakjes. Ze zijn eenvoudig te wassen in de wasmachine of vaatwasser en zijn gemaakt van katoen met een waterafstotende nylon binnenkant. Ook na langdurig gebruik en vaak uitwassen blijven de zakjes fris ruiken. De lunchzakjes bevatten geen BPA of andere dubieuze chemicaliën. Het merk If You Care heeft ook duurzame papieren boterhamzakjes voor eenmalig gebruik. Het papier is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Zweden.
Een snijplank van bamboe en kurk maakt je plastic-vrije keuken compleet. De bovenkant wordt gevormd door een harde duurzame laag van bamboe. De onderzijde bestaat uit kurk van een hoge dichtheid. De stroeve kurklaag is waterdicht, neemt geen geurtjes op en zorgt ervoor dat de snijplank niet weg kan glijden op een glad oppervlak.
Kortom, waarom zou je kiezen voor plastic als het ook stijlvol, gezond en milieuvriendelijk kan?
Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken
- Geplaatst door St. Maarten
- 26 april 2012
- Leven
Over de schrijver

St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur St. Maarten
Marten van der Meulen (St. Maarten) onderzoekt de andere kant van bekende verhalen, in de hoop dat de wereld anders, beter kan.
Ga naar alle blogs van deze auteur
32 gedachten over “Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken”
afvalstoffen heffing op het produkt in het schap, schaf afvalstoffenheffing voor de consument af.
kan ik zel besluiten of ik afval koop en het prikkelt de producent om minder afval bij het produktt te leveren, belasting op de inkoop verpakkings materiaal (producent)
Betaal nu de hoofdprijs voor de afvalstoffenheffing in mijn gemeente, heb een 120 liter bak en biedt deze eens in de 6 a 8 weken aan.
Het zelfde geldt voor de rioolheffing, ook hier wordt voor mij de hoofdprijs berekend, mijn inziens kan dit beter naar water verbruik, we hebben tenslotte een mter hiervoor, wat het huis binnen komt gaat er ook weer uit (via riool) stimuleerd ook zuiniger omgaan met schoon drinkwater.
dedupe@hotmail.com
Kijk hier waarom we geen plastic meer moeten gebruiken:MIDWAY : trailer : a film by Chris Jordan
http://www.youtube.com/watch?v=Ai3IKO_afqs
Dank je R. Verhoeven: deze beelden laten heel goed zien waarom plastic in ons milieu voorkomen moet worden!
Mark, idd stuk duurzamer om wat je hebt langdurig te gebruiken. Als je aan een nieuwe toe bent, lijkt plastic mij niet de beste optie, vanwege de al genoemde nadelen.
Hetzelfde geldt voor heel veel producten: een spijkerbroek van gewoon katoen zo lang mogelijk dragen is duurzamer dan meteen een nieuwe van biokatoen te kopen. Maar als je een nieuwe koopt, is biokatoen beter.
Ik gebruik al ruim 10 jaar dezelfde plastic broodrommel. Deze gaat makkelijk nog eens 10 jaar mee. Gewoon elke dag de broodkruimels eruit kloppen en dan hoeft ie maximaal eens in de week mee te draaien in de vaatwasser. Dit lijkt me een stuk duurzamer dan deze te vervangen door allerlei grappige wasbare lunchzakjes, laat staan door zakjes voor eenmalig gebruik.
Begin hier te typen!
Producten die je een kans geven om te consuminderen omdat ze langer meegaan, het zijn vaak toch de plastic onderdelen die kapot gaan bij mij…
Producten waarbij open en eerlijk van te vinden is hoe, waar en op wat voor een manier ze geproduceerd worden geeft je wel de kans om een keuze als consument te maken. Tuurlijk er is altijd wel iets in het voordeel of in het nadeel van bepaalde producten en een goede duurzaamheidsmeter om alle alternatieve op een eerlijke manier door te rekenen en te vergelijken is er nog niet op dit moment. Dat het voor een groot gedeelte anders moet met de huidige consumptie maatschappij lijkt me een niet erg omstreden uitspraak. Dat meer producenten van gebruiksgoederen zich daar voor gaan inzetten en tenminste aan het zoeken zijn naar oplossingen tja dan geef je verandering een kans…
Over de mate van duurzaamheid of de levensduur lees ik niets en ook niet in vergelijk met andere produkten. Wat betekent "eerlijk", dat andere produkten "oneerlijk" zijn of "oneerlijk" gemaakt worden
en waar blijkt dat uit?
Blijkbaar is de vrees voor onnatuurlijke, onveilige, ongezonde plastic produkten onmisbaar.
Angst is een slechte raadgever.
Hoe staat het met de strijd tussen de glazen – natuurlijk, eerlijk, gezond? – de plastic fles of het kartonnen pak met een plastic binnenlaagje?
Eerlijk versus oneerlijk heeft te maken met het betalen van een redelijk loon aan de makers (Fair Trade) de bamboe producten van het merk Bambu komen uit productiefaciliteiten die hiervoor gecertificeerd zijn zie o.a. http://www.bambuhome.com/philosophy/guiding-princ… (certificering Fair Trade Original) .
De producten zijn handgemaakt en heel mooi afgewerkt. Stel je eens voor dat jijzelf zulke producten met de hand zou moeten maken? Hoeveel geld zou jij er dan voor vragen?
Oneerlijk heeft vooral te maken met inkoopmacht, en het gebruik maken van kinderarbeid. Denk bijvoorbeeld aan 1 van de leveranciers van C&A waar onlangs geconstateerd werd dat er kinderen bij de productie betrokken waren. Of aan Chinese fabrikanten van elektronica die werknemers dwingen extreem lange werkweken te maken, met veel zelfmoorden als gevolg (onlangs ook nog op het NOS-nieuws).
Wanneer ik in mijn shop aangeef dat een product Fair Trade is, dan is dat door een onafhankelijke partij gecontroleerd.
Glas is een prima materiaal en als ik mooi gerecycled glaswerk voor Kitchenhugs kan vinden, zal ik het zeker toevoegen. Het is echter geen alternatief voor de stalen flesjes, mensen gebruiken die voor onderweg, de sportschool, werk en het schoolplein. Bij breuk kun je je flink aan glas bezeren.
Karton met een plastic laagje: is niet geschikt voor hergebruik en in het geval van recycling is er een extra scheidingsfase nodig wat extra energie kost (plus BPA zie eerdere posts). Voor mijn assortiment dus niet geschikt: ik richt me namelijk op producten die als het even kan direct de GFT-bak in kunnen of juist langdurig hergebruikt en vervolgens gerecycled kunnen worden. Je zou deze vraag ook eens aan een levensmiddelen producent kunnen voorleggen.
Mark ik zou je sterk willen aanraden het boek van Micheal Braungart over Cradle to Cradle eens te lezen: http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/cradle… ik denk dat het een echte eye-opener voor je kan zijn. Wellicht begrijp je dan wat beter wat ik met KitchenHugs voor ogen heb.
gaan we weer. ik maak er geen enkel geheim van dat ik de onderneemster achter KitchenHugs ben. In tegenstelling tot jouw continue anonieme posts zet ik er netjes een website bij, en ook hier op hetkanwel.net sta ik vermeld met mijn achternaam. Ik heb niets te verbergen. Jij duidelijk wel….
En als jij liever producten koopt die vol met BPA zitten en door kinderen zijn gemaakt dan doe je dat toch lekker? Het is mij wel duidelijk dat je bewust niet naar de extra geboden informatie kijkt die ik hier neergezet hebt, omdat het kennelijk niet in jouw straatje past.
ik heb de hele thread gelezen en lees pas hier wie je bent, en nog steeds net zo min een achternaam als mark. ik klikte op het onderwerp: alternatieven voor plastic in de keuken. hier zijn er een paar (gratis).
-aardewerk
-water uit de kraan
-verpakkingsmaterialen hergebruiken – bv. je broodzak
-glazen flessen met statiegeld
met echt duurzaam leven verdient niemand geld aan anderen, maar bespaar je wel op je eigen uitgaven!
Beste Wieke, als je op mijn naam klikt in de threads wordt je direct naar mijn site doorgelinkt. Die staat er al de gehele discussie bij. Er staat bovendien een uitgebreid interview op de site.
Je stelling dat niemand aan duurzaamheid zou mogen verdienen vind ik uitermate vreemd. Want hoe veranderd er anders iets? Ik werk momenteel nog in loondienst, en bouw daarnaast KitchenHugs op om op een zinvolle wijze mijn brood uiteindelijk te kunnen verdienen, en daarmee een kleine positieve verandering te bewerkstelligen.
Waarom zou iemand die minder duurzame of zelfs vervuilende artikelen verkoopt hier wel aan mogen verdienen, en iemand die fairtrade producten (met veel lagere marges) en duurzame alternatieven niet?
Veel alternatieven voor het milieu en de grondstoffenschaarste zijn in eerste instantie duurder dan bestaande alternatieven, en het lijkt mij een goede zaak dat ondernemers ondanks een tegenzittende markt (en de wetenschap hier in eerste instantie niets op te verdienen) zich toch blijven inzetten voor marktintroductie van duurzame artikelen.
@Cristi …? …,
Bij gebrek aan inhoud wordt er op de persoon gespeeld. Inderdaad ik heb een hekel aan reklame termen als "natuurlijke", "veilige", "gezonde" dat wekt zonder enig bewijs de indruk dat andere produkten ongezond, onveilig en onnatuurlijk zijn. Wat zegt dat, zelfs aan water kun je je dooddrinken zoals sommige pubers hebben aangetoond. Is daarmee water dodelijk?
De meest giftige stoffen zijn natuurlijke stoffen, daar de mens niet in staat is dergelijke krachtige giften te maken.
In bepaald opzicht zijn de Kichenhugs spullen best duurzaam, ze zijn duur en dat weerhoudt de koper om andere spullen aan te schaffen en niets zo duurzaam als konsuminderen.
@Mark ik vindt het erg jammer dat je ervoor kiest om mensen hier op anonieme wijze te bekritiseren. Zelf sta ik hier met naam en toe naam op de site en doe ik veel moeite op je ongenuanceerde opmerkingen en aannames in te gaan met zelfs referenties naar wetenschappelijke artikelen. Daar ga je vervolgens niet op in… ..wel richt je je pijlen vervolgens op mensen die een positieve opmerking maken over mijn bedrijf.
Ik en ook de andere mensen die hier onder hun eigen naam staan, stellen zich kwetsbaar op, dat jij je achter een voornaam verschuilt en de openheid van anderen afstraft zegt uiteindelijk alleen een hele hoop over jou zelf.
Duurzaamheid is ook transparantie, samenwerking, en vooral vernieuwing. Ik ben er trots op startend onderneemster te zijn, heb goed onderzoek gedaan naar mijn producten en sta volledig achter mijn assortiment; juist omdat ik ook naar het totaalpakket kijk inclusief grondstoffenschaarste, gifvrije producten en eerlijke lonen. Jouw negatieve opmerkingen ten spijt zal ik me verder blijven inzetten voor duurzame ontwikkeling en transitie, samen met andere duurzame ondernemingen zoals Bureau Cambium.
Je zou me erg verrassen met een positieve afsluiting van deze 'discussie', maar dat zal wel niet gebeuren.
Reacties zijn gesloten.