Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken


(Advertorial. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Kitchenhugs.)
Waarom zou je in de keuken nog plastic gebruiken? Plastic vervuilt het milieu en brengt jou en je gezin in contact met giftige stoffen zoals BPA en ftalaten. De webshop Kitchenhugs verkoopt mooie, natuurlijke keukenartikelen van bamboe , kurk of staal die ook jouw keuken een veiligere en gezondere plek maken.
De laatste tien jaar is er meer plastic geproduceerd dan in de hele twintigste eeuw, en dat terwijl er goede alternatieven zijn. Dat is beter voor het milieu en voor je eigen gezondheid. Veel plastic producten lekken namelijk schadelijke chemicaliën.
De 600 miljoen kleine kunststof flesjes die jaarlijks op de markt komen,  kunnen gemakkelijk vervangen worden door herbruikbare flessen, bijvoorbeeld van Earthlust. Deze roestvrijstalen designflessen zijn ideaal voor water of andere koude dranken. Ze zijn van hoge kwaliteit en worden op verantwoorde wijze geproduceerd. De dop heeft een goede lekvrije rubberen afsluiting. De flessen zijn vrij van BPA, PVC en andere chemische stoffen en zijn verder uitgerust met een handige karabijnsluiting waarmee de fles bijvoorbeeld aan een rugzak of riem bevestigd kan worden. Ook voor baby’s en peuters heeft Earthlust multifunctionele flessen die lang meegaan.
Als je niet wilt dat jouw keukenschalen bijdragen aan de 4,7 miljoen ton plastic afval die jaarlijks in zee terecht komt, zijn de bamboe schalen iets voor jou. Deze schalen zijn handgemaakt van duurzaam bamboe. Ze zijn van goede kwaliteit met een voedselveilige en krasbestendige laklaag. De gebruikte natuurlijke lak komt van de cashewnotenboom.
De vrolijke lunch- of boterhamzakjes van Keep Leaf vormen een goed en voordelig alternatief voor plastic zakjes. Ze zijn eenvoudig te wassen in de wasmachine of vaatwasser en zijn gemaakt van katoen met een waterafstotende nylon binnenkant. Ook na langdurig gebruik en vaak uitwassen blijven de zakjes fris ruiken. De lunchzakjes bevatten geen BPA of andere dubieuze chemicaliën. Het merk If You Care heeft ook duurzame papieren boterhamzakjes voor eenmalig gebruik. Het papier is afkomstig uit duurzaam beheerde bossen in Zweden.
Een snijplank van bamboe en kurk maakt je plastic-vrije keuken compleet. De bovenkant wordt gevormd door een harde duurzame laag van bamboe. De onderzijde bestaat uit kurk van een hoge dichtheid. De stroeve kurklaag is waterdicht, neemt geen geurtjes op en zorgt ervoor dat de snijplank niet weg kan glijden op een glad oppervlak.
Kortom, waarom zou je kiezen voor plastic als het ook stijlvol, gezond en milieuvriendelijk kan?

Over de schrijver

32 reacties op “Stijlvolle en gezonde alternatieven voor plastic in de keuken”

 1. Ik sluit mij aan bij de opmerkingen van @Mark. Volgens mij is de opzet van deze site (hetkanwel) duidelijk en transparant, of je het er nou mee eens bent of niet. Bevalt dat niet dan zijn er genoeg andere sites die waarschijnlijk beter aan jou (@Bas) wens voldoen.
  NB. Bureau Cambium werkt samen met Kitchenhugs, inderdaad. Maar daar zit voor Bureau Cambium nagenoeg geen financieel belang bij in de verkoop van de producten, enkel onkosten vergoeding. Wij vinden de producten en missie van Kitchenhugs wel interessant en promoten daarom het product assortiment. En inderdaad zijn er bij elk product wel kant tekeningen te zetten. Maar het gaat wel om de juiste stappen in de goed richting. Verdiep je maar een s in de Bambu producten en merk, dan zal je zien dat daar wel degelijk nagedacht wordt over een duurzame productie van producten.

 2. De producten die ik bij Kitchenhugs heb gekocht zijn vervaardigd door eerlijke arbeid en bestaan (nagenoeg allemaal) uit natuurlijke materialen. Ik wil niet echt ingaan op de discussies die hiervoor worden gevoerd, maar dat lijkt me altijd winst. Hoe minder kunststof er op de markt komt, des te liever het mij is.
  Er zijn wat mij betreft nog te weinig aanbieders van milieuvriendelijke alternatieven en Kitchenhugs is een verfrissend initiatief.

  1. "natuurlijke materialen" zijn niet altijd beter, zo simpel is het niet.
   Steenkool en bruinkool zijn heel natuurlijk, edoch verbruik deze zo min mogelijk.

 3. @Bas, @Ewald, @Mark, @Arie
  Dank voor de goede discussie en opmerkingen. We willen absoluut transparant zijn over de bronnen en de afzender van de berichten. Vandaar dat we vandaag ook "advertorial" bij het stuk hebben gevoegd. Voortaan zullen we dat bij volgende advertorials ook doen.

 4. Wat een onwerkelijke discussie over iets wat heel ingewikkeld maar tevens enorm simpel is.
  En tuurlijk is dit reclame voor Kitchenhugs: en terecht.
  Misschien dat jullie de redactie van hetkanwel kunnen vragen alle mogelijke merk en bedrijf vermeldingen te verwijderen. Mochten jullie dan wel ergens in geïnteresseerd zijn, ga je lekker ergens anders een zoektocht beginnen waar je het kan krijgen, terwijl je dat nu al weet. Of je ook daadwerkelijk iets koopt bij kitchenhugs kan je toch hopelijk wel zelf bepalen of niet?

  1. "heel ingewikkeld maar tevens enorm simpel is" bij gebrek aan argumenten?
   Wat is er mis met een duidelijke scheiding tussen nieuws en reklame, zijn de media dat dat heel gewoon vinden vreemd bezig?

   1. Waarom maak je je in vredesnaam hier zo druk om? Er staat duidelijk 'in samenwerking met' bovenaan het artikel, wat heel helder is. Het lijkt me ook aan de makers van de website voorbehouden hoe zij e.e.a vormgeven. Als je het zelf beter kan maak dan je eigen website, ben benieuwd hoe ver je komt zonder de steun van adverteerders en sponsoren….Je reacties bij andere artikelen doen ook vermoeden dat je iets tegen kleine ondernemers hebt die duurzaamheid naar de markt proberen te brengen?
    Het is een goede zaak dat er duurzamere alternatieven op de markt beschikbaar komen. En het is logisch dat nieuwe producten nog niet 100% duurzaam zijn, je kunt overal wel een zwak punt bij vinden. Het is vooral van belang dat de ontwikkeling in duurzame artikelen doorgaat en het meer mainstream wordt, anders blijft het zwaartepunt liggen bij traditioneel ingestelde en vervuilende industrieeen.

    1. Waar kan ik hier lezen dat "bureau Cambium" bij "Kitchenhugs" hoort en waarom omschrijven ze hun spullen zo gretig met "gezond", "veilig"?
     Dan probeer je toch vooral de bestaande produkten zwart te maken, zonder duidelijk te maken waarom je produkt beter is, als dat al zo is. Ook "traditionele" produkten verbeteren en gelet op de omvang is dat veel effektiever voor de duurzaamheid.

 5. Weer zo'n bekende Ster-spot die aanprijst om op staalprodukten over te gaan. Staal wordt gemaakt met kolen. De schadelijkheid van kolenverbruik is aanzienlijk. Ook opmerkelijk dat hier katoen en nylon wordt aangeprezen.
  Waarom zorgt deze site niet voor een duidelijke scheiding tussen nieuwsberichten en verkoopberichten, zodat deze sluipreklame verdwijnt?

 6. Beste Ewald,
  Net als jij lever ik ook mijn plastic keurig in (ik wil je vriendelijk verzoeken de discussie om de feiten te laten draaien en niet om de persoon) : Het hergebruik percentage van plastic lag in 2010 echter nog maar op 38%, voor 2012 streeft men naar een percentage van 42%. Met het afschaffen van het statiegeld systeem voor PET flessen, zal dit percentage zeer waarschijnlijk echter weer omlaag duikelen.
  Qua verbranding zijn de verbrandingsovens in Nederland misschien wel schoner dan in andere landen, maar er komen nog steeds kankerverwekkende stoffen vrij bij verbranding. Tijdens gebruik zijn er verder nog steeds de effecten van de weekmakers.
  Daarnaast is er nog het feit dat plastic grotendeels op basis van petrochemische stoffen (olie) wordt gemaakt, zo'n 8% van de jaarlijkse productie gaat hier in om. Olie is geen hernieuwbare bron en daarmee is plastic wat mij betreft een ongewenste grondstof voor producten. Voor bioplastics gelden andere feiten, dat verband wel vrijwel schoon, maar kan bv beter niet gecomposteerd worden vanwege de vrijkomende broeikasgassen. In dit materiaal zie ik wel potentie. Ook volledig recyclebare en BPA-vrije plastics die 100% ingezameld kunnen worden zijn wat mij betreft best een optie, maar wanneer ik de feiten (anno 2012) naast elkaar leg gaat mijn voorkeur nog steeds uit naar biologisch afbreekbare producten.
  Het onderzoek naar zgn 'milieuvriendelijker produceren' van plastic waar jij (naar ik vermoed) overigens naar verwijst, betrof een onderzoek waar alleen koffiebekers werden vergeleken, en dat alleen naar het aspect energieverbruik heeft gekeken. Het ging dus niet in op zaken als grondstoffenschaarste, giftigheid e.d.
  met vriendelijke groet
  Christi

 7. Ik weet niet wat jij met plastic afval doet, maar ik doe het naar de plastic recycling (www.plastic-heroes.nl). Verder zulks afval wordt in Nederland normaalgesproken op redelijk milieuvriendelijke wijze verbrand.

 8. Zeg dan gewoon: Dit is een reclame van Kitchenhugs. Tot stand gekomen in samenwerking met… Ja ja. Het STER blok komt ook tot stand in samenwerking met de fabrikanten.

 9. Wat ook goed is voor het milieu, is om de plastics die je al hebt te blijven gebruiken en niet te vervangen door milieuvriendelijke exemplaren van kurk….

 10. "Kortom, waarom zou je kiezen voor plastic als het ook stijlvol, gezond en milieuvriendelijk kan?"
  Nou, omdat het helemaal niet bewezen is dat plastic in die opzichten minder zou zijn dan de hier aanbevolen (of is het "geadverteerde"?) producten. Ik wil eerst wel eens onderzoeksrapporten in die richting zien, ketenonderzoek, e.d. Te vaak wordt op oppervlakkige gronden plastic afgewezen, terwijl diepergravend onderzoek aantoont dat het toch beter is (bijv. in het geval van wegwerp plastic boodschappentassen vs. papieren, die winkels voor een klein bedrag aanbieden).

Reacties zijn uitgeschakeld.