Tijdens Koningsdag dompelde ik me een hele groep vrienden twee dagen lang onder in muziek, vrijmarkten, kermis, café’s en heel veel andere mensen. Ik liep op wolken, want ik houd van feestjes. Maar wat verlangde ik de dag erna naar rust en stilte. Waarom is het zo belangrijk om daaraan toe te geven? Ik zocht het uit.
We leven in 24-uurs economie, die altijd maar doordendert. Daarom is het bijna nooit stil om je heen. De hele dag hoor je muziek, gesprekken, auto’s, tv, radio en nog veel meer. Al die geluiden moeten in je hoofd steeds maar verwerkt worden en dat is niet alleen doodvermoeiend, maar ook niet goed voor je gezondheid. in 2011 noemde de Wereld Gezondheid Organisatie geluidsvervuiling een ‘moderne plaag’.
De hoeveelheid geluid waaraan we worden blootgesteld laat je niet onberoerd. In een studie onder omwonenden van zes grote Europese luchthavens bleek bijvoorbeeld dat een toename in geluid van 10 decibel zelfs leidt tot een toegenomen gebruik van angstremmende medicatie. Steeds meer mensen zoeken daarom bewust de stilte op, door te mediteren, te wandelen in de natuur of even offline te gaan. Er zijn ook steeds meer mensen die betalen om stilte te ervaren. Denk aan een yoga- of stilte retreat. Wij geven je daarom vier redenen waarom dat een goed idee is en drie gratis tips om de stilte op te zoeken.
Zeven rustige wandelroutes Hier vind je een overzicht van zeven rustige wandelroutes. Deze wandelroutes zijn tot stand gekomen met heat maps. Er werd onderzocht welke wandelroutes het minst aantal gebruikers hadden op een bepaald moment. Aangezien je te maken hebt met live beelden, kan het natuurlijk veranderen, maar we denken dat het wel echt een groot verschil maakt.
Stilte ontspant
Volgens onderzoek van Dr. Craig Zimringkomt bij harde geluiden het stresshormoon cortisol vrij. Hogere geluidslevels leiden tot een hogere bloeddruk, verhoogde hartslag en onregelmatige slaappatronen. Uit onderzoek van de Italiaanse arts Luciano Bernardi bleek dat stilte een omgekeerde effect had: de hartslag en bloeddruk daalden en de ademhaling kwam tot rust. Stilte kalmeert het brein en het lichaam. Uit onderzoek blijkt dat 2 minuten stilte meer ontspannen is dan 2 minuten luisteren naar ontspannende muziek.
Stilte helpt met opladen
Door de constante prikkels om ons heen, vragen we veel van ons lichaam. Hierdoor kunnen we onze aandacht sneller verliezen en zijn we minder creatief. Wanneer je rust en stilte om je heen hebt, kan je brein zich weer opladen. In stilte slaat het parasympathische zenuwstelsel aan, dit brengt je lichaam tot rust brengt en zet het in de verzorgstand. Ons immuunsysteem wordt actiever en alles wat herstel bevordert, wordt geactiveerd.
Stilte zet je brein op standby
Als je dagdroomt, mediteert of fantaseert, staat je brein op standby. Dan kun je je gedachtes, herinneringen en ideeën een plekje geven en verwerken. Daardoor word je empathischer, creatiever en heb je meer zelfreflectie. Om de in de standaard modus te komen moeten we eerst loskomen van afleidingen en stilte is een manier om hier te komen. Volgens Jonathan Smallwood, hoogleraar psychologie aan de universiteit van York, heeft dat een belangrijke functie. Een stille omgeving kan leiden tot stilte in je hoofd. In die toestand komen niet alleen de urgentste gedachten, maar ook de belangrijke, diepere gedachten over jezelf en je leven.
Stilte zorgt voor nieuwe hersencellen
In 2013 werd op muizen getest wat het effect was van omgevingsgeluid, onverwachte geluiden en stilte op hun brein. Hierbij kwamen ze erachter dat 2 uur stilte ervoor zorgde dat hersencellen werden vernieuwd in de hippocampus (dit is het deel dat belangrijk is voor het leren, je geheugen en emotie).
12 stiltegebieden Er zijn 12 stiltegebieden in Nederland, waarvan Dwingelderveld in Ruinen (Drenthe) is verkozen tot ‘stilste gebied van Nederland’. Maar ook in de Asbroekheide (Limburg) en Haaksbergerveen (Overijssel) vind je nog stille plekjes. Prachtig natuurlijk, maar vanuit de randstad ben je dan wel een dag kwijt om even tot rust te komen.
Tips om stilte op te zoeken
- Plan je stilte momenten: Het kan nuttig zijn om stilte momenten in je agenda te plannen. Dit kunnen korte pauzes zijn tijdens je werkdag, of momenten die je specifiek inplant om de stilte op te zoeken. Door deze momenten bewust in te plannen, zul je meer kans hebben om je eraan te houden en ze ook echt te gebruiken.
- Zoek de natuur op: Natuurlijke omgevingen, zoals bossen, bergen en stranden, zijn vaak rustiger dan stedelijke gebieden. Probeer tijd door te brengen in de natuur om te ontspannen en je geest te kalmeren.
- Mediteer: Meditatie kan een effectieve manier zijn om de stilte op te zoeken. Er zijn veel verschillende meditatie-technieken beschikbaar, waaronder ademhalingsoefeningen, mindfulness-meditatie en mantra-meditatie. Kies een techniek die bij je past en maak er een dagelijkse gewoonte van.
- Zet apparaten uit: Schakel elektronische apparaten uit, zoals smartphones, tablets en televisies. Deze apparaten kunnen afleidend en stressvol zijn, en kunnen het moeilijk maken om de stilte op te zoeken. Probeer ze uit te schakelen en wat tijd door te brengen zonder afleiding.
- Probeer yoga: Yoga is een fysieke en meditatieve praktijk die kan helpen om de stilte op te zoeken. Yoga houdingen en ademhalingstechnieken kunnen helpen om je geest te kalmeren en je lichaam te ontspannen.
- Ga alleen op pad: Tijd alleen doorbrengen kan een geweldige manier zijn om de stilte op te zoeken. Probeer een wandeling te maken, een boek te lezen, of te schrijven in een dagboek zonder afleiding van anderen.
Succes! En deel je jouw tips met ons?