Stoel uit landbouwafval vergaat tot stof na gebruik

Foto: still uit youtube video

Stof zijt gij en tot stof stoel zult gij wederkeren. Dat is in kort bestek de denkwijze geweest van Adital Ela, designer en docent in sustainable design, bij het bedenken en maken van haar ‘no impact’-stoelen: de Terra zoals ze die zelf noemt.
Tijdens TEDxJeruzalem, december 2012, vertelde ze hoe ze op het idee kwam van die stoelen. Tijdens een reis door India zag ze hoe mensen hun mokken, waaruit ze Chai thee hadden gedronken, op straat gooiden en hoe die bekers in luttele minuten simpelweg verdwenen. Ze werden weer stof. Hoe duurzaam was dat? Ze was stunned. Je pakt iets, in dit geval klei, van de aarde en geeft het na gebruik weer terug.
Lees ook:
Inspirerend afval
DYI met afval
Zo simpel als die visie klinkt, zo lang heeft het geduurd eer Ela hét produktieproces voor haar stoel had. Jaren heeft ze ernaar gezocht. Ze bestudeerde onder meer oude constructiemethodes uit het Midden-Oosten, en zelfs een oven die haar oma maakte toen zij in Irak woonde. Dat resulteerde uiteindelijk in de Terra, een stoel gemaakt van afval van bouwplaatsen, van landbouwafval en van materiaal dat ze in de natuur vond.Hoe het dan in zijn werk gaat? Kijk zelf maar. Overigens, de stoelen zijn bedoeld voor binnen.

Inspiring people to be part of a better world, is het motto van Petra Kroon, social journalist. Via verschillende media vertelt ze over social change. Daarnaast is ze trendanalist op het gebied van social innovation, waarover ze (vooral) online publiceert. Ze is oprichter van The Social Reporters, een netwerk van mediamensen die via social media het verhaal van organisaties laat horen. Meer lezen: www.goedgeefs.nl

Over de schrijver