Deze actie rondom stoepplantjes gaat viral

Heb jij al ‘stoepplantjes’ gespot? Ze zijn van belang voor de biodiversiteit en zorgen voor verkoeling in de stad. Steeds meer plantenliefhebbers schrijven de namen van de plantjes (lees: onkruid) met stoepkrijt ernaast en delen een foto op social media met de hashtag #stoepplantjes. Doe jij mee?

Onkruid is niet slordig

Gemeenten spuiten geen gif meer. Onkruid wordt met heet water weggespoten of weggeborsteld. Waar onkruid niet in de weg staat, blijft het groeien. En dat is goed nieuws voor de biodiversiteit: het biedt voedsel voor bijen en vogels en ze verkoelen de stad. De plantjes die je nu ziet, zijn goed bestand tegen klimaatveranderingen. Het enige probleem: veel mensen vinden onkruid slordig staan. De Hortus botanicus Leiden wil meer waardering voor wilde planten op de stoep en bedacht de social-media-actie.

Plantennamen leren kennen

Door met stoepkrijt de naam bij de plantjes te schrijven, leren voorbijgangers op een leuke manier plantennamen kennen. Het geeft hen een nieuwe en interessante kijk op hun eigen omgeving, zeker nu we veel in en om het huis zijn vanwege het coronavirus. Ga bijvoorbeeld op zoek naar de akkerwinde, grote weegbree of hopklaver!

Doe je mee?

Zie je zelf een plantje, maar weet je niet hoe deze heet? Op stoepplantjes.nl vind je de Nederlandse en wetenschappelijke namen voor verschillende stoepplantjes. Iedereen kan meedoen. Schrijf waar mogelijk #stoepplantjes, zodat mensen weten waar ze meer informatie kunnen vinden. Zo stimuleren we meer mensen om mee te doen! Op de website vind je ook leuke activiteiten voor kinderen en kun je een poster downloaden met de meest voorkomende stoepplantjes.

Wil je jouw eigen omgeving groener maken? Met deze 8 tips vergroen je jouw tuin tot een oase! Geen tuin, maar wel een balkon? Begin een moestuin op het dak!

Over de schrijver

15 gedachten over “Deze actie rondom stoepplantjes gaat viral”

Reacties zijn gesloten.