Stof in je huis heeft invloed op je gezondheid. Dit doe je eraan.

Stof in je huis is niet alleen vervelend, maar kan ook allergieën en andere gezondheidsklachten veroorzaken. Uit onderzoek van o.a. Macquarie University blijkt dat stof niet alleen bestaat uit allerlei organische materialen, zoals huidschilfers, hondenharen of voedselresten, maar ook uit fijnstof, bacteriën en toxines. Het is niet verrassend, dat dit  invloed heeft op je gezondheid.

Steeds meer mensen met een allergie

We zien al langer dat steeds meer mensen – vooral kinderen– last hebben van allergieën; of het nou hooikoorts, allergie voor dieren, een voedselallergie, of een allergie voor stof/huisstofmijt is.
Dat laatste is ook het geval bij mijn kinderen. Na jarenlang kwakkelen met steeds terugkerende keel-, neus- en oorklachten, eczeem en astma-aanvallen, kwam eindelijk de verlossende diagnose, maar toen stonden we weer voor heel veel nieuwe uitdagingen. We moesten ons huis minimaliseren, dat betekent zo veel mogelijk stofnesten verwijderen en dat is niet gemakkelijk.

Kleine spinachtige diertjes

Huisstofmijten zijn hele kleine spinachtige diertjes, die allergische reacties opwekken. Je vindt ze vooral in je matras, je gordijnen en je vloerbedekking of kleden. Misschien krijg je er al kriebel van als je eraan denkt, maar dat effect is psychisch. Het zijn de uitwerpselen van dit beestje, die zorgen voor tranende ogen, een loopneus of een andere allergische reactie.

Huisstofmijt verwijderen

Je vindt huisstofmijt in elk huis. Hoe schoon je je huis ook houdt. Ze houden van vocht en warmte. Met een luchtvochtigheid van 55% en een temperatuur tussen de 15 en 35 graden gedijen ze het beste. In een oud en vochtig huis zul je er dus meer last van hebben, dan in een goed geïsoleerd en geventileerd nieuwbouwhuis. Dat hebben wij aan den lijve ondervonden.
Je kunt ze nooit helemaal uitbannen, maar je kunt er wel wat aan doen. Huisstofmijt voedt zich met huidschilfers, pollen, schimmels, plantenvezels en dierenharen. Het is dus belangrijk dat je stof in je huis minimaliseert en zo kun je dat doen.

Minder spullen, minder stof

Het allerbelangrijkste is dat je alle overbodige spullen uit je huis haalt. Spullen zijn leuk en maken je huis gezellig, maar vangen nou eenmaal stof. Kijk eens kritisch door je huis wat er weg kan. Dat is een stuk gezonder, maar ruimt ook lekker op. Probeer de spullen die je houdt, zoals boeken, kleding of speelgoed, zo veel mogelijk in kasten met gesloten deuren te zetten.

In de slaapkamer

In je slaapkamer is zonlicht heel belangrijk. Huisstofmijt houdt niet van zonlicht. Vooral niet als het direct op je matras valt. Leg daarom ’s ochtends je bed helemaal open. Bij voorkeur in de volle zon. Zorg ook voor een relatieve luchtvochtigheid in de slaapkamer van minder dan 55%. Dit realiseer je door altijd te ventileren en dagelijks goed te luchten. Houdt de deur naar de badkamer goed dicht. En zorg dat je ook in de badkamer goed lucht.
Je kunt ervoor kiezen om antiallergisch beddengoed en hoezen voor je matras en kussen aan te schaffen. Daar kan de huisstofmijt niet doorheen. Al je beddengoed was je op 60 graden. Daar gaat de huisstofmijt van dood. Zorg ook dat je geen stoffen gordijnen of vloerkleden, zoals op de foto bij dit artikel, in je slaapkamer hebt liggen. Dat trekt allemaal stof aan.

Schoonmaken en stoken

Het is fijn als je een vloer hebt, die je gemakkelijk kunt schoonmaken. Het liefst regelmatig dweilen, waarbij je goed lucht om het vocht weer je huis uit te krijgen. Stofzuigen is ook belangrijk, maar gebruik wel een HEPA filter. Dat houdt de huisstofmijt en de uitwerpselen tegen. Was je gordijnen regelmatig. Het is een rotklus, maar het helpt wel. Ventileer en verwarm op het juiste moment en heb je last van vochtplekken? Laat er zo snel mogelijk iets aan doen.

Stof in je huis

Absolute stofhaarden zijn elektronische apparaten, zoals je TV, computer of versterker. Die trekken stof aan, maar ook kussens, planten en kleden zijn boosdoeners. Dat van de planten is lastig, want er zijn ook veel planten die het binnenklimaat in je huis juist heel gezond houden. Wat daarvan het beste is? Misschien kun jij ons daar meer over vertellen?
Heb jij verder nog tips? Laat het ons weten.

Over de schrijver