Stoomcursus oplossingen bedenken

Foto: www.ja-maar.nl
Foto: www.ja-maar.nl

Volgens coach Berthold Gunster breng je met ‘Ja, maar…’ elk idee om zeep. De kunst is juist om bij ideeën ‘Ja en’ te denken:
‘Ja, en hoe gaan we er voor zorgen dat het idee gaat werken?’
Helaas hebben ja-maar-denkers meestal de overhand. “Ja, maar daar hebben we geen geld voor.”
“Ja, maar dat hebben we al gepobeerd, het werkt niet.”

Ja-maar-filosoof Berthold Gunster leert Nederland daarom hoe je problemen kunt ‘omdenken’ door een Ja en-denker te worden. Afgelopen donderdag gaf hij hierover een stoomcursus tijdens zijn ja-maar-seminar in het Spoorweg Museum te Utrecht waarbij ik als hetkanWeller aanwezig mocht zijn.

Omdenken kun je leren

Vol verwachting neem ik plaats in het knusse theater van het Spoorweg Museum. En ik ben niet de enige, want de voorstelling is uitverkocht. Omdenken blijkt populair.

Berthold Gunster en zijn rechterhand, acteur Tim Winkel, stellen hun publiek niet teleur. Aan de hand van sketches, verhalen, anecdotes en spelletjes laten ze zien dat er een wereld van mogelijkheden voor je open gaat als je problemen kunt omdenken.

Direct aan het begin van de voorstelling leren we ‘meester Harry’ kennen in een sketch waarbij Tim Winkel een geloofwaardige 11-jarige scholier neerzet, die trots vertelt dat hij een ‘concours hiep hiep’ heeft gewonnen. Natuurlijk staat meester Harry direct klaar om deze verhaspeling van concours hippique te verbeteren. Ook in het verdere verloop van het gesprek met de leerling veroordeelt hij alles wat de jongen vertelt vanuit zijn eigen venster op de wereld, gebaseerd op zijn normen en waarden. Het resultaat laat zich raden: de jongen druipt diep teleurgesteld af.

Vergeet Meester Harry

Meester Harry is weliswaar een karikatuur, maar volgens Berthold Gunster komen we hem in de werkelijkheid vaker tegen dan ons lief is. Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat 85% van wat opvoeders tegen kinderen zeggen vermaningen en correcties zijn. Vind je het gek dat we later meesters in het Ja-maar-denken zijn geworden? Of ‘vastdenkers’ zoals Berthold Gunster dat ook noemt.

Gelukkig is Ja-en-denken te leren en Berthold Gunster blijkt een goede leraar die soms alleen te snel praat. Vol enthousiasme daagt hij het publiek uit om de stem van meester Harry in ons te negeren als we problemen proberen op te lossen. Accepteer de feiten zoals ze zijn en concentreer je op de kansen die ze bieden.

Ja-maar-bingo

Met die pas verworven kennis spelen we de Ja-maar-bingo waarbij we groepsgewijs zes cases moeten maken. Doel is om als eerste groep tenminste drie situaties succesvol te hebben omgedacht. Om het spel voor volgende deelnemers niet te bederven geef ik een voorbeeld van wat zo’n case zou kunnen zijn uit Berthold Gunster’s boek “Ja maar huh, de techniek van het omdenken”:

Diefstal van artikelen is voor een winkelketen als de HEMA een groot probleem, maar ondanks de aandacht die de keten aan het probleem besteedde, leek het de pers, en met name de doelgroep waar het om ging, jongeren, op geen enkele manier te raken.

Wat kan de HEMA doen? Je hebt 30 seconden.

De HEMA bedacht een actie waarbij de top 5 meest gestolen artikelen tijdelijk 25% in prijs werden verlaagd. Onder de titel ‘Top 5 meest gejat’ werden speciale schappen geplaatst met deze vijf producten, overdreven zwaar bewaakt door extra camera’s. Gevolg: landelijke publiciteit en daarmee was het doel bereikt, het onder de aandacht brengen van het verschijnsel winkeldiefstal.

Kortom, omdenken werkt. Ook bij serieuze problemen als winkeldiefstal. Wat meester Harry je ook probeert te vertellen.

Bekijk foto’s van een ja-maar-show.

Over de schrijver

4 reacties op “Stoomcursus oplossingen bedenken”

  1. Pingback: Zo kun je problemen ‘omdenken’

Reacties zijn uitgeschakeld.