Stop met stampen: zingen is beter voor ontwikkeling kinderen

Foto: bl0ndeeo2 (Flickr)

De beste manier om van een kind een communicatieve hoogvlieger te maken is zo vroeg mogelijk beginnen met het zingen van liedjes. Dat voorkomt taalproblemen op latere leeftijd en zou zelfs positieve effecten hebben op het wiskundig inzicht van kinderen.

De directeur van het Instituut voor neurofysiologische psychologie in Engeland bepleit in een nieuw boek dat er te veel focus gelegd wordt op lezen, schrijven en rekenen bij jonge kinderen. Het heeft meer zin om al voordat een kind begint te praten dagelijks voor de baby te zingen. Het zingen van traditionele liedjes en rijmpjes in de moedertaal bereiden het gehoor, de spraak en de hersenen van een baby voor op taal. Bij het luisteren en zingen van liedjes gebruiken en ontwikkelen kinderen beide hersenhelften tegelijk.

De stem van de eigen ouders werkt sterker dan het luisteren naar opgenomen muziek. Bovendien kan muziek en rijm ook een positief effect hebben op het ruimtelijk inzicht van kinderen blijkt uit ander onderzoek. En doet de ouder er samen met de spruit ook nog een dansje bij, dan zit het ook meteen goed met de motorische coördinatie van de toekomstige hoogvliegers.

Bron: The Guardian

Lees ook:

Kinderen: zo houd je ze op gezond gewicht

School bestrijdt misdaad met beter eten

Babyboomers blijken toch sociaal: ze steunen kinderen financieel

Over de schrijver

Ontvang onze nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van de populairste blogs, het laatste nieuws en de activiteiten van hetkanWEL. 

En volg ons op social media

Wist je dat?

HetkanWEL al 2 jaar op rij de titel Website van het Jaar gewonnen heeft in de categorie duurzaamheid.

Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2019
Hetkanwel-Websitevanhetjaar-2020