Stop vervuiling in China. Koop een spijkerbroek

Bron: apple apple (Flickr.com)

Het is algemeen bekend dat veel goedkope kleding gemaakt wordt onder zeer slechte omstandigheden in China. Maar toch doen we niets om het te stoppen. Een rapport, gepresenteerd op 8 oktober in Bejing, van een coalitie van niet-gouvernementele organisaties (NGO’s) schijnt een nieuw licht over de vervuilende textielproductie in China. Het rapport stelt dat 22 grote kledingmerken en retailers steden, rivieren en meren vervuilen door bijvoorbeeld verf dat wordt geloosd door de textielfabrieken. Zorgt jouw spijkerbroek voor deze vervuiling?
Vervuiling
Textielververij is het meest chemische facet van de confectie-industrie en daarmee ook de meest vervuilende. Ook kost het veel water: er wordt ongeveer 40 liter gebruikt om twee kilo katoen te verven. Na gebruik zit het water vol giftige zware metalen en chemische stoffen en moet dit gereinigd worden. Uit het rapport blijkt echter dat veel fabrieken het water lozen in rivieren zonder eerst te reinigen. Ook slaan ze het overtollige water op in tanks die onaangename geuren verspreiden en op den duur omwoners ziek maken.
Het is al erg genoeg dat de fabrieken blijven vervuilen, maar de Amerikaanse en Europese kledingmerken die hun textiel kopen doen niets om dit te stoppen. Diverse grote merken, zoals Tommy Hilfigger, Disney en Polo Ralph Lauren knijpen een oogje toe als het gaat om het productieproces. De NGO’s hebben deze merken gevraagd om een reactie, maar zonder resultaat.
Red een stad
Gelukkig zijn er ook bedrijven die wel adequaat gereageerd hebben op dit verontrustende rapport. Wil je een Chinese stad redden van vervuiling? Shop dan bij de winkels van onder andere H&M, Nike, Levi’s, Adidas en Burberry. Deze bedrijven hebben naar aanleiding van het rapport contact opgenomen met hun textielleveranciers om te zorgen dat hun productieproces schoner wordt.
Rankabrand
H&M, Nike en Adidas hebben bij Rankabrand voor duurzaamheid het B-label behaald. De bedrijven behoren volgens Rankabrand daarmee tot de meer duurzame merken in hun sector, maar wel met verbeterpunten.
Bron: Rodale, Rankabrand
Lees ook
Jongens beginnen steeds vroeger met puberen
6 tips om een winterdip voor te zijn
Onderbroeken, kathedralen en andere producten van bamboe

1 reactie op “Stop vervuiling in China. Koop een spijkerbroek”

Reacties zijn uitgeschakeld.