Laat je niet (meer) verleiden om spullen te kopen. We geven je vijf tips

We leven in de eeuw van de hyperconsumptie. We kopen massaal te veel spullen, waarvan we weten dat ze ons niet gelukkig maken. De aarde kan ons consumptieniveau niet meer aan, maar onze economie draait op groei en bedrijven verleiden ons om te blijven kopen. Hoe bied je daar nou weerstand aan? We geven je vijf tips.

Redenen om spullen te kopen

Mensen leefden eeuwenlang in schaarste en dat heeft ons erfelijk belast met een soort koop-gen. Natuurlijk hebben we dat gen inmiddels helemaal niet meer nodig, maar het zit er nog steeds. Daarom hamsteren we nog steeds en is weggooien lastig. Daarnaast geeft het kopen van iets nieuws een gelukzalige endorfinerush. Helaas is die rush kortstondig en draagt het niet bij aan ons gevoel van geluk op de lange termijn, maar we willen het wel blijven voelen.

Vier verschillende soorten kopers

Grofweg zijn er vier verschillende soorten ‘kopers’. Er zijn mensen die spullen kopen om zich beter te voelen, de zogenaamde troostkopers. Fanatieke kopers sparen of kopen dezelfde soort producten. Impulsieve kopers denken vooraf niet na over hun aankopen, maar beslissen of ze iets kopen, omdat het bijvoorbeeld in de uitverkoop is. En er zijn de compulsieve kopers, die van alle drie een beetje kunnen hebben en onder de groeiende groep koopverslaafden vallen.

Weerstand bieden tegen reclame

De reden dat mensen blijven kopen, heeft niet alleen met ons koop-gen te maken, maar vooral met de reclame die we dagelijks zien. Hoeveel reclameboodschappen je dagelijks ziet of hoort, hangt af van je mediagebruik. Het ligt ergens tussen de 250 en 3000 boodschappen.
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat we ons echt niet kunnen wapenen tegen positieve stimuli in reclame. Bij het zien van mooie en blije mensen, een prachtig landschap of celebrities, zoals George Clooney, ontstaat er in je hoofd een positief beeld bij een merk, dat je er niet meer uit krijgt. Zelfs als je geld aangeboden krijgt om de stimuli te negeren, lukt het niet.

Minimaliseren maakt gelukkig

Gelukkig zijn we niet helemaal verloren. Er zijn ook voorbeelden van mensen die wel tegenwicht bieden tegen al die reclame: de minimalisten. De boodschap die minimalisten ons meegeven, is dat een opgeruimd en overzichtelijk huis ruimte en vrijheid in je hoofd geeft. Te veel spullen geven je stress en slokken je tijd en energie op. Tijd die je veel beter kunt besteden aan reizen, sociale contacten of gewoon lekker nietsen.

Een nieuwe mindset

Waarom kunnen minimalisten wel stoppen met kopen, maar de meeste van ons niet? Allereerst is het goed om te beseffen dat anderd consumeren gaat met vallen en opstaan. Je bent niet van de ene op de andere dag een minimalist.
Je hebt echt een andere mindset nodig, die prioriteit geeft aan je nieuwe levensstijl. Dat helpt je om ‘nee’ te zeggen tegen al het overbodige in je leven. Daarnaast zijn er vijf praktische tips die je, tot je helemaal gewend bent aan je nieuwe levensstijl,  helpen om controle te krijgen over je koopgedrag:

 1. Wil je een reis maken? Of een opleiding volgen? Stel jezelf een positief doel dat je echt motiveert.
 2. Probeer zo min mogelijk in de verleiding te komen en probeer zo veel mogelijk winkels te vermijden. Je zult merken dat je tijd en geld overhoudt.
 3. Soms helpt het om een vast bedrag per maand opzij te zetten om iets van te kopen. Door vervolgens je inkomsten en uitgaven bij te houden, heb je inzicht en dat geeft rust, maar het is ook een stok achter de deur.
 4. Maak het kopen van spullen weer speciaal en beperk het bijvoorbeeld tot een keer per maand.
 5. Licht je familie en vrienden in over je plannen. Zij kunnen je helpen om op het ‘rechte’ pad te blijven

Heb je zelf nog tips? Deel ze dan met ons.

Over de schrijver

11 reacties op “Laat je niet (meer) verleiden om spullen te kopen. We geven je vijf tips”

 1. Tip: verander de boodschap die de comercial wil geven (met de kids is dit een leuk spel en goed voor hun taalontwikkeling). Bijvoorbeeld een totaal overbodig (zelfs ongezond) product als douchegel. Ze lijken in de reclame douchegel te willen verkopen, maar eigenlijk verkopen ze sensualiteit (vaak een vrouw) of frisheid en kracht (vaak een man). De kunst is dan om die boodschap te doorzien en te benoemen.
  Ik heb het idee dat reclame totaal geen invloed op me heeft ook al zeggen onderzoekers van wel. Waarschijnlijk ben ik een minimalist.

 2. ik snap dat jullie geld nodig hebben om de website in de lucht te houden en om misschien nog andere dingen te doen maar ik vind de advertenties op deze pagina erg storend en totaal in tegenspraak van wat jullie willen uitdragen

 3. Bij een artikel bedenk ik mij of het wel écht nodig heb en of ik het ga gebruiken. Ook kun je nagaan of je het in het verleden gemist hebt. Vooral bij kleding en hebbedingetjes is dat vaak niet het geval.
  Net als Els koop ik producten niet meteen zodra ik ze zie maar ik onthoud het en na een halfve of hele maand koop ik het als ik het echt graag wil. In driekwart van de gevallen hoef ik het na 2 weken niet meer.
  Het voordeel van minder kopen is ook dat je minder afval produceert!

 4. Het hielp mij om met mezelf af te spreken dat ik iets nieuws pas zou kopen als ik er een week na de impuls/prikkel tot kopen nog aan dacht en het graag wilde hebben.

 5. Ik vind die van Riny heel goed. Maar vaak is moeilijk om te bepalen wat je wel en niet nodig hebt. Van veel dingen heb je minder nodig enz. . En iets vervangen wanneer het versleten is, blijft ook een goede gewoonte.

 6. Ik heb al járen een nee- nee sticker op de brievenbus, dat schept rust!
  Ik ga er van uit dat wanneer ik écht iets nodig heb, ik dat niet vergeet.
  Die folders zijn in alle opzichten zwaar belastend voor het milieu, niet alleen de bomen die gebruikt worden, ook de zwaar giftige drukinkt, maar vooral de(onvoorstelbaar nutteloze rotzooi) kooplust die ze opwekken bij veel mensen.

 7. Las een maand NIKS kopen in.
  Alleen je boodschappen om te eten maar koop zelfs geen potlood.
  Je merkt hoe makkelijk je koopt, je houdt geld over en je wordt vindingrijk.
  Als je iets ziet wat je wil hebben tijdens het winkelen, ga gewoon terug naar huis en als je het de volgende dag nog wil ga je terug. Bij mij werkt dat super ik ga zelden terug.
  Reclamefolders gebruik ik om te kijken waar mijn waspoeder, zeep, deo, make up, enz. in de aanbieding is en koop het dan.
  We waren zaterdag aan het winkelen, paste en jurk aan, niet duur en best leuk maar ik twijfelde toch. )ik was op zoek naar een jurk’. De man zei niet doen als je twijfelt en als je wil gaan we morgen weer terug. Nu ben ik blij dat ik het niet gedaan heb. Vond dicht bij huis een leukere en goedkopere.

Reacties zijn uitgeschakeld.