Laat je niet (meer) verleiden om spullen te kopen. We geven je vijf tips

We leven in de eeuw van de hyperconsumptie. We kopen massaal te veel spullen, waarvan we weten dat ze ons niet gelukkig maken. De aarde kan ons consumptieniveau niet meer aan, maar onze economie draait op groei en bedrijven verleiden ons om te blijven kopen. Hoe bied je daar nou weerstand aan? We geven je vijf tips.

Redenen om spullen te kopen

Mensen leefden eeuwenlang in schaarste en dat heeft ons erfelijk belast met een soort koop-gen. Natuurlijk hebben we dat gen inmiddels helemaal niet meer nodig, maar het zit er nog steeds. Daarom hamsteren we nog steeds en is weggooien lastig. Daarnaast geeft het kopen van iets nieuws een gelukzalige endorfinerush. Helaas is die rush kortstondig en draagt het niet bij aan ons gevoel van geluk op de lange termijn, maar we willen het wel blijven voelen.

Vier verschillende soorten kopers

Grofweg zijn er vier verschillende soorten ‘kopers’. Er zijn mensen die spullen kopen om zich beter te voelen, de zogenaamde troostkopers. Fanatieke kopers sparen of kopen dezelfde soort producten. Impulsieve kopers denken vooraf niet na over hun aankopen, maar beslissen of ze iets kopen, omdat het bijvoorbeeld in de uitverkoop is. En er zijn de compulsieve kopers, die van alle drie een beetje kunnen hebben en onder de groeiende groep koopverslaafden vallen.
Pexels Photo 1051744

Weerstand bieden tegen reclame

De reden dat mensen blijven kopen, heeft niet alleen met ons koop-gen te maken, maar vooral met de reclame die we dagelijks zien. Hoeveel reclameboodschappen je dagelijks ziet of hoort, hangt af van je mediagebruik. Het ligt ergens tussen de 250 en 3000 boodschappen.
Uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat we ons echt niet kunnen wapenen tegen positieve stimuli in reclame. Bij het zien van mooie en blije mensen, een prachtig landschap of celebrities, zoals George Clooney, ontstaat er in je hoofd een positief beeld bij een merk, dat je er niet meer uit krijgt. Zelfs als je geld aangeboden krijgt om de stimuli te negeren, lukt het niet.
Pexels Photo 1058276

Minimaliseren maakt gelukkig

Gelukkig zijn we niet helemaal verloren. Er zijn ook voorbeelden van mensen die wel tegenwicht bieden tegen al die reclame: de minimalisten. De boodschap die minimalisten ons meegeven, is dat een opgeruimd en overzichtelijk huis ruimte en vrijheid in je hoofd geeft. Te veel spullen geven je stress en slokken je tijd en energie op. Tijd die je veel beter kunt besteden aan reizen, sociale contacten of gewoon lekker nietsen.

Een nieuwe mindset

Waarom kunnen minimalisten wel stoppen met kopen, maar de meeste van ons niet? Allereerst is het goed om te beseffen dat anderd consumeren gaat met vallen en opstaan. Je bent niet van de ene op de andere dag een minimalist.
Je hebt echt een andere mindset nodig, die prioriteit geeft aan je nieuwe levensstijl. Dat helpt je om ‘nee’ te zeggen tegen al het overbodige in je leven. Daarnaast zijn er vijf praktische tips die je, tot je helemaal gewend bent aan je nieuwe levensstijl,  helpen om controle te krijgen over je koopgedrag:

  1. Wil je een reis maken? Of een opleiding volgen? Stel jezelf een positief doel dat je echt motiveert.
  2. Probeer zo min mogelijk in de verleiding te komen en probeer zo veel mogelijk winkels te vermijden. Je zult merken dat je tijd en geld overhoudt.
  3. Soms helpt het om een vast bedrag per maand opzij te zetten om iets van te kopen. Door vervolgens je inkomsten en uitgaven bij te houden, heb je inzicht en dat geeft rust, maar het is ook een stok achter de deur.
  4. Maak het kopen van spullen weer speciaal en beperk het bijvoorbeeld tot een keer per maand.
  5. Licht je familie en vrienden in over je plannen. Zij kunnen je helpen om op het ‘rechte’ pad te blijven

Heb je zelf nog tips? Deel ze dan met ons.

Over de schrijver

11 gedachten over “Laat je niet (meer) verleiden om spullen te kopen. We geven je vijf tips”

Reacties zijn gesloten.