Duurzame alternatieven voor de nicotinepleister

6368559241 Df0028Ec1A
Bron: Luca Zappa (Flickr.com)

Er zijn veel manieren om te stoppen met roken, maar niet alles is even effectief. Maar proberen om te stoppen met roken hoeft niet gepaard te gaan met nicotine-pleisters of kauwgom. Er zijn ook een aantal duurzame alternatieven, goed voor jouw longen en de planeet.
Cold Turkey
Het ineens opgeven van de sigaret klinkt onmogelijk. Maar uit een meta-analyse van de American Public Health Association, is cold turkey dé methode voor lange termijn-stoppers. Maar liefst 85% bleek succesvol in het ineens stoppen. Maar volgens Doireann Maddock van de British Heart Foundation moet je je wel voorbereiden op een cold turkey: “Stoppen met roken is een proces. Cold Turkey zou veel meer succes hebben wanneer rokers dit van tevoren voorbereiden. Stel een datum vast en zorg dat het een relatief stress-vrije tijd is. Vermijd situaties waar je in de verleiding zou kunnen komen en maak plannen voor het geld wat je bespaart. Vertel het daarnaast aan je vrienden en familie, zodat zij je kunnen helpen.”
Kruidensupplementen
Kruiden als valeriaan, hartgespan en Sint Jan’s kruid worden vaak gezien als een natuurlijke, gezonde alternatief voor roken. Deze middelen zijn overal verkrijgbaar en worden vaak gebruikt in traditionele geneesmiddelen. Ze helpen effecten van het stoppen met roken tegen te gaan, zoals stress, angst en depressie. Tot op heden zijn er nog niet genoeg onderzoeken gedaan om de positieve werking van deze kruiden officieel te bevestigen. Maar baat het niet, dan schaadt het ook niet.
Cognitieve gedragstherapie
Cognitieve gedragstherapie kan worden ingezet als hulpmiddel bij het stoppen met roken. Je werkt samen met een therapeut om jouw diepste overtuigingen te ‘herprogrammeren’. Therapeuten helpen rokers om de oorzaak van de hunkering naar een sigaret vast te stellen, hun verslaving te beheren en positieve gedachten en gewoonten te versterken in plaats van te gaan roken. Dergelijke professionele ondersteuning kan volgens de National Health Service de kansen om succesvol te stoppen met roken verdubbelen.
Zelfhulp-boeken
Er zijn diverse zelfhulp-boeken op de markt, die effectief blijken te zijn. De meest bekende hiervan zijn waarschijnlijk de boeken van Allen Carr. Deze boeken stellen dat stoppen met roken niet moeilijk is, in tegenstelling tot wat veel rokers denken. Therapeut Robin Hayley zegt hierover: “Het idee dat roken echt plezier of ontspanning biedt, is een waanidee. De stress die door de nicotine zou worden verlicht, is eigenlijk gemaakt door de nicotine zelf. Deze boeken helpen je om van dergelijke gedachten af te stappen.”
Hypnose
Het internet wordt overspoeld met boeken, cd’s en klinieken die hypnose bieden om te stoppen met roken. De resultaten hiervan zijn verschillend. Op dit moment worden er nog onderzoeken gedaan naar de effectiviteit van hypnose bij stoppen met roken. Voorstanders van hypnose beweren dat drugs en zelfhulp-boeken alleen de bewuste geest beïnvloeden en voorbij gaan aan de enorme kracht van het onderbewuste. Door het ontsluiten van deze kracht, versterkt hypnose de motivatie en focus en vermindert het angst en spanning. Hypnose kan worden ingezet om de onbewuste associatie van roken met plezier te verbreken.
Bron: Theecologist.com
Lees ook
Bamboe, zacht voor mannenbillen
Elfstedenkoorts op een surfplank
De wapenindustrie heeft geen last van crisis

2 gedachten over “Duurzame alternatieven voor de nicotinepleister”

  1. U beschrijft het boek van Allen Carr. Misschien moet u ook het boek van Marcel van Mosselveld "Stoppen doe je zo" vermelden. Daar schijnen vandaag de dag heel veel rokers hun laatste sigaret bij op te steken. Het is een beetje zoals dat boek van Allen Carr maar dan echt geschikt voor een zeer breed publiek. Eenvoudig en begrijpelijk geschreven. Ik ben 1 van die rokers die daar mee gestopt is, na 19 rookwaren!!!!!
    Groet, Daan Brouwer

  2. Ik ben een stevige roker geweest. Ongeveer 35 jaar. 's Morgens begon ik met een zwaar shaggie en sterke zwarte koffie. Heerlijk. Maar iedereen, ook stevige rokers, weten dat roken slecht is.Ik dus ook. Drie weken geleden besloot ik daarom te stoppen. Voor de zoveelste keer. Maar deze keer lukt het me, want ik heb een trucje bedacht die heel goed werkt en die gaat als volgt. Als ik trek krijg in een shaggie geeft dat een vreemd gevoel ergens ter hoogte van mijn borst. Ik ga me daar goed op concentreren. Met mijn ogen dicht vraag ik me af wat voor soort gevoel dat nu is. Is het dorst? Is het honger? Nee, wat dan wel? En dan blijkt dat dat gevoel heel snel weg trekt. En dan kan ik er weer een poosje tegen. Inmiddels komt die trek steeds minder vaak terug. Nog maar een paar keer per dag. En dan 'concentreer' ik dat gevoel gewoon weg. Bij mij werkt het waanzinnig goed. Geen geleuter met kruiden en zeker niet met nicotinepleisters, want die houden de verslaving in stand. Nee, gewoon in een keer stoppen en dit trucje toepassen. Ik ben een enorme slapjanus en hiermee lukt het mij om te stoppen. Als het mij lukt, moet het iedereen lukken. Succes!

Reacties zijn gesloten.