Dit stel besloot te stoppen met werken toen ze 31 waren

Vroeg stoppen met werken of minder gaan werken was vroeger iets voor ‘oudere’ mensen, maar met pensioen gaan kan blijkbaar ook al als je in de dertig bent. Het vraagt alleen om een andere manier van leven. Na mijn vakantie in Griekenland, was ik toch wel geïnteresseerd naar de aanpak van een stel uit Canada, dat op hun 31ste stopte met werken.  

Een droom voor later

Een van mijn beste vriendinnen heeft Griekse roots. Haar vader komt oorspronkelijk uit een klein Grieks dorp waar families elkaar allemaal kennen. Het dorp is grotendeels zelfvoorzienend en opvallend veel mensen worden er heel erg oud.
Mensen die er niet blijven wonen, keren in de zomer terug om te ontsnappen aan hun hectische leven in grote steden. Overdag zien ze hun jeugdvrienden en familie op het strand. ‘s Avonds eten, drinken en dansen ze alsof er geen morgen is. Jong en oud door elkaar. Kleine kinderen vallen in slaap in een kinderwagen, op schoot of onder de tafel en de honderd plussers bekijken de dansende menigte met een glimlach. Het is een plek om de rest van de wereld te vergeten.

Na je pensioen

Al vanaf mijn eerste bezoek, ruim twintig jaar geleden, droom ik soms weg bij het idee om er na mijn pensioen (deels) te gaan wonen. Zo ook dit jaar. Terwijl ik in de schaduw wat zat te werken en over de zee uitstaarde, kwam de gedachte weer bovendrijven. Wat zou het heerlijk zijn om hier te wonen, maar moest ik daar dan nog zo lang op wachten?
Terwijl ik afdwaalde, viel mijn oog op een artikel in The Guardian. Het ging over een stel dat op hun 31ste met pensioen ging. Getroffen door dit toeval, las ik natuurlijk het hele artikel. Ze hadden er daarna zelfs een boek over geschreven  (‘Quit like a Millionaire’) met een duidelijke boodschap; dit kun jij ook.

Van China naar Canada

Kristy Shen groeide op in een arm gezin in China en verhuisde op jonge leeftijd met haar ouders naar Canada. Ze deed het goed op school en ging informatica studeren, omdat ze dacht dat dit haar de beste kans gaf op een goed betaalde baan. Haar inschatting bleek te kloppen. Ze startte als computer engineer en trouwde met Bryce Leung (ook een computer engineer). Samen werkten ze lange dagen en verdienden ze een mooi salaris, wat ze spaarden om een huis te kunnen kopen.

Stijgende huizenprijzen

Terwijl er steeds meer geld op hun rekening kwam te staan, bleven ook de huizenprijzen maar stijgen. Ze begonnen zich steeds meer af te vragen waarom ze al hun spaargeld in een huis zouden steken en dan ook nog een schuld moesten aangaan bij de bank. Een hypotheek, die ze in 25 jaar moesten afbetalen.
Ze besloten het over een andere boeg te gooien. Ze berekenden dat ze ongeveer 40.000 dollar per jaar nodig hadden om van te leven. En dat voor ongeveer 25 jaar lang. In totaal kwam dat uit op 1 miljoen dollar. Als ze dat hadden, konden ze met pensioen.

Stoppen met werken

Ze gingen er volledig voor. Ze huurden een goedkoop appartement buiten de stad, reisden alleen met het openbaar vervoer en gingen zelden uiteten of naar een bar. Het doel was duidelijk. Op hun 31ste was het zover en stopten ze met werken. Een groot deel van het geld investeerden ze. Zo konden ze gaan leven van de opbrengst.

De FIRE beweging

En wat bleek, het werkte. Shen en Leung zijn een paar jaar later dolgelukkig en blijken ook niet de enige te zijn die dit doen. Ze werden namelijk geïnspireerd door een beweging die FIRE heet. Dit staat voor ‘financial independence, retire early’. In 1992 verscheen hier voor het eerst een boek over dat heet ‘Your Money or Your Life’. De auteurs Vicki Robin en Joe Dominguez beschreven het idee dat je 70 procent van je inkomen spaart om later van te kunnen leven. Je werkt dus een aantal jaren heel hard en geeft weinig uit. Daarna ga je doen wat je leuk vindt. Op het moment dat je genoeg geld hebt, grofweg 30 keer het bedrag dat je per jaar nodig hebt, kun je stoppen. Vervolgens leef je van de rente op je spaargeld of investeringen.
Aangezien rente op spaargeld vandaag de dag niets meer oplevert, zijn volgens Sheng en Lueng vooral investeringen een goede manier om je geld meer waard te laten worden. Zij brengen hun dagen nu door met reizen, bloggen, schrijven en lezingen geven over hun manier van leven. En ook daar verdienen ze natuurlijk geld mee.

Over 10 jaar ….

En ik zit weer lekker thuis achter mijn laptop. Met pensioen op mijn 31ste, dat ga ik niet meer halen. Die leeftijd ben ik voorbij, maar het heeft me wel geïnspireerd om misschien meer te sparen. Natuurlijk zijn er allerlei mitsen en maren te bedenken bij deze aanpak, maar het idee om over 10 jaar te stoppen met werken en elke dag van dat prachtige uitzicht over zee te genieten, motiveert wel.
Wat denk jij?

Over de schrijver

14 reacties op “Dit stel besloot te stoppen met werken toen ze 31 waren”

  1. Ik doe werk wat ik leuk vind: ik ben ondernemer met een B&B, ik maak grote mozaieken, ontwerp badjassen, schrijf blogs en kom regelmatig interessante mensen tegen. Natuurlijk zijn er ook dingen die minder leuk zijn: als een w.c. verstopt is, zal ik daar iets aan moeten doen, en het onderhoud van het dorpje is ook niet altijd even leuk.
    Maar dat hoort erbij, denk ik dan, aan elke manier van leven zitten ook wat minder aangename kanten.
    Luxe interesseert me niet, we leven tamelijk sober, maar toch kan ik doen en laten wat ik wil. En ik vermoed dat dat het belangrijkste is.

  2. Ik denk dat het heel hoed is voor een mens als we wat minder gaan consumeren. Dat is letterlijk en figuurlijk. Alles moet gewoon gevonden worden en we willen steeds meer. Hoelang kunnen we dat nog vol houden met zn allen?

Reacties zijn uitgeschakeld.