Dit stel besloot te stoppen met werken toen ze 31 waren

Vroeg stoppen met werken of minder gaan werken was vroeger iets voor ‘oudere’ mensen, maar met pensioen gaan kan blijkbaar ook al als je in de dertig bent. Het vraagt alleen om een andere manier van leven, zo laat dit stel uit Canada zien dat op hun 31ste stopte met werken.  

Een droom voor later

Een van mijn beste vriendinnen heeft Griekse roots. Haar vader komt oorspronkelijk uit een klein Grieks dorp waar families elkaar allemaal kennen. Het dorp is grotendeels zelfvoorzienend en opvallend veel mensen worden er heel erg oud. Mensen die er niet blijven wonen, keren in de zomer terug om te ontsnappen aan hun hectische leven in grote steden. Overdag zien ze hun jeugdvrienden en familie op het strand. ‘s Avonds eten, drinken en dansen ze alsof er geen morgen is. Jong en oud door elkaar. Kleine kinderen vallen in slaap in een kinderwagen, op schoot of onder de tafel en de honderd-plussers bekijken de dansende menigte met een glimlach. Het is een plek om de rest van de wereld te vergeten.

Na je pensioen

Al vanaf mijn eerste bezoek (ruim twintig jaar geleden toen ik nog druk naar vacatures bij werkzoeken.nl zocht) droom ik soms weg bij het idee om er na mijn pensioen (deels) te gaan wonen. Maar waarom zou ik daar nog zo lang op moeten wachten? Zeker in de winter is de gedachte aan een gepensioneerd leven in een warm en zonnig land onweerstaanbaar. Mijn aandacht bleef dan ook meteen hangen toen ik mijn oog op een artikel in The Guardian viel. Het ging over een stel dat op hun 31ste met pensioen ging. Ze hadden er daarna zelfs een boek over geschreven  (‘Quit like a Millionaire‘) met een duidelijke boodschap; dit kun jij ook. Mijn interesse was gewekt.

Van China naar Canada

Kristy Shen groeide op in een arm gezin in China en verhuisde op jonge leeftijd met haar ouders naar Canada. Ze deed het goed op school en ging informatica studeren, omdat ze dacht dat dit haar de beste kans gaf op een goed betaalde baan. Haar inschatting bleek te kloppen. Ze startte als computer engineer en trouwde met Bryce Leung (ook een computer engineer). Samen werkten ze lange dagen en verdienden ze een mooi salaris, wat ze spaarden om een huis te kunnen kopen.

Stijgende huizenprijzen

Terwijl er steeds meer geld op hun rekening kwam te staan, bleven ook de huizenprijzen maar stijgen (iets wat in Nederland ook gebeurt en daar kunnen geen Vacatures Enschede, Amsterdam of Maastricht tegenop). Ze begonnen zich steeds meer af te vragen waarom ze al hun spaargeld in een huis zouden steken en dan ook nog een schuld moesten aangaan bij de bank. Een hypotheek, die ze in 25 jaar moesten afbetalen. Ze besloten het over een andere boeg te gooien. Ze berekenden dat ze ongeveer 40.000 dollar per jaar nodig hadden om van te leven. En dat voor een periode van ongeveer 25 jaar. In totaal kwam dat uit op 1 miljoen dollar. Als ze dat hadden, konden ze met pensioen.

Stoppen met werken

Dat klinkt als een onmogelijk bedrag, maar ze gingen er volledig voor. Ze huurden een goedkoop appartement buiten de stad, reisden alleen met het openbaar vervoer en gingen zelden uit eten of naar een bar. Allemaal met maar één doel voor ogen. Op hun 31ste was het zover en stopten ze met werken. Een groot deel van het geld investeerden ze. Zo konden ze gaan leven van de opbrengst.

De FIRE beweging

Shen en Leung zijn nu al een paar jaar dolgelukkig met pensioen. Hierin blijken ze niet de enige te zijn die dit doen. Zelf werden ze namelijk geïnspireerd door een beweging die FIRE heet. Dit staat voor ‘financial independence, retire early’. In 1992 verscheen hier voor het eerst een boek over dat heet ‘Your Money or Your Life’. De auteurs Vicki Robin en Joe Dominguez beschreven het idee dat je 70 procent van je inkomen spaart om later van te kunnen leven. Je werkt dus een aantal jaar heel hard en geeft weinig uit. Daarna ga je doen wat je leuk vindt. Op het moment dat je genoeg geld hebt, grofweg 30 keer het bedrag dat je per jaar nodig hebt, kun je stoppen met werken. Vervolgens leef je van de rente op je spaargeld of investeringen. Aangezien rente op spaargeld vandaag de dag niets meer oplevert, zijn volgens Sheng en Lueng vooral investeringen een goede manier om je geld meer waard te laten worden. Zij brengen hun dagen nu door met reizen, bloggen, schrijven en lezingen geven over hun manier van leven. En ook daar verdienen ze natuurlijk geld mee.

Over 10 jaar ….

Met pensioen op mijn 31ste ga ik niet meer halen. Die leeftijd ben ik al voorbij, maar het heeft me wel geïnspireerd om misschien meer te gaan sparen. Natuurlijk zijn er allerlei mitsen en maren te bedenken bij deze aanpak, maar het idee om over 10 jaar te stoppen met werken en elke dag van een prachtige uitzicht over zee te genieten, motiveert wel.


Wat denk jij? Is het een realistische en haalbare gedachte om zo vroeg met pensioen te gaan? En zou het iets voor jou zijn? We horen graag jouw gedachten en verhalen hierover. Deel ze met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver

20 reacties op “Dit stel besloot te stoppen met werken toen ze 31 waren”

 1. Volgens mij lukt dit alleen omdat andere mensen wel (voor je) werken! Elke keer dat je naar de supermarkt gaat, naar de huisarts o.i.d. realiseer je je toch dat jij dit kunt doen omdat anderen wel werken (en veel belasting betalen)….

 2. Jaja.. de ‘Financial independence retire early’ beweging. Ik heb het al een paar keer langs zien komen en het kan van mij op de stapel met de rest van het trend settende, lekker makende social media vuil. Want laten we wel wezen, dit is alleen bereikbaar voor enkele bevoorechte mensen op deze planeet.

 3. Zelf heb ik mijn ict-baan ingeruild voor 3 andere banen. Schaakles geven op een basisschool, vrijwilligerswerk bij een miilieu-organisatie en mantelzorg voor mijn vader (inmiddels overleden) en schoonouders (beide dementerend en 1 sinds kort opgenomen(wat meer tijd kost dan daarvoor overigens)). Samen een behoorlijke werkweek. Mijn partner werkt nog steeds en verdient een behoorlijk inkomen.
  Heel veel vrienden stellen vragen als: “Moet je niet weer eens aan het werk?” (betaald werk bedoelen ze daar mee)” hebben jullie wel genoeg om rond te komen?”
  Ik heb gemerkt dat het niet (alleen) gaat om hoeveel je verdient maar meer om hoeveel geef je uit. Wij hebben weinig met luxe. Gaan 1 keer per 2 á 3 jaar samen uit eten. (uit eten tijdens de vakantie met de kinderen niet meegerekend)
  Kopen geen boeken/cd’s. Gaan niet naar concerten maar wel naar het theater.
  Het is een luxe positie dat ik nu de dingen kan doen die ik leuk/belangrijk vind.
  Ben je nu met pensioen vroeg een collega van de milieu-organisatie laatst aan mij. Ik moest een beetje lachen en zei:”met drie banen?. ik geloof het nog niet.”
  Pensioenleeftijd! Ik heb er zo’n hekel aan als mensen zeggen nou ik moet nog tot mijn 67e. Ik denk dan altijd je moet helemaal niets en laat je niet door het systeem zo onnozel maken. Jij bepaalt wanneer je stopt met je huidige werk en wat anders gaat doen. Niet een door een ander ingestelde deadline.

 4. Weet je wat WEL kan? Werken op een manier die gezond is. Dat kan overal en altijd. En weet je wat OOK kan? Je geld delen met armen, dat is anno 2019 namelijk nog nodig.

 5. Interessant artikel! Minstens zo interessant vind ik de reacties, van mensen die razensnel gillen dat dit niet realistisch is. Natuurlijk is je situatie in Nederland met een midden-inkomen anders dan IT-ers in Canada. Maar daar gaat het niet om. Het gaat om het principe.
  Deze mensen kozen bewust voor een leven ver onder hun stand. Geen mooi appartement in een grote stad, geen dure auto, geen dure luxe. Maar gaan voor je droom en daar geld voor reserveren.
  Voor mij is dat de essentie van dit verhaal. Als je van luxe afziet, en in plaats daarvan gericht spaart voor je droom, kun je veel realiseren.
  Uiteindelijk gaat het er niet om of jij een miljoen reserveert en op je 31e met pensioen kunt. Je kunt ook een paar duizend euro per jaar sparen, en daarvan een maand door Azië reizen. Of jezelf vier weken vrij geven om aan een boek te schrijven (dat doe ik elke zomer). Of… verzin het maar!
  Fijn dat jullie dit soort inspirerende verhalen onder de aandacht brengen. Ga daar vooral mee door 🙂

 6. Niet heel realistisch.. Een miljoen in 10 jaar betekent dat ze een ton per jaar hebben moeten sparen. Dat is meer dan 8000 sparen in de maand. Ik denk niet dat ik iemand ken die so veel verdient, laat staan die het kan sparen.

 7. In plusminus 10 jaar 1 miljoen sparen. Dat betekent een halve ton netto per persoon per jaar. Plus genoeg geld overhouden. Goedkope huizen zijn bovendien schaars en staan meestal in regio’s waar weinig banen zijn.

 8. Sja ik vraag me af of je je bewust bent van de enorme inkomensverschillen die ook alleen maar groeien. Dan heb je ‘t nu nl wel alleen tegen de mensen met een middelhoog tot hoog inkomen. Dit zou voor ons (werkzaam in de zorg en techniek) totaal onrealistisch zijn met beide circa 1100 euro p maand en alle kosten die maar stijgen. Hoe wil je tegenwoordig goedkoop huren?

Reacties zijn uitgeschakeld.