Stralingswarmte goed alternatief voor energiebesparing met isolatie

Stralingswarmte Van Een Ouderwetse Tegelkachel. Foto: Wikimedia Commons
Stralingswarmte Van Een Ouderwetse Tegelkachel. Foto: Wikimedia Commons
In het Energieakkoord wordt flink ingezet op energiebesparing. Vooral door isolatie moeten Nederlandse huizen energiezuiniger gemaakt worden. De Vlaamse journalist Kris de Decker vindt echter de huidige nadruk op isolatie overdreven. Natuurlijk is het op zich een goed idee om woningen energieneutraal te maken, maar het is volgens de journalist veel goedkoper en efficiënter om huizen op een andere manier te verwarmen. Namelijk met stralingswarmte.

De Decker schrijft op zijn website, Lowtech Magazine: “De thermische isolatie van een gebouw wordt fundamenteel geacht voor een efficiënt verwarmingssysteem. Dat is echter alleen maar zo als een huis met luchtverwarming op temperatuur wordt gebracht. Kiezen we voor stralingswarmte, een alternatieve strategie die een veel langere geschiedenis kent, dan kunnen ook niet-geïsoleerde gebouwen comfortabel en efficiënt worden verwarmd.”

Stralingswarmte is geen nieuw concept. In feite kent iedereen het, denk maar aan de zon die je ook als het buiten koud is toch lekker kan opwarmen. Kris de Decker: “Een skiër die hoog in de bergen is, kan in lichte kleding uitrusten, ook al bevindt de luchttemperatuur zich rondom het vriespunt. De infrarode straling van de zon zorgt er immers voor dat de skiër op een directe manier wordt opgewarmd. Schuift er evenwel een wolk voor de zon, of steekt er een wind op, dan is de pret voorbij.”

Stralingswarmte heeft verder als voordeel dat de luchtkwaliteit in huizen verbeterd kan worden. Er is namelijk minder isolatie nodig om warme lucht in huis te houden, waardoor het makkelijker en goedkoper wordt om verse lucht in huis te laten komen.

In veel huizen werd vroeger meer gebruik gemaakt van stralingswarmte. Radiatoren straalden vroeger de meeste warmte uit, daarom heten ze ook radiatoren wat verwijst naar straling. Tegenwoordig verwarmen radiatoren vooral door de lucht warm te maken. Ze zouden nu, aldus De Decker, beter convectoren genoemd kunnen worden. Een andere ouderwetse oplossing is de tegelkachel: door een vuur verwarmde tegels stralen langdurig warmte uit. Tegenwoordig zijn er ook moderen oplossingen, zoals de elektrische infraroodkachel.

Lees het uitgebreide artikel van Kris de Decker op zijn website.

Lees ook
[adrotate group=”2″]
Grootste isolatieveiling ooit is een doorslaand succes
Subsidies voor energiebesparing en andere financieringsmogelijkheden

Over de schrijver

2 gedachten over “Stralingswarmte goed alternatief voor energiebesparing met isolatie”

  1. Pingback: Stralingswarmte goed alternatief voor energiebesparing met isolatie | Nieuwe Aarde

Reacties zijn gesloten.