Strenge rookbeleid goed voor babylongen

FacemeplsHet antirookbeleid van de overheid heeft de afgelopen jaren geleid tot een betere longfunctie bij baby’s. Doordat zwangere vrouwen minder met omgevingsrook in aanraking kwamen, was er minder schade aan longen van baby’s in de baarmoeder. Dat wijst promotieonderzoek uit van Marije Koopmans van het UMC Utrecht.

Vanaf 2001 werden de longen van 1700 drie weken oude baby’s onderzocht. Het blijkt dat baby’s die later in die periode geboren zijn, betere longen hebben dan baby’s die eerder geboren werden. De onderzoekers verwachten dat dit komt doordat het roken in de openbare ruimte de afgelopen jaren aan banden is gelegd.

In 2008,vier jaar na het rookverbod in publieke ruimtes en op de werkvloer, was de longfunctie gemiddeld tien procent verbeterd. Vorig jaar, toen ook de horeca rookvrij was, bleek de longfunctie opnieuw tien procent te zijn verbeterd.

Dit onderzoek bevestigt de positieve gevolgen van het anti-rookbeleid voor de volksgezondheid. Minister Schippers wil het rookverbod echter juist versoepelen. De website ‘Cleanairnederland.nl‘ is hiertegen in actie gekomen. De organisatie vreest dat ruimhartiger regels voor roken leiden tot een totale chaos in de horeca. “Voordat je het weet, zit je in restaurants weer in de rook”, waarschuwt de organisatie. Ze streven er daarom naar om 100 duizend steunbetuigingen te verzamelen.

Bronnen: RTL Nieuws, ConsuMed, Nos.nl

Lees ook:

Plastic tasjes verdwijnen uit de supermarkt

Familie produceert 1 zak met vuilnis in 1 jaar

Quiz: wat weet jij van gezond eten?

Over de schrijver

10 gedachten over “Strenge rookbeleid goed voor babylongen”

    1. wat een onzin allemaal een grote leugen net zo als zo een twintig jaar terug dat er spraken was van zure regen en dat bomen er van dood gingen of nu weer de aarde word warmer maar let op over twintig jaar hoor je er weer niks meer over het draaid allemaal om geld kunnen ze weer lekker die zigaretten duurder maken

      1. omdat er weer een bij die grootkoppen daar in denhaag het allemaal wel weer weet te vertellen van hoe of wat .Laten ze liever hun excuus een keer aanbieden aan de mensen .Dat ze er gewoon een zooitje van hebben gemaakt de laatste 25 jaar hier in nederland die cda en pvda .Door dit land mee te slepen met die pokke euro .Die er opeens moest komen .En de mensen van alles te verbieden .

Reacties zijn gesloten.