Stroom vangen met vliegers

Hoog in de lucht waaien vaak harde, straffe winden. Te hoog voor windturbines, maar niet voor vliegers. Er is nu een manier bedacht om vliegers elektriciteit te laten winnen: reuzenvliegers laten jojo’en. Vanuit een centrale op de grond worden reuzenvliegers opgelaten. De wind laat de katrollen met kabels draaien en aan de katrollen zitten dynamo’s. Is de kabel afgerold, dan trekt de centrale de vlieger in een zijwaartse, windontwijkende beweging terug. Dan begint het spel opnieuw…
Lijntje trekken
Bijzonder aan dit systeem is, dat het op grote hoogte de energie zoekt, en die via een kabel naar de grond omlaag brengt. Het bedrijf Kite Gen laat alle zware apparatuur op de grond en gebruikt het trekken van de kabel om elektriciteit te wekken. Als de vliegers eenmaal in de lucht zijn, dan stuurt de grondapparatuur ze in een vaste baan. Zo’n vlieger ‘overziet’ een veel groter gebied dan een windturbine. De vlieger heeft namelijk sensoren die hem de gunstigste kant op sturen voor elektriciteitsopwekking. De wind trekt de kabel verder uit, beneden aan de dynamo stroomt de elektriciteit binnen. Als het eind van de kabel is bereikt moet de katrol met de dynamo natuurlijk stoppen.

Dan veranderen de vliegers van positie zodat ze in een andere hoek op de wind komen te hangen. Hierdoor kunnen ze met minumaal energieverlies worden ingehaald. Het inhalen van de vliegers kost energie, maar volgens het bedrijf is dat slechts een fractie van wat de vliegers produceren. Nadat de vliegers weer beneden zijn, kan het vliegerfeest opnieuw beginnen. Via het bovenstaande filmpje  zie je in een oogopslag hoe het werkt.
Vijftig vliegerunits
Kite Gen heeft ongeveer 12 miljoen dollar kunnen opbrengen voor de eerste fase van dit vliegerproject. Momenteel is het bedrijf op zoek naar investeerders om nog eens 60 miljoen dollar binnen te halen. Met dat geld kan hun technologie een nieuw niveau bereiken. In dat geval wordt het mogelijk, een ‘windfarm’ te bouwen van 150 megawatt met 50 vliegerunits. Zelf noemen ze die units ‘stems’ geheten. Een ‘stem’ is een besturingskoepel op de grond met een beweegbare metalen arm (‘stam’) die de grote elektriciteitsvlieger de lucht in brengt.
Bron: Treehugger
Lees ook
Schone energie zorgt voor werkgelegenheid
Groene stroom die ook echt groen is
GroenLinks wil een stopcontact op zee

Over de schrijver

1 reactie op “Stroom vangen met vliegers”

Reacties zijn uitgeschakeld.