Stroom voor 9ct. Amerikanen denken dat het kan met zonnepanelen

Jimmy_Joe. Flickr.com
Jimmy_Joe. Flickr.com

Zonnepanelen leveren in Nederland al behoorlijk goedkope stroom op: voor een kilowattuur betaal je 15 cent, tegenover de 23 cent die de energiemaatschappij je rekent. Natuurlijk moet je daar wel iets voor doen: veel zonnepanelen plaatsen en de panelen tenminste 30 jaar op je dak houden en regelmatig investeren in een nieuwe omvormer. Maar volgens de Amerikanen kan het nog gekker: zij menen dat zonnepanelen straks stroom kunnen leveren voor slechts 9 cent per kWh.

Betere kwaliteit, beter rendement
Volgens hen heeft dat vooral te maken met het betere rendement en de langere levensduur. Zo zijn zonnepanelen inmiddels zo goed ontwikkeld, dat ze niet per se in 30 jaar afgeschreven hoeven te worden. 35 jaar kan bijvoorbeeld ook. Daarnaast loopt de opbrengst slechts 0,2 tot 0,5 procent per jaar terug. Hiervoor werd eerst met 1 procent gerekend. Volgens Joshua Pearce, professor Materiaalkunde en techniek aan de Queen’s University in Canada en de Michigan Technological University in de VS, is dat echter achterhaald: we hebben inmiddels een omslagpunt bereikt, waardoor stroom uit zonnepanelen veel voordeliger is dan gewone netstroom.
Minder rente op leningen
Al deze technische ontwikkelingen hebben er ook voor gezorgd dat het risico op een lage opbrengst zo klein is, dat rentes op leningen voor zonnepanelen naar beneden worden bijgesteld. Ook dit verlaagt de kosten per kWh. Mocht op zonnepanelen weer subsidie worden gegeven, dan keldert de prijs helemaal.
Bron: Trouw
Lees ook:
Stap virtueel in duurzaam Nederland
Stijgende energieprijzen goed voor groene energie
Dossier: een zonnepaneel op je dak

1 reactie op “Stroom voor 9ct. Amerikanen denken dat het kan met zonnepanelen”

  1. Leuk glazen bol verhaal "zonnepanelen niet per se in 30 jaar afgeschreven 35 jaar kan bijvoorbeeld ook" Waarom niet 40 jaar? Tegen die tijd ben je dat allang vergeten.
    "Mocht op zonnepanelen weer subsidie worden gegeven" WEER? zonder subsidie zouden er nauwelijks zonnepanelen geplaatst worden. Waar blijf je in de zomer met de overtollige stroom, als het net die niet verplicht opneemt?
    "zonnepanelen straks stroom kunnen leveren voor slechts 9 cent per kWh" Mogelijk maar windmolens leveren NU al voor minder. Maar ja die groene stroom willen we niet!

Reacties zijn uitgeschakeld.